Duben
ohodnotit

Maharal - Tajemství talismanu

Další název:
Code Name Maharal; Maharal - Tajemné dědictví; Maharal, Záhada starého talismanu
Rok:
2007
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
15.2.2007
„Dobrodružná cesta za bájným pokladem a za rozluštěním tajemství starého talismanu.“

Komentáře k filmu Maharal - Tajemství talismanu

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 22
Máša13
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.9.2020
Na
to, že to byl takový český   pokus o dobrodružný film a   že většinu dospělých   herců zas moc nemusím, to   nebylo zas tak špatné. Když   pominu některé slabší,   hluchá a nelogická místa,   tak ocením režii, kameru a   výkony dětských rolí.
klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 31.5.2020
I když je to vesměs   uváděno jako rodinný film   tak je to v praxi   dobrodružný film pro děti a   mládež. Viděno touto   optikou je to povedený   snímek s dobrým ba   výborným obsazením. Líbilo   se mi,že i slavní herci jako   pánové Lukavský a Somr nebo   paní Dvorská se nezdráhali   přijmout nepatrné role.   Miroslav Táborský byl dobrý   a Bořivoj Navrátil   neodolatelně roztomilý v   roli vysloužilého   dobrodruha. Příběh sám   nese jasnou pečeť Martina   Bezoušky a pro cílovou   skupinu má akci, napětí i   své kouzlo. A i dospělý   divák tenhle film může   odkoukat i jinak než jen z   ohledu k dětem.
radegaster
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 15.7.2015
Maharal
Kramár jako Indiana Šimko?   Snaživé promotion   předchází pád, protože   utahaná "Šifra mistra   Jehudy“ je ve výsledku pro   dospělé nezajímavá a pro   děti nezábavná.   Příjemným oživením jest   kratičký výstup   p.Lukavského, který nechal   zavzpomínat na Krajní meze..
SvoKar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.1.2012
Dobrodružství a mystika   počesku, s českým   rozpočtem, akcí, triky,   obsazením - skoro. Ty   šeptavé hlasy a podivné   záběry spíš škodí; konec   v rámci možností   "vtipný". Nebylo by   špatné být ostrovem mezi   Itálií a Afrikou...
mikee007
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 2.2.2011
Legenda o Golemovi lidi   napíná už nějaký ten   pátek a ani mě nenechává   chladným. Proto jsem   uvítal,že někdo našel   odvahu se do látky pustit.   Ale...
...ale nepovedlo   se. Film je zmatečný,seriál   rozvleklý. Režie velmi   průměrná a scénář...   škoda mluvit.
Celé je   to takové nějaké laciné.   Něco ,jakoby skupinka žáků   osmé třídy shlédla Indiana   Jonese a rozhodla se natočit   jeho pokračování na   mobil...
Ano já   vím,jsme češi,ne amíci.   Ano máme limitované   rozpočty. Ano Maroš Kramár   není Harrison Ford.Ano Pavel   Jandourek není Steven   Spielberg. Tak to je. A   Maharal není Indiana Jones.   Je to počtvrté použitý   pytlík čaje...
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.1.2011
Snímek bez efektů,   nepočítáme li ovšem konec.   Ale ani zde nic moc. Leč děj   je velmi zajímavý a občas   se v něm vyskytne i   nečekaný zvrat. Ne, že by   byl akční, ale já jsem se   jako záhadolog rozhodně   nenudil. Snad jen příliš   velké množství postav   svádí k jisté   nepřehlednosti. Přesto si   myslím, že na to, že jde o   český film, mohl by se   zařadit do průměru. A z   pozice záhadologa dokonce do   lepšího. Ovšem je třeba   být objektivní. Průměrný   film. ČT 12612089950/10319
kinonaj
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.1.2011
pěkný...
Na české poměry hezký film   s pěknou zápletkou.Dobře   vsunuté povodně které byly   v Praze -do filmu se to   hodilo.JO hezký film!
nick4
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.4.2010
Velmi zajímavý   námět,perfektní   začátek,výborné herecké   obsazení a hudba.Nedá se   říci ,že by to byl   vyloženě dětský film,ale   jak už bylo výše uvedeno   pro děti je asi   stravitelnější forma   seriálu než celovečerní   film.
Jediné co mi ve   filmu opravdu vadilo byla   modrá Škoda Roomster ta se v   roce 2002 nevyráběla,asi si   to prosadil sponzor filmu.
