Memfiská kráska (1990)

Memfiská kráska (Memphis Belle)
82.5 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Memphis Belle

Další název: Memphiská kráska

    Žánr: válečný / akční / drama
    Země: Spojené státy americké / Velká Británie / Japonsko
    Délka: 107 min.
„Létající pevnost B-17 přezdívaná Memphiská kráska se během druhé světové války stala legendou. Toto je její příběh.“
Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny je sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti.

Zdroj: Nova

režie:
Michael Caton-Jones
 
 
hraje:
Matthew Modine (Dennis), Eric Stoltz (Danny), Tate Donovan (Luke), D. B. Sweeney (Phil), Billy Zane (Val), Sean Astin (Richard), Harry Connick (Clay), Reed Diamond (Virgil), Courtney Gains (Eugene), David Strathairn (velící důstojník), John Lithgow (plukovník Derringer), Jane Horrocks (Faith), Mac McDonald (Leo), Neil Giuntoli (Jack), Jody Wilson (Singer), Keith Edwards (S-2)
 
 
scénář:
Monte Merrick
 
 
kamera:
James Devis (letecká režie a kamera), David Watkin
 
 
hudba:
George Fenton
 
 
výprava-architekt:
Stuart Craig
 
 
kostýmy:
Jane Robinson
 
 
střih:
Jim Clark, Brian Mann
 
 
zvuk:
David John, Keith Grant, Mark Holding
 
 
produkce:
Catherine Wyler, David Puttnam
 
 
titulky-česká verze:
Jana Michajlová
 
 
dabing:
Petr Svoboda (kapitán Dennis Dearborn), Alexej Pyško (seržant Danny "Danny Boy" Daly), David Prachař (poručík Luke Sinclair), Tomáš Juřička (poručík Phil Lowenthal), David Vejražka (poručík Val "Valentine" Kozlowski), Vladislav Beneš (poručík Richard "Rascal" Moore), Vladimír Dlouhý (seržant Clay Busby), Antonín Navrátil (seržant Virgil Hoogesteger), Libor Terš (seržant Eugene McVey), Miroslav Vladyka (seržant Jack Bocci), Jan Přeučil (plukovník Craig Harriman), Jan Vlasák (plukovník Bruce Derringer), Radovan Vaculík (bažant + další role)
 
 
zvláštní efekty:
Richard Conway (supervize)
 
 
odborný poradce:
Ray Hanna (pilot)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.