Mansarda (1963)

Mansarda
80 %
 
 
    Žánr: životopisný / drama
    Země: Polsko
    Délka: 92 min.
Životopisný film věnovaný významnému polskému malíři druhé poloviny devatenáctého století Alexanderu Gierymskému, který proslul v zahraničí, ale ve své vlasti zůstal nepochopený.
Film zachycuje jeho život od roku 1875, kdy se po pobytu v Itálii vrací do Varšavy. Po počátečních úspěších přicházejí prohry, jeho obrazy věnované životu chudých nejsou současnou polskou společností přijaty. Díla Gierymského se totiž nepodřizují místním zásadám pro krásu. Podle nich by mělo každé umělecké dílo v první řadě sloužit národu a pozvedat jeho mysl. V důsledku tohoto konfliktu odchází z uměleckého života a uzavírá se do samoty, žije v bídě a utrpení. Joasia, která ho miluje, mu chce pomoci, ale přijde příliš pozdě. Gierymski již není duševně zdráv.  Autor: Veronika42

režie:
Konrad Nalecki
 
 
hraje:
Leszek Herdegen (Aleksander Gierymski), Tadeusz Łomnicki (Hilary), Aleksander Dzwonkowski (Rembecki), Joanna Szczerbic (Joasia), Ignacy Gogolewski (Gruszecki), Andrzej Szczepkowski (Stanisław Witkiewicz), Teresa Izewska (Izabella), Aleksandra Slaska (Maria), Krystyna Feldman (žebračka), Stanisław Zaczyk (Antoni Sygietyński), Tadeusz Białoszczyński (hrabě), Mieczysław Pawlikowski (Franciszek Kostrzewski), Zbigniew Koczanowicz (Žid), Ignacy Machowski (Golz), Wiesława Mazurkiewicz (paní Golzová), Hanna Małkowska (hraběnka)
 
 
scénář:
Bohdan Czeszko, Konrad Nalecki
 
 
hudba:
Wojciech Kilar
 
 
kostýmy:
Ludwina Mannowa
 
 
střih:
Mirosława Garlicka
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.