Jeden svět
ohodnotit

Malá mořská víla

Další název:
Malá morská víla (SK); Little Sea Nymph
Žánr:
Rok:
1976
Délka:
84 minut
Premiéra v ČR:
11/1976
„Pohádkový příběh o nešťastné lásce dcery mořského krále k pozemskému princi“

Komentáře k filmu Malá mořská víla

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 24
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.10.2016
Malou mořskou vílu mám   spojenu s pocitem smutku a   melancholie. Tak to je u   všech Andersenových   pohádek, které jsou spíš   pro dospělé, protože na   děti mohou působit   depresivně. Nic to ale   nemění na tom, že všechny   jsou krásné a tentokrát je   jedinečná i filmová podoba   příběhu lásky mořské   víly k pozemskému   princi.Tento citlivě   zfilmovaný dojemný příběh   si ráda slédnu opakovaně.
payo1555
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.6.2015
Vždy to bude krásná   pohádka a v tomto filmu   vyšlo lépe to mořské   království, více záhadné.   Miroslava Šafránková byla   hezkou a milou a zamilovanou   vílou, princ Petra Svojtky se   mi nelíbil, scházela mu   romantika, kouzlo prince.
Allegra
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.12.2014
Krásná a tajemná
Podle mě je to   nejkrásnější česká   pohádka (i když je otázka,   zda je to pohádka, když   nemá šťastný konec).   Nádherné prostředí,   výprava, herci.... jediné co   se mi moc nelíbí, je hudba -   letos poprvé jsem u ní   neuronila ani slzu, ale jinak   pokaždé, přestože jsem   viděla asi všechna její   televizní vysílání (plus   video). U mě předčí i   Popelku, a to je co říct....
zeus12xy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.12.2014
Když jsem pohádku viděla   jako malá, vodní bytosti se   mi nelíbily, hudba mi   připadala úděsná a píseň   - První kámen bílý,   ponurá, temná, zaklínadlo,   které jsem se bála   zazpívat. Otec nepomohl své   dceři. Jak to? vždyť měl   moc nad vodami. Mořská víla   byla zamilovaná jouda a moc   se nesnažila prince svést.   Cizí princezna mi připadala   ošklivá, nechtěla jsem   uvěřit,že je to Popelka;-)   Šafránková. Konec jsem   hrozně obrečela a pohádku   zavrhla. Pak jsem ji viděla   po letech,samozřejmě   dospělýma očima. Čím jsem   starší, tím víc mě baví   atmosféra a hloubka   Kachyňových filmů. Je to   krásná pohádka. Ale   nemůžu říct, že bych ji   nějak vyhledávala.
Nik.144
Hodnocení:
Přidáno: 4.7.2014
Malá mořská víla
Depresivný smutná pohádka   nemusel sem jí už jako malý   dítě,mám rád pohádky se   štastným koncem,přiznám se   že konec mě i   rozplakal,tahle pohádka   bohužel není moje parketa   dávám 20%
Blasel
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.6.2014
Ano, je to smutná pohádka -   ale takové jsou Andersenovy   pohádky snad všechny... v   českém filmu a televizi   bezpochyby nejlepší   zpracování Andersena! Jako   dítěti mi připadaly   kostýmy dost zvláštní, ale   čím dál víc jsem   uznávala, že do kontextu   poetiky by se jiné snad ani   nehodily. O hudbě pana Lišky   lze říci pouze:   JEDINEČNÁ!
Dobrý   komentář viz:   jmenuji.se.libor
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.11.2013
Přiznám se - až při   nedávné repríze jsem   zhlédla pohádku bez depresí   a docela jsem si užila, když   jsem pro sebe objevovala herce   a herečky skryté pod maskami   (Patrasová, Švandová,   Schallerová...) a překvapilo   mne, že písničky zpívá   Lenka Kořínková. Přeci   jenom v dětství, kdy jsem   jako cílová skupina   sledovala tuto pohádku, tak s   obavami a zcela výjimečně a   nádherná stylizace   podmořské hlubiny mi nic   neříkala.To jsem dokázala   ocenit až nyní v podstatně   starším věku. Co, ale   nepochopím dodneška, volbu   malé mořské víly, která   šla za princem za cenu   ztráty hlasu a bolesti při   každém kroku. S radostí   bych mu loď omlátila o   skaliska ihned, i když princ   Moře zapadajícího slunce   taky nebyl žádná výhra.   Také stojí za to, ocenit   Kachyňovu odvahu, o   vyobrazení Andersenovy   pohádky bez hollywoodského   happyendu.
Duri86
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 9.2.2013
Spíše divná, trochu   depresivní pohádka, těžila   z dobové popularity   Šafránkové která byla po   Popelce hvězdou. Tenhle film   se mi nelíbil
Gaus
Hodnocení:
Přidáno: 14.12.2012
Překrásná pohádka.   Miroslava Šafránková zde   překonala i Libuši. Ostudou   však pro nás je, že Němci   zachovali a vydali i   orchestrální podklady což   tady v česku můžeme   zapomenout, že by to někdo   vydal. Pěvecky zde zazářila   Lenka Kořínková, která   zpívá za Miroslavu   Šafránkovou.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.9.2012
"První kámen bílý, s   její dlaní srůstá
Druhý kámen rudý,   zamyká jí ústa
Třetí kámen černý,   ten jí v srdci zůstal
A v tom třetím kameni,   sama navždy   zkamení..."

