Jeden svět
ohodnotit

Manželské etudy po 20 letech [Video]

Žánr:
Rok:
2006
Délka:
55 minut, 55x 6 dílů
„Pokračování rozsáhlého časosběrného projektu.“

Komentáře k filmu Manželské etudy po 20 letech

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 8
E.T.
Hodnocení:
Přidáno: 3.9.2010
Příběh paní Marcely a   jejích dětí je nesmírně   silný a hluboce na mě   zapůsobil , přestože jsem   ho viděla již několikrát .   Paní Marcele přeji jen to   nejlepší , zdraví pro ni a   všechny její blízké a ať   se jí všechny rány osudu   už navždy vyhnou . Věřím   , že i přes obrovskou   tragédii , která ji postihla   , bude i ona v životě   šťastná a najde to , co v   podstatě hledá celý život   - lásku , oporu a   porozumění .
jarda53
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.7.2010
Tenhle typ pořadu vůbec   nemusím, ale myslím si ,že   je to zajímavý nápad,ale   dvacet let se zajímat o pár   případů si myslím že to   jsou zbytečně vyhozené   peníze.
Milicent
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.7.2010
..
Mám ráda dokumenty a   časosběrné   obzvlášť..všechna díla   paní Třeštíkové jsou   vyjímečná, Rodinné etudy   také...Mrazí mě po zádech   , jak se neskutečně   změnil život za poměrně   málo let...dala bych to za   povinné školní pro větší   asi středoškolskou mládež   (stejně jako Reného nebo   Katku)..Věřili by vůbec,   jaké měli problémy děti   jen o málo starší než oni   ještě před pár lety...?   Jaké měli touhy a   naděje...Myslím, že   všechny příběhy jsou svým   způsobem silné, nejen   příběh Marcely..i když ten   je postižený nejvíc,   tragedií, která jí potkala.   Ale copak není život   každého   "človíčka"   jedinečný a v určitém   momentě určitě i poučný   pro další, byť jen   prožitou zkušeností..Jedna   moje známá neustále opakuje   že je "malý   nezvýznamný   člověk"..tvrdím, že   všichni jsme stejně   důležití a život každého   je významný..nebo ho tak   aspoň prožívejme..
karlosphonic
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.7.2009
Ať byly osudy každého   protagonisty   jakékoliv,podívat se na   to,jak se lidé změnili po 20   letech vizuálně,jaké měli   radosti a starosti jako   mladí, navíc za socialismu a   porovnání toho všeho s   dneškem je naprosto   fascinující.Geniální   nápad!
akina1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.5.2009
V podstatě ve všem   souhlasím s předchozím   příšpěvkem Petra.Barbie,   ale domnívám se, že i   příběh snobské dvojice   patřil do této série.   Nabízí propastné srovnání   nejen s Marcelou, ale v   podstatě se všemi ostatními   páry.
Paní   Třeštíková měla i   neobyčejně šťastnou ruku   při výběru párů, protože   našla v podstatě od   každého trochu: rozvod,   tragédie, šťastné   manželství. A tím svět   dokumentu zpřístupnila i   milovníkům reality show nebo   romantických příběhů.
Osobně se také moc   těším, že ještě nějaké   pokračování bude.
Petra.Barbie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.7.2008
Velmi neobvyklý projekt v případě první série...
...snad mi odpustíte, že   svůj komentář pro   Manželské etudy spojím s   okomentováním i první   série z 80. let a přiložím   jej zde k pokračování po   20ti letech. Domnívám se,   že v roce 1981 udělala paní   Třeštíková velmi   odvážný krok, když na   základě vytipovaných dvojic   žádajících o uzavření   manželství začala sledovat   pět let kamerou jejich osudy.   Ač to asi mnozí nebudou   chtít slyšet, ale svým   způsobem to byl již projekt   ve stylu reality show, byť je   tímto žánrem v dnešní   době poměrně pohrdáno.   Dobře, kdo nechce, nemusí si   toto slovo s projekty paní   Třeštíkové spojovat,   nicméně realita   předložená divákovi to   opravdu byla. V době   vysílání prvních   manželských etud jsem   ještě byla dítě školou   povinné a není divu, že z   dětství si pořad opravdu   nevybavuji, rodiče by jistě   ani nesouhlasili s jeho   sledováním:-)) Teprve po   letech jsem sledovala a   sleduji i při současné   repríze opakování starých   dílů spolu s navazujícími   osudy po 20ti letech. Ke   zpracování projektu a vůbec   k celé myšlence nemám   absolutních výhrad, paní   Třeštíková by jistě   zasloužila více než oněch   10 bodů. Pozastavím se však   nad některými osudy jako   takovými...

Asi nejklidněji na mne   působil příběh manželské   dvojice, kdy on je v   současné době majitelem   kulečníkového centra, ona   se věnuje svým dětem,   zejména dcerce, která   závodně tančí. I když   maminka působí maličko   znuděně, což ale asi je   zřejmě důsledek faktu, že   manžel si nepřeje, aby   pracovala, přesto na mne   rodinné soužití této   dvojice působilo poměrně   normálně a také i   šťastně.