green-tea
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.10.2009
Tajemná staropražská   legenda o odkazu divotvorného   rabbiho Löwa - to je námět,   slibující kvalitní a   napínavou podívanou.   Bohužel se ale nepovedlo jeho   potenciál naplnit a   výsledkem je dílko více   než rozpačité. Jako film   ještě vcelku zkouknutelné,   ovšem na seriál jsem nervy   neměla.
veverka-zrzka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.3.2009
Důkaz toho, že i v Praze se   dají točit kvalitní české   filmy. Jedinou mochu vidím v   tom, že při tom, jak   procházeli podzemím nebylo   skoro nic vidět! Příště   by to mohli lépe osvětlit.   Nebo použít kameru do tmy.   No prostě udělat to tak, aby   divák měl i něco z děje z   podzemí!
ZuzikD
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 9.1.2009
Tak musím říct, že tak   blbý film jsem ještě dlouho   neviděla....taková   slátanina, musím použít   toto slovo nebo bych pak   musela být jedině sprostá,   a ještě horší to bylo   herecky, snad ani jednomu   představiteli jsem nic   nevěřila a ten konec....tak   to už bylo moc a šla jsem si   raději číst.
Petr1984
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.1.2009
S kritikami nesouhlasím, ale   každého jeho vlastní   názor. Maharal považuju za   dobrou věc. Konečně   dětský film bez   "ufonů", i když   také s určitou dávkou   nadpřirozena. Dětské   výkony jsou fajn, že malí   hrdinové bývali moudřejší   než dospělí, to není jenom   u Maharalu, ale objevovalo se   to i ve starších filmech.   Dobrá myšlenka s tématikou   povodní a zapojení historie.   I když tam jde o fikci,   přesto to má vzdělávací   přínos. Mezi filmem a   seriálem nenacházím moc   rozdíl. Seriál je jenom   rozstříhaný film. Lépe se   to sice sleduje všechno   najednou, ale jinak tam   rozdíl není.
Hugin
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 5.1.2009
V době, takřka neomezeného,   přístupu dětí k   počítačovým hrám   různého zaměření, v   nichž se s bravurou   orientují, se tento film   nemohl líbit snad ani dětem   samotným, pro něž byl   natočen. Již drahně let se   nedokáži dívat na svět   očima dítěte, proto, z   pohledu dospělého,   konstatuji, že něco tak   naivního jsem již dlouho   neviděl. Školou povinné   děti chytřejší než   vystudovaní historici,   dělající si co chtějí.   Všichni bez výjimky, pár   sekund po tom, co se ocitnou v   blízkosti smrti, vtipkují a   chovají se jako by se nic   nestalo a jsou zcela v   pohodě, žádné emoce při   objevení mrtvého   antikváře, zřejmě   každodenní realita, a tak by   se dalo pokračovat scéna po   scéně. O nějaké mystice a   napětí nemůže být řeč.   Od dětských herců nic   nečekám, ale dialogy v   jejich podání mně přišly   jako naučená a odříkaná   látka před školní tabulí,   ale profesionální herci se   také moc nepředvedli, takže   rozdíl nebyl až tak patrný.   Dobrý námět by se dal   spíše využít v   několikadílném detektivně   naučně dobrodružném   seriálu, jenž by se v   každém dílu věnoval jedné   z legend a pověstí staré   Prahy a přibližoval ji, ve   zhuštěné formě bez   zbytečné a nudné omáčky   kolem, dětským divákům.
Snura
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 27.12.2008
Docela sympatická snaha o   takovou českou verzi Lovců   pokladů kombinovanou se   Šifrou mistra Leonarda, ale   kdyby to zůstalo jen ve   formě televizního seriálu,   asi by bylo lépe. Od   celovečerního filmu   určeného pro kina jsem   přeci jen čekal trochu více   napětí a tajemna.
Snape
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 27.12.2008
To bylo naprosto dementne   zkonstruovany psycho, pry pro   deti. Tak nepravdepodobne   kombinaci se nemuzou stat ani   ve zvikovskem Indiana   Jonesovi. Jeste ze tam hrala   Bara Seidlova...
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.9.2008
Tak už České televizi   došlo, že rozporcování   tohoto filmu na části nebylo   moc šťastné, a tak se k   tomu raději nehlásí.