Někomu asi bude tato   Kachyňova verze připadat na   pohádku příliš ponurá a   depresívní, ale já si   myslím, že je to opravdu   důstojný přepis původní,   to jest nezromantizované,   Andersenovy předlohy. Film   má patřičně seversky   tajemnou atmosféru a velmi   dobře zvolenou hudební   kulisu.
Didinka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.5.2011
Tuto tragickou pohádku jsem   od malička milovala právě   proto, že byla tak hrozně   jiná, než všechny ostatní,   které za všech okolností   dopadaly dobře. Vnímala jsem   kouzlo, smutek a bolest malé   mořské víly i milou veselou   a spravedlivou povahu   princezny a nenáviděla jsem   hloupého sobeckého prince.   Jediné, co mi na filmu   vadilo, byla pro mě   neharmonická hudba, která   mě opravdu děsila a děsí i   moje děti o 30 let později.   Dnes si ovšem také teprve   uvědomuji skutečný rozsah   celé tragédie, pro něž si   hodně příběhu vážím a   kterou jsem jako dítě jen   tušila: Princ je tu   skutečně děsný hajzl,   který si lásku Malé   mořské víly vůbec   nezaslouží.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.7.2010
Krásná pohádka i podobenství o opravdové lásce
Když jsem byl malý kluk, tak   se mi tahle pohádka líbila,   ale taky jsem se při jejím   sledování docela bál -   tajemné zvláštní bytosti,   které obývají mořské   hlubiny... Teď když jsem v   dospělém věku zjišťuji,   že kouzlo té pohádky je v   její atmosféře,(kterou   dotváří skvělá hudba   Zdeňka Lišky) a také v tom   že je to pohádka o LÁSCE, o   opravdové lásce dívky   která pro muže svého sdce   přinese oběť   nejvyšší-svůj život   položí za to, aby on mohl   žít.

