Matrix (1999)

Matrix (The Matrix)
86.8 %
 
 
 
 
 
Film na Blu-ray

The Matrix

    Žánr: thriller / sci-fi
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 5.8.1999        
    Délka: 136 min.
„Zapomeňte na vše co znáte a co jste viděli. Uvěřte neuvěřitelnému“
Za vším hledej Matrix. Programátor Thomas žije tajně druhý život jako obávaný hacker Neo. Série podivných událostí jej přivede k setkání se skupinou lidí vedenou Morpheem. Díky nim je Neo vytažen z falešné reality do skutečného zničeného světa, kde se nepíše rok 1999, nýbrž 2199 a lidstvo vede válku s inteligentními stroji, které samo vytvořilo.

Matrix lze považovat za jeden z nejvlivnějších filmů posledních dekád. Reakce Hollywoodu na komerční propad zapříčiněný videoherním průmyslem svádí supermoderním vizuálem. Digitální efekty, jimiž je snímek přeplněn, poukazují na virtualitu světa, ve kterém se příběh odehrává a z nějž se postavy chtějí (nebo jako v případě Cyphera nechtějí) vymanit.

Hercům je často vyčítáno, že tu nehrají, nepoužívají mimiku, mimo kung-fu sekvence ani gesta. Dost možná jde o záměr a o ustanovení nového typu herecké akce podmíněné digitálnímu světu. Tvůrci nám nabízejí pravý ekvivalent videoherní postavy – s nadlidskými schopnostmi a nelidskými rysy. Hrdina se umí zastavit ve výskoku, ale ne se usmát. V Matrixu má taková stylizace opodstatnění – tato část příběhu se odehrává ve světě simulovaném, vnuceném lidské mysli, která ho útěšně přijímá.

Emblémem filmu se stalo zamrznutí obrazu uprostřed bojových scén, tzv. bullet-time efekt, který Matrix pro Hollywood objevil. Takový druh záběru by měl diváka upozornit, že sleduje něco, co odporuje pravidlům prostředí, které ho obklopuje. Paradoxně však tento pohlcující efekt slouží spíše jako vstupenka do nového světa. Proč mýtit příjemnou existenci, která připomíná mou realitu, jen je o dost zajímavější, ve prospěch budoucnosti v troskách? ptáme se spolu se Cypherem. Fakt, že Matrix ve skutečnosti vypadá jako nekonečný proud zelených znaků, se zapomíná stejně lehce jako jen o málo starší film Alexe Proyase Smrtihlav, jehož příběh (tehdy ještě bratři) Wachowští v podstatě přenesli z jednoho fikčního světa do druhého…

Aleš Říman
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Lilly Wachowski, Lana Wachowski
 
 
hraje:
Keanu Reeves (Neo / Thomas Anderson), Carrie-Anne Moss (Trinity), Hugo Weaving (agent Smith), Gloria Foster (vědma), Joe Pantoliano (Cypher), Marcus Chong (Tank), Paul Goddard (agent Brown), Robert Taylor (agent Jones), Julian Arahanga (Apoc), Belinda McClory (Switch), Anthony Ray Parker (Dozer), David Aston (Rhineheart), Ada Nicodemou (Dujour), Laurence Fishburne (Morpheus), Matt Doran (Mouse), Marc Aden Gray (Choi), Harry Lawrence (starý muž), Adryn White (potenciální kandidát), Bill Young (poručík), Robert Simper (policista)
 
 
scénář:
Lilly Wachowski, Lana Wachowski
 
 
kamera:
Bill Pope
 
 
hudba:
Don Davis
 
 
výprava-architekt:
Owen Paterson
 
 
kostýmy:
Kym Barrett
 
 
střih:
Zach Staenberg
 
 
zvuk:
Damian Lee, Dane A. Davis (design)
 
 
vedoucí produkce:
Barrie M. Osborne, Andrew Mason, Lilly Wachowski, Lana Wachowski, Erwin Stoff, Bruce Berman
 
 
produkce:
Joel Silver
 
 
titulky-česká verze:
Helena Rejžková
 
 
výtvarník:
Geoffrey Darrow (výtvarná koncepce)
 
 
zpěv:
Massive Attack ("Dissolved Girl"), Marilyn Manson ("Rock is Dead"), Rob Zombie ("Dragula"), The Prodigy ("Mindfields")
 
 
choreografie:
Yuen Woo-ping (kung-fu)
 
 
zvláštní efekty:
Paul Katte (Animatronické protetické efekty), Nick Nicolaou (Animatronické protetické efekty), Makeup Effects Group Studio (Animatronické protetické efekty), Steve Courtley (supervize), Brian Cox
 
 
II. režie:
Bonnie Hunt
 
 
koproducent:
Dan Cracchiolo
 
 
koordinátor kaskadérů:
Yuen Woo-ping
 
 
vizuální efekty:
John Gaeta (supervize), MANFX Visual Effects, Bullet Time, DFilm Services, Animal Logic Film, Amalgamated Pixels (dodatečné), Carol Ashley, John Breslin (Animal Logic)
 
 
masky:
Bob McCarron (zvláštní maskérské efekty)
 
 
asistent režie:
Colin Fletcher
 
 
výprava:
Jacinta Leong
 
 
kaskadér:
Annette Van Moorsel (double: Trinity)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.