Příběh pěkně   využívá motivu pražských   povodní, což takto snad   nikdo dřív neudělal (v   jiných filmech byly záplavy   a jejich následky hlavním   prvkem), zajímavě byly   zakomponovány i staré   pověsti.
Díky tomuto   základu, dobrému,   napínavému příběhu a   skvělému hereckému   obsazení mohl vzniknout   opravdu dokonalý film.   Význam postav je rovnoměrně   rozložený, hlavní kladné   postavy jsou na stejné   úrovni, což bylo pojištěno   kvalitními a kompaktními   hereckými výkony hlavně   Bořivoje Navrátila, Báry   Seidlové, Maroše Kramára,   Adriany Neubauerové, Tomáše   Materny a Matyáše Valenty i   vedlejších herců.
Bohužel se i přesto film   Maharal dostal sotva na 9/10,   protože scénář je hodně   nevyvážený a ani natočené   to není nijak skvěle, takže   v důsledku vás snímek   občas hodně zaujme a jindy   působí zase dost nudně a   divně; Valentova postava je   trochu zvláštní tím, že   jelikož v první polovině   filmu není skoro vůbec   významná, byla jí jednou za   pár scén napsána nějaká   ta hláška, což mělo za   následek nepřirozenou   kumulaci zmíněných.
Takže Maharal tedy   rozhodně doporučuju, ale s   určitou rezervou; u Jandourka   jsem rád aspoň za to, že   obsadil Maternu do přímých   rolí, abychom ho taky   viděli.
cynik
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 13.6.2008
Naprostý omyl. Další   potvrzení toho, že český   dětský film je mrtev a pokud   má ožít, potřebuje   sakramentskou resuscitaci!
Tyto žánry nám prostě   nejdou, ale o to víc se do   nich s vervou pouštíme.   Nekoukatelné, stupidní,   trapné. Upřímně   nedoporučuji, škoda je, že   šlo o poslední filmovou roli   Radovana Lukavského.
Petra.Barbie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.5.2008
Film pro děti ve stylu starých dětských detektivek
Moc hezký film, ač v   detektivně - dobrodružném   pojetí jako taková   "dětská" Šifra   Mistra Leonarda, přesto   působí originálně,   přibližuje dětskému   divákovi i momenty z našich   dějin a formuje vztah k   historii zábavnou formou. Moc   se mi líbily výkony   dětských představitelů i   dospěláků, z nichž   naprosto excelentně působí   můj oblíbený herec Maroš   Kramár, ostatní se ovšem   nenechávají zahanbit.   Bořivoj Navrátil, Bára   Seidlová nebo Miroslav   Táborský také hrají   naprosto přirozeně a   výborně snímaná kamera +   poutavý scénář   vytvářejí filmu   neopomenutelné kouzlo.
Lasy
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 29.3.2008
pro mě docela průměrný   český film, na který se dá   podívat. čekal jsem od toho   více, snad více záhadna,   ale oni z toho spíš udělali   komedii. námět byl určitě   super... doufám, že přijdou   na scénu i další pokusy
foxx
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.3.2008
Jsem moc rád, že se   konečně i v české produkci   můžeme pochlubit poměrně   kvalitním snímkem z   dobrodružného novodobého   žánru. Už jen tímto jsem   byl mile překvapen a taky už   jen tohle mě donutilo   zvýšit bodové ohodnocení.   Vcelku tedy rozhodně   zajímavý nápad, kvalitní   zpracování i herecké   obsazení, rozhodně stojí za   to vidět.
leva2
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.1.2008
Konečně nějakej českej   Indiana Jones, nebo spíše   Lovec pokladů. Myslím, že   na první pokus to ušlo.   Konečně má i Praha a   celkově i ČR nějaké   zfilmované záhady, ne jenom   US, která jich má   zfilmovaných tolik za tak   krátkou historii, že pokud   tam vlastníte nějakou mapu   nebo dokument více než sto   let, máte v rukou jistě   klíč k rozluštění   některé ze záhad. Kramár   mě celkem pobavil a z   bývalého souseda Lukavského   jsem měl radost, že se   ukázal
Lilithka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.3.2007
Maharal jsem viděla asi před   dvěmi měsíci s dcerou v   kině,takový český Indiana   Jones:-) celkem se nám to   líbilo, pro děcka by to   mohlo mít lehký přínos i k   dějepisu, jelikož celý děj   se prolíná pražským   Starým městem a odhaluje   kousek z bohaté židovské   historie...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih66880minih66880Megažralok vs. obří chobotnice (2009) [Video] 
Mega Shark vs Giant Octopus n
minih27835minih27835Malý velký muž (1970) 
Little Big Man n
minih43992minih43992Ajťáci (2006) [TV seriál] 
The IT Crowd n
minih50901minih50901Prasáci (2007) 
Pigs n
minih9108minih9108Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989) 
Indiana Jones and the Last Crusade n
minih196889minih196889Krásné Sabinky (1971) [TV film] 
Krásné Sabinky n
minih6007minih6007Demolition Man (1993) 
Demolition Man n
minih58700minih58700Agora (2009) 
Agora n
minih179166minih179166Hlava Medúzy (2020) [TV seriál] 
Hlava Medúzy n
minih155510minih155510Klíč k domovu (1981) [TV hra] 
Klíč k domovu n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190494
Osobností: 697736
Fotografií: 763715
Plakátů: 376302
Obsahů a biografií: 178188

Poslední komentáře

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Šťastné a krvavé (2023)

Šťastné a krvavé
O tom, že existují skřítci   Elfové pro země, které o   vánočních svátcích   vyznávají reklamní postavu   Santa Clause společnosti   Coca-Cola, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 7 / 10