Ostatně, co my vlastně   víme dámy a pánové - co   když mořské hlubiny   skutečně obývají podivné   mořské bytosti. Vždyť   daleko na širém moři je   voda tak modrá, jako jsou   modré květy té   nejmodřejší chrpy a voda   tak hluboká, že žádná   kotva nedosáhne dna...Tam   možná žijí bytosti o   kterých vědí jen děti a   dospělí lidé, kteří své   dětství nosí ukryté ve   svém srdci.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.5.2010
Poprve jsem pohádku viděl   loni na vánoce celou a ani   jsem nevěděl, že v pohádce   hraje moje star Libuška   Šafránková a úpně jsem na   pohádku změnil pohled. Zase   není to tak nejhorší...
M.A.G.
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.4.2010
Musím se přiznat,že mi tato   pohádka vždycky připadala   taková až moc smutná a moc   tajemná.Nejsem její velký   fanda,ale občas na ni mrknu.
Ell3
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.4.2010
Prostě Hans Christian   Andersen.Mně se moc líbí   toto zpracování jeho   pohádky.Druhá Šafránková   se předvedla v dobrým   světle.Nemám namitky proti   tomuhle filmu.
rozoumek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.3.2010
heský film ale nebylo to   uplne přesně na deset   hvězdiček a tak jsem jich   dal jen devěet ale jinak   ještě šel
Tnegad
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.12.2009
dal bych i 10bodů
ale dám devět za tu   melancholii.Mě osobně se   tento film líbí a dokonce   získal i ceny v   zahraničí.Dokonce jmenovitě   za hudbu Zdeňka Lišky na   film.festivalu v   egyptě(zlatý koptský   kříž)který nám opět   předvedl dokonalý hudební   doprovod,při kterém by mohl   mít citlivý posluchač až   slzy na krajíčku.
Papaja73
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 23.8.2008
Toto zpracování   celosvětově známé pohádky   není příliš povedené.Film   je až příliš   lyrický,nezáživný a děj   jako by uvízl na mrtvém   bodě.Chybí více akce,více   života.Je to nuda i pro   dospělého natož tak pro   děti,kterým především   jsou přece pohádky určeny.
vaclavka55
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.6.2008
Nevím ale mě sa tahle   pohádka líbí ačkoliv má   smutný konec tak to holt už   v životě chodí že všechno   nejde po másle a proto   závěr má něco do sebe a   celkový dojem na pohádku je   velice dobrý nechybí zde nic   ani princezny ani princ a   kupříkladu ani taková   čarodějnice
Petra.Barbie
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 30.5.2008
Rádoby pohádka, ale pro děti vůbec není.
Přiznávám, že mé   hodnocení není přímo   hodnocením jen tohoto   filmového přepisu, ale v   podstatě vyjadřuje můj   nesouhlas a averzi k   pohádkám Andersenovým. Jde   o světového pohádkáře,   ale copak jsou jeho   depresívní   "horory" pohádkami   pro děti? Jsou možná i   odrazem pravdivého života,   obrazem chudoby, beznaděje,   smutku...ale nejsou pro děti,   to ať se na mne zlobí, kdo   chce, Malou mořskou vílu   ještě tak může vidět   dospělý jedinec, ale na   dětské nitro má spíše   negativní dopad. U filmového   zpracování bych možná   ještě vyzdvihla výkon pana   Lukavského, dobře hrají i   obě sestry Šafránkovy, i   výprava byla udělána   výborně, aby byla vytvořena   iluze mořského dna...to ale   je vše. Děj, dialogy a   naprosto odrovnávající   závěr mi tuto   "pohádku" vždy   znechucovaly, neměla jsem ji   ráda v dětském věku a   nezlepšilo se to ani   teď...takže bohužel.
simca.talpi
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.3.2008
Kdy jsem byla malá, tak se mi   tento film nelíbil. Bohužel   názor jsem nezměnila ani   teď. Bohužel. Krásný   příběh a výborný konec.   Zpracování se však   nepovedlo.
Ivett
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 6.12.2007
Konec téhle pohádky můžu   jen chválit. bohužel je to   to jediné, co se tady dá   pochválit. celkové   zpracování se mi jinak   vůbec nelíbí.
moldovan
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.12.2007
Pěkné české zpracování   jedné z nejhezčích pohádek   na motivy Hanse Christiana   Andersena. Dojímavý, až   smutný příběh s prvky   opravdové lidské tragiky a   životního dramatu.
Snura
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.7.2007
Není to sice pohádka s   příliš šťastným koncem,   ale pohádka to je a Karlu   Kachyňovi se hodně povedla.   Myslím, že měl šťastný   nápad, když tentokráte   svěřil hlavní roli   Miroslavě Šafránkové,   kdežto její sestře Libušce   nechal "jen   vedlejší" roli krásné   pozemské princezny. Obě byly   stejně... krásně   pohádkové.:-)

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih49348minih49348I Love You Phillip Morris (2009) 
I Love You Phillip Morris n
minih12065minih12065Marta a já (1990) 
Martha et moi n
minih7461minih7461Exotica (1994) 
Exotica n
minih23581minih23581Zamilovat se (1984) 
Falling In Love n
minih16343minih16343Pomáda (1978) 
Grease n
minih4005minih4005Bílá nemoc (1937) 
Bílá nemoc n
minih67896minih67896Voda pro slony (2011) 
Water for Elephants n
minih26767minih26767Láska jako trám (1967) [TV film] 
Láska jako trám n
minih11860minih11860Malé dohazovačky (1995) 
It Takes Two n
minih69985minih69985Farmář hledá ženu (2010) [TV pořad] 
Farmář hledá ženu n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Malá mořská víla (2013) [TV film]

 Malá mořská víla (2013) [TV film]
Malá mořská víla n
Die kleine Meerjungfrau
Žánr: pohádka / rodinný
Země: Spolková republika Německo
Režie: Irina Popow

(remake)

Malá mořská víla (1966) [TV inscenace]

 Malá mořská víla (1966) [TV inscenace]
Malá mořská víla n
 
Žánr: pohádka
Země: Československo
Režie: Jan Valášek

(remake)

TV Program

ČT1 - Svatební cesta do Jiljí (1983)...

15:50 - 17:15

38 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

ČT2 - Město Hanoj a zátoka Ha Long

15:35 - 16:30

53 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Dovolená s Andělem (1952)

14:50 - 16:40

98 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - Nebojsa (1988)

16:05 - 17:55

23 minut již uběhlo
87 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190389
Osobností: 697537
Fotografií: 763185
Plakátů: 375866
Obsahů a biografií: 178014

Poslední komentáře

Nemocnice na kraji města po dvac...

Nemocnice na kraji města po dvaceti letech
Kdo viděl, dobře zná a má   rád původní seriál, jeho   precizní provedení,   propracovanost děje i postav   a herecké výkony, ten musel   být, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Gilmore Girls: A Year in the Lif...

Gilmore Girls: A Year in the Life
Zajímavý pohled na postavy   (a herce) po deseti letech.   Někteří se téměř   nezměnili, jiní jo... K   hrdinkám mám rozpolcený   "vztah". Je více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10