Duben
ohodnotit

Mé jméno je Nikdo

My Name Is Nobody / Il mio nome é Nessuno

Další název:
Jmenuji se nikdo; Moje meno je Nikto (SK); Mein Name ist Nobody
Žánr:
Země:
Rok:
1973
Délka:
116 minut
Premiéra v ČR:
15.4.1993
„Stárnoucí legendární pistolník se setkává se svým dychtivým nástupcem, aby se společně postavili mnohonásobné přesile.“
Popis / Obsah / Info k filmu Mé jméno je Nikdo
Jedneho z najskúsenejších a najlepších pištoľníkov divokého západu Jacka Beauregarda (Henry Fonda) už pomaličky prestáva baviť život, ktorý viedol celý svoj život. Stále sa musel mať na pozore, aby ho niekto lepší od zadu neprekvapil, lebo by ho to mohlo stať život. Popritom musel byť neustále v strehu a dokazovať niekomu svoje umenie zo zbraňou. Jack chce pomstiť smrť svojho brata a odcestovať do vysnívanej Európy, kde chcel stráviť zvyšok svojho života. Do cestu sa mu však pripletie neznámy a veľmi šikovný mladý pištoľník, ktorý sa predstavuje pod menom Nikto (Terence Hill).

Mladý pištoľník Nikto je Frankom úplne fascinovaný. Frank však vôbec nechápe, že o čo mladému pištoľníkovi predovšetkým ide. Nikto síce Jacka obdivuje, pretože svojho času mu dokonca Jack zachránil život, ale aj tak vyzve Jacka na otvorený súboj. Jack sa mladíkovi však vysmeje, nepovažuje ho za rovnocenného súpera. Nikto sa rozhodne, že sa Jackovi rýchlo vyrovná. Jedného dňa je Jack nútený sám sa postaviť veľkej presile nebezpečného gangu, ktorý sa skladá z niekoľkých stoviek mužov.


Autor: Agostino

Popis / Obsah / Info k filmu Mé jméno je Nikdo
Dnes již legendární western Sergia Leoneho s Terence Hillem v jeho životní roli, se odehrává v Novém Mexiku v roce 1889. Pan Nikdo je modrooký mladík s rychlou rukou, který miluje jízdu na koni, střílení a rvačky. Jeho velkým idelem je pověstný pistolník, postavený mimo zákon - Jack Beauregard (Henry Fonda). Pan Nikdo je najmut za peníze podrazákem Sullivanem, aby Jacka zastřelil. Ten však pouze zesměšní Sullivanovy lidi a narafičí vše tak, že se Jack musí postavit sám proti 150 mužům. Pan Nikdo včak ví, že Jack vyjde ze souboje jako vítěz. Aby se sám stal největším velikánem Divokého západu, chce zastřelit Jacka před co největším počtem svědků. A tak, když se ve starém přístavu v New Orleansu oba postaví proti sobě, nastává největší a nejbláznivější den, jaký kdy Divoký západ zažil.


Popis / Obsah / Info k filmu Mé jméno je Nikdo
Jack Beauregard je legendární pistolník stojící na straně spravedlnosti. Jenže už je unavený zabíjením i svou pověstí, která ho na sklonku století na divokém západě provází. Hodlá pověsit kolty na hřebík a odjet lodí do Evropy, aby tam začal nový život. Když se ho v holičství pokusí zabít najatý pistolník, převlečený za holiče, Jack, pověstný svou bleskovou reakcí a přesnou muškou, ho zastřelí i s jeho dvěma komplici. Krátce poté se seznámí s veselým mladíkem, který si říká Nikdo a je jeho obdivovatelem a následovníkem. Jack unikne nastražené bombě, kterou se ho pokusili odstranit další zabijáci. Všechny najal bohatý Sullivan, který pro obávanou stopadesátičlennou Divokou bandu pere uloupené zlato tím, že ho vydává za výtěžek ze svého dolu. Pokusí se najmout také Nikoho a zaplatí mu za Jackovu smrt. Mladík se s legendárním pistolníkem skutečně setká, místo souboje však společně vyřídí bandu pistolníků. Jack se dokonce od mladíka dozví o Sullivanovi a o tom, že to byl on, kdo před nedávnem nechal zabít jeho bratra. Nikdo se ho snaží přesvědčit, že musí dostát své legendě a ukončit kariéru na Divokém západě posledním legendárním soubojem s Divokou bandou, která právě dorazila do městečka, aby se zásobila dynamitem. Jack však odmítne. Nikdo tedy uloupí vlak naložený zlatem, na který si brousila zuby Divoká banda a bandu, která ho pronásleduje, zavede přímo k Jackovi. Ten pochopí, že se střetu nevyhne a připraví se k boji. Podaří se mu tak dostát legendě, podle Nikoho je však třeba, aby nakonec také stylově zemřel. A tak proti sobě druhý den stanou na prašné ulici v souboji Jack a Nikdo.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Mé jméno je Nikdo
Komediálně laděný spaghetti western z roku 1973 Mé jméno je Nikdo sice režíroval Tonino Valerii, ale z celkového ladění snímku jasně vysvítá lví podíl autora námětu Sergia Leoneho. - Film je postaven na kontrastu dvou protagonistů. Jedním je stárnoucí unavený ochraňovatel práva na Divokém západě Jack Beauregard, druhým jeho dlouholetý obdivovatel, chlapík s bleskovými reakcemi a veselou povahou, který si říká Nikdo. Ten chce, aby se jeho idol rozloučil na samém sklonku století s kariérou historickým činem: individuálním střetnutím s Divokou bandou, čítající sto padesát mužů. K boji nakonec dojce a legenda může být uzavřena… - Tvůrci samozřejmě těží z hereckého obsazení: role jsou dělány na tělo Henrymu Fondovi a Terenci Hillovi. Snímek má některá vynikající místa (např. expozici, sekvenci souboje v Domu hrůzy, či bitku s pomocí fackovacího panáka), ale zároveň trpí nevyrovnaností a poplatnosti vzorům, především klasickému dílu Tenkrát na Západě. Postava Terence Hilla se svou absurdností přece jen vymyká žánru, bude však patrně vděčně přijata početnými ctiteli. Film k nám přichází v době zvýšeného zájmu o western .

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 05:59

13 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Království divočiny (2008) [TV...

05:30 - 05:59

13 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

58 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:35 - 05:55

68 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10