Duben
ohodnotit

Mandolína kapitána Corelliho

Captain Corelli's Mandolin

Rok:
2001
Délka:
127 minut
Premiéra v ČR:
8.11.2001
„Láska si nevybírá.“
Popis / Obsah / Info k filmu Mandolína kapitána Corelliho
Život na malebném řeckém ostrůvku Kefallénie má svůj neměnný řád. Čas jakoby se tu už dávno zastavil a do lidských osudů kromě běžných rozmíšek a občasného zemětřesení nic rušivého nezasahuje. To se ale má změnit. Druhá světová válka se přiblíží až sem a v roce 1940 ostrov obsadí italská armáda. Snoubenec Pelagie, dcery místního lékaře Jannise, odchází s dalšími rybáři bojovat proti Italům do Albánie a na dívčiny dopisy neodpovídá. Pelagia, stejně jako mnoho dalších vesničanů, podlehne kouzlu usměvavých a hudbymilovných italských vojáků, kteří pořádají příležitostné koncerty na náměstí a vůbec se nechovají jako okupanti. Její vztah ke kapitánu Corellimu přerůstá postupně ve vážnější pouto, ale válka, do té doby skrytá někde daleko, zanedlouho dorazí i na Kefallénii…

Rozsáhlý román anglického spisovatele Louise de Bernierese Mandolína kapitána Corelliho (1994, česky 2000) byl převeden do stejnojmenného filmu anglickým režisérem Johnem Maddenem (nar. 1949), zkušeným veteránem z divadelních jevišť i televize, který se asi nejvíc proslavil kostýmním romantickým příběhem Zamilovaný Shakespeare (1998). V Mandolíně kapitána Corelliho (2001) se soustředil především na vykreslení ústředního milostného vztahu, do něhož krutě zasáhne válka. Hlavní role ztělesnily herecké hvězdy Nicolas Cage a Penélope Cruzová, jimž ve výrazných vedlejších úlohách zdařile sekundují John Hurt (doktor Jannis), Christian Bale a Irene Papasová (snoubenec Mandras a jeho matka). Režisér film natočil s výrazným podílem oscarového kameramana Johna Tolla v autentických exteriérech řeckého ostrova, kde se příběh odehrává.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Mandolína kapitána Corelliho
Je rok 1940 a na řeckém ostrově Kefallénie žije doktor Iannis s krásnou dcerou Pelagií, která se také chce stát lékařkou. Miluje vesničana Mandrase, přestože ji otec varuje, že se k sobě nehodí. Mladíci z vesnice odcházejí do války do sousední Albánie, hlásí se i Mandras. Pár se zasnoubí…

Pelagia píše milému dlouhé dopisy, na které ale nikdy nedostane odpověď. Když Řekové zvítězí nad Italy v Albánii, Hitler chystá protiútok. Mussoliniho armáda získá kontrolu nad jihem řeckého území. Do vesnice přijíždí pluk dělostřelců, jemuž velí kapitán Antonio Corelli, vynikající hráč na mandolínu a velký milovník opery. Hrdí Řekové se ale Italům, které v Albánii porazili, nechtějí vzdát. Je proto přivolána i německá posádka v čele s kapitánem Weberem.

Doktor Iannis dostává příkaz, aby kapitána Corelliho ubytoval ve svém domě. Vrací se zraněný Mandras. Teprve teď se Pelagia dozvídá, proč na její dopisy nikdy neodpověděl: Neumí totiž číst ani psát. Avšak dívčiny city se mezitím změnily. S Corellim se do sebe od prvního okamžiku zamilovali, přestože se Pelagia citu zprvu bránila. Mandras brzy opět odchází do hor k partyzánům…

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Mandolína kapitána Corelliho
Idylickou krásu řeckého pobřeží narušila válka. Italské okupační jednotky se vylodily na kdysi klidný ostrov Kefallénie. Kapitán Antonio Corelli (Nicolas Cage) se svým mužstvem bere svůj pobyt na ostrově jako dovolenou, s tím, že válka je na dosah vysílačky. Corelli, důstojník nezkrotné povahy, vášnivě miluje svoji mandolínu. Zpočátku odradí několik vesničanů. Zejména rozčilí vesnického lékaře Jannise (John Hurt) a jeho krásnou a vzdělanou dceru Pelagiu (Penélope Cruz), u nichž Corelli během okupace bydlí. Antonio si nakonec svým šarmem a slušným vystupováním a svou touhou, aby válka proběhla klidně, získá přes původní nenávist jejich přátelství. Když Pelagiin snoubenec, místní rybář Mandras (Christian Bale) odchází bojovat k partyzánům, vztah mezi Corellim a Pelagiou ještě zesílí. Jelikož se válka přiblíží, musí se milenci rozhodovat mezi loajálností vůči své vlasti a vzájemnou láskou - nezdolnou láskou, která musí překonat nepřízeň osudu a vydržet nevyhnutelné utrpení. Podle slavné literární předlohy Louise de Bernieres, která získala Cenu spisovatelů Britského společenství za nejlepší knihu roku 1995 euroasijského regionu.

