Meč (1952)

Meč (A fil di spada)
70 %
 
 

A fil di spada

    Žánr: dobrodružný
    Země: Itálie
    Délka: 96 min.
Guvernér jedné ze španělských kolonií v jižní Americe je nemocen a jeho pravomoce přebírá svévolně Don Sebastian. Ten brzy začne provincii vládnout tvrdou rukou a nekompromisně se vypořádává se svými odpůrci. Zachází dokonce tak daleko, že nechá zavraždit vyslance španělského krále, který měl na místě zjistit neřesti samozvaného vládce. Aby se Don Sebastian vyhnul obvinění z vraždy, snaží se vinu svést na dobrodruha Dona Ruye.

Film MEČ (A fil di spada) patří dnes sice již ke značně zastaralým pokusům o dobrodružný žánr v rámci italské kinematografie padesátých let, nelze mu ale upřít profesionalitu, s níž jej realizoval osvědčený režisér Carlo Lodovico Bragaglia. Ústřední dvojici protivníků Dona Sebastiana a Dona Ruye hráli francouzský herec Pierre Cressoy a Američan Frank Latimore působící v Itálii, krásnou ženu mezi nimi ztvárnila Milly Vitale. V této trojici se pak o rok později sešli ve filmu PER SALVATI HO SPECCATO (1953), zasazeném tentokrát do současnosti.  Autor: argenson

režie:
Carlo Ludovico Bragaglia
 
 
hraje:
Frank Latimore (Don Ruy), Milly Vitale (Linda), Pierre Cressoy (Don Sebastiano), Doris Duranti (Columba), Arturo Bragaglia (Marzarillo), Enrico Glori (Miguel), Franca Marzi (Rita), Nando Bruno (Bruno), Peter Trent (Don Hernando)
 
 
scénář:
Leonardo Benvenuti, Furio Scarpelli, Agenore Incrocci
 
 
mluví:
Tina Lattanzi (dabing za Doris Duranti)
 
 
asistent režie:
Mario Mariani
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.