Zari
ohodnotit

Maléna

Malèna

Žánr:
Rok:
2000
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
2.8.2001
„Svět je ve válce, jeden mladý muž právě dospívá a jedna jediná žena změní jeho život navždy.“
Popis / Obsah / Info k filmu Maléna
Hořkosladké drama od režiséra Giuseppe Tornatoreho, oceněného Oscarem za film Bio ráj, vypráví intimní portrét a epický příběh o nezávislosti, intrikách, odvaze a nezapomenutelné přítomnosti opravdové lásky.

Píše se rok 1941, Renato je třináctiletý chlapec, který vyrůstá v malé italské vesničce a ačkoliv probíhá druhá světová válka, v jeho okolí se prakticky nic neděje. Pak se však stane něco, co provždy změní jeho život... Jednoho dne potká Malénu, jejíž manžel Nino bojuje v Mussoliniho armádě. Z chlapeckého zalíbení se stává posedlost, Renato Malénu následuje jako ztracené štěně, špehuje ji a hlavou se mu honí nejrůznější erotické fantazie. Není však sám, krásná Maléna je snem mnoha mužů a tudíž důvodem k nenávisti mnoha žen. A jakoby tohle utrpení nestačilo, dostává Maléna zprávu z fronty, že její manžel padl. Aby přežila, musí se krásná vdova uchýlit k prostituci. Stane se obětí brutálního přepadení a je odvlečena z města. Její manžel Nino se posléze vrací z války živ a zdráv, ovšem zjišťuje, že Maléna zmizela...

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 16.11.2002 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Maléna
V roce 1941 bylo Renatovi 13 let a ačkoliv probíhala druhá světová válka, v jeho ospalé vesničce se prakticky nic nedělo. Dokud se však jednoho dne neobjevilo něco, co jednou provždy změnilo jeho život… Malena, krásná mladá údajná válečná vdova, jež se stala obsesí každého muže a objektem nenávisti každé ženy. Díky ní začne Renato získávat mnoho životních zkušeností a dostane se do míst, která by si nedokázal ani představit.

Film od režiséra oceněného Oscarem za film Bio ráj vypráví intimní portrét a epický příběh o nezávislosti, intrikách, odvaze a nezapomenutelné přítomnosti opravdové lásky.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Maléna
V roce 1941 bylo Penátovi 13 let a ačkoliv probíhala druhá světová válka, v jeho ospalé vesničce se prakticky nic nedělo. Dokud se však jednoho dne neobjevilo něco, co jednou provždy změnilo jeho život... Malena, krásná mladá údajná válečná vdova, jež se stala obsesí každého muže a objektem nenávisti každé ženy. Díky ní začne Renato získávat mnoho životních zkušeností a dostane se do míst, která by si nedokázal ani představit.
Film nominovaný na 2 Oscary od Oscarem oceněného režiséra za film fí/o ráj vypráví intimní portrét a epický příběh o nezávislosti, intrikách, odvaze a nezapomenutelné přítomnosti opravdové lásky.
Film byl v letošním roce nominovaný na dva Oscary za Nejlepší scénář a Nejlepší originální hudbu

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Ocenění: Donatellův David za kameru, nominace na Oscara za kameru a hudbu, nominace na Zlaté glóby za zahraniční film a hudbu
V roce 1940 bylo Renatovi 13 let a ačkoli probíhala druhá světová válka, v jeho ospalém sicilském městečku se nic nedělo. Až se objevila Malena - mladá a krásná válečná vdova, která se stala obsesí každého chlapce italská verze i muže a objektem nenávisti všech místních dívek a žen. Natáčelo se v Syrakusách, jež se ve snímku proměnily v nádherně nasnímané italské maloměsto Castelcuto. Za zmínku stojí i vynikající herecký výkon Luciana Federica v roli Renatova otce.
Kino ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


V nezaměnitelném prostředí malého sicilského přístavu se odehrává příběh třináctiletého Renata a jeho první osudové lásky. Píše se rok 1941 a ačkoli probíhá druhá světová válka, jeho ospalou vesničku jako by to prakticky vůbec nepoznamenalo. Dokud se ovšem neobjevila ona - ona, která jednou provždy změnila jeho život. 

Malena, krásná, mladá válečná vdova, jež se stala obsesí každého muže a objektem nenávisti každé ženy. Díky ní začne Renato získávat mnoho životních zkušeností a dostane se do míst, která by si nedokázal ani představit..

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Maléna
Italský režisér Giuseppe Tornatore se proslavil zejména melodramatickým snímkem Bio Ráj. Obdobně melodramaticky laděný film Malena vypráví o ženě, která byla potrestána za svou krásu. Píše se rok 1940, Itálie právě vstoupila do války s Francií a Británií. Třináctiletý Renato má však jiné starosti: až po uši se zamiloval do provdané dcery profesora latinu Maleny. Jenže v ospalém městečku Castelcuto na pobřeží Sicílie je krásná mladá žena předmětem touhy všech mužů. Její každodenní procházka městečkem je vzrušující podívanou pro pány a neutuchajícím Zdrojem žárlivosti a pomlouváni pro ženy. Když se z Maleny stane první zdejší válečná vdova, začne jí celé městečko věnovat ještě větší pozornost a se zadostiučiněním sleduje její pád - Film s citlivě odvažovanými dávkami nostalgie i humoru zachycuje v jedné rovině Renatovo dospívání, ve druhé vlastní tragický příběh maloměstské krásky. Zároveň přináší poněkud idealizovaný obraz válečných let. Děj je obohacen o chlapcovy vize, stylizované do scén z dobových filmů. Z celkového ladění retrofilmu se vymyká drastická scéna pomsty žen v první den míru. V některých momentech Tornatoreho dílo připomíná Felliniho Amarcord, jindy zase Zeffirelliho Čaj s Mussolinim.
-kat- Filmový přehled 2001/8/19,

Autor/Zdroj: -kat-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

5 minut již uběhlo
85 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatajené dopisy

12:20 - 13:15

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:30 - 13:40

5 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:20 - 13:20

15 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Reklama