Zdroj: Film Europe Media Company


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Mandolína kapitána Corelliho
Idylickou krásu řeckého pobřeží narušila válka. Italské okupační jednotky se vylodily na kdysi klidný ostrov Kefallénie. Kapitán Antonio Corelli /Nicolas Cage/ se svým mužstvem bere svůj pobyt na ostrově jako dovolenou, s tím, že válka je na dosah vysílačky. Corelli, důstojník nezkrotné povahy, vášnivě miluje svoji mandolínu. Zpočátku odradí několik vesničanů. Zejména rozčilí vesnického lékaře Jannise /John Hurt/ a jeho krásnou a vzdělanou dceru Pelagiu /Penélope Cruz/, u nichž Corelli během okupace bydlí. Antonio si nakonec svým šarmem a slušným vystupováním a svou touhou, aby válka proběhla klidně, získá přes původní nenávist jejich přátelství. Když Pelagiin snoubenec, místní rybář Mandras /Christian Bale/ odchází bojovat k partyzánům, vztah mezi Corellim a Pelagiou ještě zesílí. Jelikož se válka přiblíží, musí se milenci rozhodovat mezi loajálností vůči své vlasti a vzájemnou láskou - nezdolnou láskou, která musí překonat nepřízeň osudu a vydržet nevyhnutelné utrpení.

Režisér John Madden je znám svým sedminásobným oscarovým oceněním za film Zamilovaný Shakespeare vč. Oscara za nejlepší film.
Ve filmu Mandolína kapitána Corelliho zpracoval podle slavné literární předlohy Louise de Bernieres epický milostný příběh o přetrvávající naději v lásku a o ničivé brutalitě války. Je zasazen do doby druhé světové války, kdy se italská "operetní" armáda po počátečním fiasku na albánsko-řecké hranici účastnila spolu s nacisty okupace až do roku 1943, kdy se sama stala nepřítelem svých někdejších spojenců. Román získal nejen Cenu spisovatelů Britského společenství za nejlepší knihu roku 1995 euroasijského regionu, ale hlavně srdce čtenářů po celém světě.
V hlavní roli zazářil /opět/ nositel Oscara za Leaving Las Vegas Nicolas Cage /Skála, Con Air, Město andělů, 8 mm, 60 sekund/.
Nastupující nová hvězda Penélope Cruz /Vše o mé matce/ madridská rodačka, kterou do velkého světa filmu uvedl španělský režisér Pedro Almodóvar, se do povědomí filmových fanoušků také zapsala milostným románkem s Tomem Cruisem.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Mandolína kapitána Corelliho
Ahoj mami a tati! To jsem já na svojí motorce (smím na ní jezdit, i když zrovna netočím Mandolínu kapitána Corelliho). Od května žijeme na ostrově Kefalonia ve Středozemním moři. Pronajal jsem si tady vilu. Vzpomínáš, jak strýček Francis vždycky říká: „Když máš natáčet dlouhý film, postarej se o to, abys měl střechu nad hlavou." Vykašlal jsem se ale na jeho radu o pronajímání helikoptér.
Ze začátku jsme měli menší problémy, protože první režisér Roger Michell musel po infarktu natáčení opustit. Nový režisér John Madden ale dělá skvělou práci (to je ten vousáč, co natočil Zamilovaného Shakespeara, kterého už jsi viděla 34.178.678.977krát, mami). Ten film se natáčí podle knížky, kterou napsal nějaký vlasatý pán, co se jmenuje Louis De Berniéres, a je to o italském důstojníkovi, který spravuje tenhle řecký ostrov během druhé světové války. Zamiluje se do místní holky Pelagie (Penélope Cruz je prostě nádherná!),jenže ta už je zasnoubená s místním cápkem (Christian Bale), který proti Italům bojuje. Já jsem ten důstojník. Jo, a taky mám hrát na mandolínu.
Zůstanu tady asi do půlky léta a v srpnu odjedu na Havaj, kde mám točit Windtalkers. Je to další film z druhé světové, jenže tentokrát hraju osobního strážce navajského Indiána (americká armáda během války používala jejich jazyk jako kód). Režíruje to John Woo, takže pětkrát denně trénuju střílení do asfaltových holubů.
Chtěl bych, abyste tu byli se mnou. Mám vás moc rád Nicolas.

