Májová bowle (1944)

Májová bowle (Die Feuerzangenbowle)

Die Feuerzangenbowle

    Žánr: komedie
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 98 min., 2686 metrů
"Májová bowle". Kouzlo vzpomínek na studentský život trvá, lépe řečeno sílí tím víc, čím více se vzdalujeme od doby, ve které jsme studentský život žili. Čím dál tím zřetelněji se nám vlastní studentská minulost zdá krásnější a veselejší. Přitažlivost těchto vzpomínek zavdala také příležitost k libretu pro "Májovou bowli", kterou za všestranné umělecké součinnosti Heinze Rühmanna natočil pro Terrafilm režisér Helmut Weiss.

Příběh, který se ve filmu líčí, není ovšem skutečný studentský život, je to právě jen vykonstruované pásmo na motto študáckých psin, patřičně umocněných a upravených pro Heinze Rühmanna, který tu hraje již proslulého literáta, který, když sám vystudoval privátně, zatouží prožít studentské časy a získat si vzpomínky, jakými se těší jeho přátelé.

Dá se tedy zapsat do oktávy venkovského gymnázia, osnuje tam zveličená studentská alotria a prožívá romantickou studentskou lásku. Kromě něho tu zastávají dobré charakterní role Erich Ponto, Paul Henckeles, Hans Leibelt a v menších ženských úlohách se uplatňují Hilde Sessaková a Karin Himboldtová.  Autor: Asmodej

režie:
Helmut Weiss
 
 
hraje:
Heinz Rühmann (dr. Johannes Pfeiffer / Hans Pfeiffer), Karin Himboldt (Eva Knauerová), Hilde Sessak (Marion), Erich Ponto (profesor Grey, řečený Schnauz), Paul Henckels (profesor Bömmel), Hans Leibelt (ředitel gymnázia Knauer, řečený Zeus), Lutz Götz (nadučitel dr. Brett), Hans Richter (Rosen), Clemens Hasse (Rudi Knebel), Hedwig Wangel (hospodyně u Greyů), Anneliese Würtz (paní Windscheidtová), Margarete Schön (paní Knauerová), Max Gülstorff (vrchní školní rada), Egon Vogel (Fridolin, učitel hudby), Rudi Schippel (Luck), Ewald Wenck (Kliemke, domovník), Albert Florath (starý muž), Karl Etlinger, Georg H. Schnell, Georg Vogelsang, Maria Litto, Erwin Biegel (sluha dr. Pfeiffera), Karl Platen, Walter Werner (zaměstnanec v bance), Julius Brandt (číšník ve vinárně)
 
 
námět:
Heinrich Spoerl (román "Die Feuerzangenbowle" (1933))
 
 
scénář:
Heinrich Spoerl
 
 
kamera:
Ewald Daub
 
 
hudba:
Werner Bochmann
 
 
výprava-architekt:
Willi Herrmann
 
 
kostýmy:
Walter Schulze-Mittendorf
 
 
střih:
Helmuth Schönnenbeck
 
 
zvuk:
Alfred Zunft
 
 
vedoucí produkce:
Robert Leistenschneider
 
 
asistent režie:
Lisa Todenhagen
 
 
vedoucí natáčení:
Fritz Anton
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.