Mělký hrob (1994)

Mělký hrob (Shallow Grave)
78.8 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Shallow Grave

    Žánr: komedie / krimi / thriller
    Země: Velká Británie
    Premiéra v ČR: 11.4.1996        
    Délka: 89 min.
„To největší zlo se skrývá v nás samotných...“
David, Alex a Juliet, tři nejlepší kamarádi, obývají prostorný byt v nejvyšším patře měšťanského domu v Edinburghu. Právě shánějí dalšího spolubydlícího, a protože je baví dělat si legraci z ostatních, podrobují uchazeče nepříjemným pohovorům. Dokud se neobjeví Hugo, charismatický drsňák a sympaťák každým coulem. Slovo dá slovo a z trojice hrdinů je rázem čtveřice. Ale jen na pár hodin. Ráno najdou Huga v posteli bez známek života a s kufrem naditým penězi. Svědomí velí nahlásit vše na policii. Jenže obrovská suma je více než lákavá.

První celovečerní film do té doby televizního režiséra Dannyho Boylea Mělký hrob je zvláštní žánrovou kombinací hodně černé komedie a komorního psychothrilleru. Tehdy osmatřicetiletý tvůrce se mírně cynickým, svižně natočeným filmem dokonale trefil do espritu raných 90. let a mezi mladými rázem získal status člověka, jehož tvorbu stojí za to sledovat. Status, který vrchovatě naplnil hned svým dalším filmem Trainspotting. Ale zpět k Mělkému hrobu. Inteligentní scénář plný nečekaných zvratů napsal John Hodge a trojici přátel ztvárnili tehdy neokoukaní Ewan McGregor, Kerry Foxová a Christopher Eccleston, které všechny, i když každého trochu jinak, čekala velká budoucnost. Film po své premiéře získal bezpočet cen (za všechny jmenujme prestižní Stříbrnou mušli za režii na MFF v San Sebastiánu) a stal se komerčně nejúspěšnějším britským filmem roku 1995.

Zdroj: ČT

režie:
Danny Boyle
 
 
hraje:
Kerry Fox (Juliet Millerová), Christopher Eccleston (David Stephens), Ewan McGregor (Alex Law), Keith Allen (Hugo), Peter Mullan (Andy), Ken Stott (inspektor McCall), Colin McCredie (Cameron), Gary Lewis (návštěvník), Robert David MacDonald (Lumsden), John Hodge (detektiv Mitchell), Leonard O'Malley (Tim), Jean Marie Coffey (Goth), Kenneth Bryans (policejní důstojník), Victoria Nairn (návštěvnice), John Carmichael
 
 
scénář:
John Hodge
 
 
kamera:
Brian Tufano
 
 
hudba:
Simon Boswell
 
 
výprava-architekt:
Kave Quinn
 
 
kostýmy:
Kate Carin
 
 
střih:
Masahiro Hirakubo
 
 
zvuk:
Colin Nicholson
 
 
vedoucí produkce:
Allan Scott
 
 
produkce:
Andrew Macdonald
 
 
titulky-česká verze:
Petr Zenkl
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.