Autor/Zdroj: /Total Film


Idylicky krásné řecké pobřeží je v roce 1941 obsazeno italskými vojáky. Kapitán Antonio Corelli, důstojník nezkrotné povahy s velkou vášní pro hru na mandolínu, bere zpočátku okupaci řeckého ostrova jako dovolenou. Je ubytován u místního lékaře Jannise a je okouzlen krásou a temperamentem jeho vzdělané dcery Pelagie. Antonio si svým šarmem a touhou, aby válka proběhla klidně, získá přes původní nenávist jejich přátelství. Když Pelagiin snoubenec, místní rybář Mandras, odchází bojovat k partyzánům vztah mezi Corellim a Pelagiou ještě zesílí a přeroste v nezkrotnou, vášnivou lásku. Jelikož se válka přiblíží, musí se milenci rozhodovat mezi loajálností vůči vlasti a jejich vzájemnými city. Přepis úspěšného románu spisovatele a hráče na mandolínu Louise De Bernieres. Držitel Oscara Nicolas Cage (8 mm) a Penélope Cruz v příběhu věčné naděje, lásky a ničivé krutosti války v okupovaném Řecku.

Autor/Zdroj: /DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Mandolína kapitána Corelliho
Předlohou snímku režiséra Johna Maddena Mandolína kapitána Corelliho je téměř čtyř set stránkový stejnojmenný bestseller anglického autora Louise de Berniéresa z roku 1994, odměněný Cenou spisovatelů Britského společenství za nejlepší knihu roku v euroasijském regionu. - Na krásném a klidném řeckém ostrově Kefallénie jakoby se zastavil čas. Země je zde stará, lidé si jí váží a zatím tady nepoznali větší pohromy než zemětřesení a sem tam nějaký masakr, jak říká místní doktor a amatérský historik Jannis. Ale druhá světová válka se blíží i sem... Doktorova dcera Pelagia se navzdory otcovým námitkám zasnoubí s rybářem Mandrasem, který vzápětí odchází bojovat proti ltalům do Albánie. Pelagia mu bez odezvy píše jeden dopis za druhým. Koncem dubna roku 1940 přichází na ostrov italská okupační armáda, podporovaná Němci. Poklidný běh života na ostrově naruší vojenská cvičení a počáteční odpor proti okupantům. Italskému kapitánu Antoniovi Corellimu a jeho mužům se tady líbí; pobyt na ostrově berou téměř jako příjemnou rekreaci. Válka se zdá daleko, a tak si Italové s typickým jižním šarmem užívají ženy, víno i zpěv. Místní obyvatelé jsou proti sebevědomým vetřelcům zpočátku zaujatí, ale ti si je nakonec svým jednáním, láskou k hudbě a pořádáním koncertů na náměstíčku pomalu získávají. Kouzlu Corelliho a jeho mandolíny se neubrání ani Pelagia a oba se do sebe zamilují. Jenže Mandras se vrátil a bojuje proti okupantům v řadách partyzánů. Válka nakonec dospěje i na idylický ostrov. Po Mussoliniho pádu se z Němců a Italů stávají nepřátelé a italští vojáci se nakonec spojí s partyzány na obranu ostrova. Italové jsou poraženi a bez milosti postříleni. Jediný, kdo přežije, je Corelli, který touží být co nejdále odtud. Zmítán pocity viny za smrt svých mužů i za svou lásku k Pelagii odjíždí. Dívka je přesvědčena, že už ho nikdy neuvidí. Jenže čas běží dál... - Zatímco rozsáhlý román ve svém širokém záběru popisuje četné historické události i příběhy řady postav, filmaři ve své adaptaci nedokázali překročit stín melodramatického milostného příběhu. Ani zlom mezi vizuálně atraktivní idyličností a nečekanou hrůzou války není příliš přesvědčivý. Snímek tak zůstává daleko pozadu za svou předlohou…
-kat- Filmový přehled 2001/10/15

Autor/Zdroj: -kat-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376575
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10