Marta (2006)

Marta
56.7 %
 
 
    Žánr: balada / psychologický
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 31.8.2006        
    Délka: 77 min.
„Drama o lásce, životě a smrti. O vůli přežít a o schopnosti porozumění mezi lidmi, kterým pro to scházejí předpoklady“
Je válka. Je jedno která, neboť to nic nemění na tom, že se lidé podezřívají, nenávidí, zabíjejí. Osud – nebo náhoda? – svede dohromady otce a syna ze samoty uprostřed lesů se zraněnou nepřátelskou špiónkou. Všichni tři se tak ocitnou na prahu nové války, války o to horší, protože nevyhlášené, skryté. Války, kterou mají sami v sobě.

Psychologické drama debutující Marty Novákové, absolventky režie na FAMU, klame tělem. Je strohé, až brutálně sevřené, málomluvné. Pod minimalistickým kabátem však ukrývá fascinující bohatství motivů, významů, dějů a souvislostí. Režisérka je s chladnokrevným mistrovstvím nechává kypět pod tlakem až k nevyhnutelné tragédii.

Válka tu probíhá na všech úrovních: každý bojuje s každým včetně sama sebe, všichni dohromady čelí světu tam venku a musejí zápasit i s přírodou. Vojačka Marta je plně odkázaná na péči otce se synem, ale přitom je v případě prozrazení vystavuje trestu smrti. Zchromlý otec v ní však vidí nepřítele hlavně proto, že mu coby žena hrozí ukrást dospívajícího syna, bez něhož se sám neobejde. Proto ho také skrývá před odvodem. A Marek – Marek je ztracený mezi odpovědností k otci, mladickým vzdorem, bolestně probuzenou sexualitou a hledáním matky, kterou nepoznal. Kolem chalupy procházejí vojenské hlídky a každý den končícího podzimu je jako průchod minovým polem.

Scénář vznikal téměř dva roky pod pedagogickým vedením Karla Kachyni, jehož Kočár do Vídně (1966) lze prohlásit za staršího sourozence zrovna tak deziluzivní Marty. Zatímco Kachyňa však relativizoval pohled na konkrétní historickou událost (epizodu 2. světové války), Marta zneklidňuje na obecnější rovině. Už jen proto, že se odehrává v bezčasí v neurčeném prostoru kdesi ve slovanské části Evropy. Záběry z "božské" perspektivy mohou evokovat Schormovo podobenství Den sedmý, osmá noc (1969), ale třeba i televizní reality show. Les zde figuruje jako samostatná dimenze, místo, kde platí jiná pravidla – podobně jako v Zóně ve Stalkerovi (1979) Andreje Tarkovského. Temná, animální stránka člověka a jeho vůle k přežití se tu derou na povrch stejně jako v celé řadě válečných dramat či společenských utopií. A materiál k zamyšlení přináší i způsob, jakým se v Martě zachází z tradičními mužskými a ženskými rolemi. Záměrně nejednoznačný konec pak z filmu definitivně dělá zážitek, který nedá spát žádnému divákovi.
Postava Marty byla od počátku psána na tělo Petře Špalkové. Role otce se zhostil člen činohry ND Jan Novotný, jako Marek se představí jeho žák, posluchač konzervatoře Vojtěch Štěpánek.

režie:
Marta Nováková
 
 
hraje:
Petra Špalková (Marta), Jan Novotný (otec), Vojtěch Štěpánek (Marek), Tomáš Pavelka (voják), Viktor Fatka (voják), Jan Novák (voják), Lukáš Vydržal (voják)
 
 
námět:
Jan Coufal, Marta Nováková
 
 
scénář:
Marta Nováková, Jan Coufal
 
 
kamera:
Matěj Cibulka
 
 
hudba:
Dorota Barová, Petra Špalková (písně - melodie)
 
 
kostýmy:
Kateřina Štefková
 
 
střih:
Šimon Špidla
 
 
zvuk:
Petr Kepeller
 
 
produkce:
Marta Nováková, Eva Pospíšilová
 
 
zpěv:
Petra Špalková
 
 
text písně:
Petra Špalková, Marta Nováková
 
 
zvláštní efekty:
Roman Tudžarov
 
 
II. kamera:
Ferdinand Mazůrek, David Šachl, Tomáš Nováček, Marek Janda, Tomáš Drdácký, Jakub Halousek, Jaromír Pávíček, Kamil Švejda, Gašper Šnuderl
 
 
masky:
Markéta Andrejsková (zvláštní maskérské efekty), David Ševčík (Zvláštní maskérské efekty), Hana Fraňková
 
 
dramaturgie:
Jaroslav Vanča, Jan Gogola
 
 
odborný poradce:
Ilja Lemeškin (jazykový), Oldřich Čížek (vojenský), Saša Gedeon (pedagogické vedení), Marek Bouda (pedagogické vedení), Jan Daňhel (pedagogické vedení), Jiří Macák (pedagogické vedení), Jaromír Kallista (pedagogické vedení)
 
 
výprava:
Jiří Sternwald
 
 
producent:
Marta Nováková, Eva Pospíšilová
 
 
vedoucí výroby:
Matěj Leš, Pavel Kopp, Eva Pospíšilová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.