Samozřejmě, asi   největší stopu v divákovi   zanechá příběh paní   Marcely. Tragický osud její   mladé dcery prošel již   médii tolikrát, že s   ohledem i na tuto maminku, jej   zde nechci nijak dále   rozebírat. Každopádně to   byl příběh o hluboké   lidské tragédii, nabytý   emocemi, o skutečných   hodnotách, které   mnohonásobně převyšují   povrchní smysl života   jiných jedinců.

Asi tušíte, kam teď   mířím...Ano, jestli mi z   některého příběhu bylo   opravdu nanic, co se týče   charakteru zúčastněných   postav, je to neskutečně   snobská dvojice, t.č. již   po rozvodu, kdy on pracoval   několik let v Americe, během   natáčení pokračování   střídal jeden umělecký   ateliér za druhým, neustále   vychvaloval Ameriku, až to   bylo nechutné a protivné, z   arogantí osoby pana fotografa   Gdovína bylo cítit   pohrdání naší zemí a   naší kulturou. Člověk,   který má jen plnou pusu   žvástů o tom, jak fotil   Janu Švandovou, jak si v   Americe zařizoval   ateliér...žádné prostory u   nás mu "nevoněly",   jeden ateliér byl takový,   druhý makový. Stále jen   snůška sebepochvalných   plků na vlastní osobu,   spousta velkých plánů,   projektů v televizi, image   makerovství a do toho   vynášení Ameriky! Tento   díl jsem dokoukala jen s   největším sebezapřením,   protože to byla hrůza a   děs! Z toho nafoukaného   snoba se mi dělalo doslova   nanic, jeho stále se   opakující stejné řeči rok   co rok byly neskutečně   protivné. Jeho, dnes již   bývalá žena, na mne   nepůsobila o nic lépe.   Povýšená panička,   žijící také mimo reálný   svět, pro níž je vrcholem   problému řešit, kam pojede   na dovolenou a telefonovat si   z Egypta od moře s dcerou, co   lyžuje v Alpách. Proti   příběhu paní Marcely   opravdu "vellká"   starost, viďte? Když pak   srovnáte, jakým peklem si   paní Marcela prošla a pak   vidíte tyto dva nadutce,   vaří se ve Vás krev.   Alespoň tedy ve mně to   vřelo neskutečně...

Ostatní tři   příběhy ve mne tolik emocí   nezanechaly, proto jsem   vybrala ty tři   nejrozdílnější a trochu se   nad jejich obsahem zamyslela.   Celkově však projekt paní   Třeštíkové velmi chválím   a věřím, že se dočkáme i   dalšího pokračování...po   30ti letech? Kdoví, jistě   nejsem jediná, koho by   další osudy zajímaly. V   prvé řadě je to paní   Marcela, jíž moc přeju, aby   její život byl již naplněn   klidem a i přes obrovskou   tragédii, aby i jí v   životě zasvítilo sluníčko   štěstí. Naopak, pan   fotograf Gdovín, nás jistě   v případě pokračování   překvapí již asi 50.   ateliérem, další porcí   žvástů o životě v Americe   a opěvnými ódy na vlastní   osobu. Díky za tento projekt.
davidek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.7.2008
Hodnotil jsem po shlédnutí   prvních tří dílů (***).   Čtvrtý jsem neviděl a   pátý mě dostal. Je to mezi   čtyřmi a pěti. Celkově to   prostě na pět* není, ale   nesporně jedno z toho nej   vyprodukovaného za poslední   dobu v Čechách.
ELEONORA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.4.2008
Je zvláštní, že v této databázi
diváci nedokáží   okomentovat tento skvělý   dokument. Film Marcela, který   včera večer uvedla ČT2 je   pro mne dovršením celého   cyklu těchto tak výborně   natočených příběhů ze   života. I v těchto etudách   příběh Marcely převyšoval   ostatní, též velice   zajímavé dokumenty. Je mi   líto, že nejsou tato díla v   této databázi více   ohodnocena. Je to však dobou   a zřejmě i věkem členů   této databáze, která mi   velice zpříjemňuje důchod.   Etudy mohu všem jen   doporučit.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih14429minih14429Noční motýl (1941) 
Noční motýl n
minih138137minih138137Rapl (2016) [TV seriál] 
Rapl n
minih17148minih17148Prožít si své peklo (1977) 
À chacun son enfer n
minih20085minih20085Synové hor (1956) 
Synové hor n
minih24675minih24675Skok do tmy (1964) 
Skok do tmy n
minih37275minih37275Návštěva staré dámy (1999) [TV inscenace] 
Návštěva staré dámy n
minih3073minih3073Angelika a sultán (1968) 
Angélique et le sultan n
minih39525minih39525Lustr (1979) [TV inscenace] 
Lustr n
minih58219minih58219Cvokové (1968) 
Les cracks n
minih81349minih81349Hasiči (2010) [TV film] 
Hasiči n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Manželské etudy (1987) [TV seriál]

 Manželské etudy (1987) [TV seriál]
Manželské etudy n
 
Žánr: dokument
Země: Česká republika
Režie: Helena Třeštíková

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190380
Osobností: 697528
Fotografií: 763185
Plakátů: 375847
Obsahů a biografií: 178002

Poslední komentáře

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10