Matka (1996)

Matka (Mother)
69.1 %
 
 

Mother

    Žánr: komedie / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 104 min.
„Nikdy není pozdě na to pochopit a předělat svoji matku!“
Další komedie z dílny úspěšného autora, svérázného komika a režiséra Alberta Brookse (např. snímek Ztraceni v Americe) se tentokrát věnuje nelehkému vztahu matky a dospělého syna, toho času zrovna podruhé rozvedeného. Pokud je tím synem navíc trochu intelektuálsky zaměřený spisovatel sci-fi s nevyjasněným vztahem k ženám, dají se čekat jenom samé problémy. Leckterý psychoanalytik by ovšem byl potěšen jeho nejnovějším nápadem. Po druhém rozvodu se rozjede domů, do svého studentského pokojíčku, aby si návratem do dětství „narovnal“ své vztahy s matkou, která neustále protežuje jeho seriózního mladšího bratra Jeffa. Vychází z teze, že dokud se nenaučí vyjít s touto ženou, jeho milostný život vždy skončí debaklem. Učí ji nekupovat tu nejlevnější, ale nejedlou zmrzlinu v obchodním domě, užívat si lehce luxusu, poslouchat a vnímat skutečná přání svého syna. Nakonec ji naučí přiznat si pravdu sama sobě, i když zrovna nebude připomínat matky z časopisů o vzorné rodině. Nejvíc ovšem pochopí on sám…

Mistr bryskních vypointovaných dialogů si pochopitelně zahrál hlavní roli spisovatele Johna Hendersona a do role své matky vybral „miláčka Ameriky“ po více než čtyři desetiletí, všestranně nadanou Debbii Reynolds, která dokázala, že má smysl i pro tuto jemnou konverzační komiku.

Zdroj: ČT

režie:
Albert Brooks
 
 
hraje:
Albert Brooks (John Henderson), Laura Weekes (Karen Henderson), Paul Collins (právník), John C. McGinley (Carl), Debbie Reynolds (Beatrice Henderson), Richard Assad (instalátor televize), Joey Naber (instalátor televize), Vanessa Williams (Donna), Lisa Kudrow (Linda), Rob Morrow (Jeff Henderson), Isabel Glasser (Cheryl Henderson), Danielle Quinn (Jill Henderson), Spencer Klein (Josh Henderson), Ernie Lively (muž na odpočívadle), Anne Haney (Helen), Billye Ree Wallace (Alice), James Gleason (číšník), Matt Nolan (prodavač v "Gapu"), Harry Hutchinson (prodavač ve zverimexu), Kimiko Gelman (prodavačka ve "Victoria's Secret"), Peter White (Charles), Rosalind Allen (žena na čerpací stanici)
 
 
scénář:
Albert Brooks, Monica Mcgowan Johnson
 
 
kamera:
Lajos Koltai
 
 
hudba:
Marc Shaiman
 
 
kostýmy:
Judy L. Ruskin
 
 
střih:
Harvey Rosenstock
 
 
zvuk:
Dane A. Davis (supervize), Beth Sterner (supervize), Todd Toon (zvukové efekty)
 
 
produkce:
Herb Nanas, Scott Rudin
 
 
koproducent:
Barry Berg, Adam Schroeder
 
 
masky:
Robert Ryan
 
 
výprava:
Charles Rosen
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.