Duben
ohodnotit

Magická hlubina

Le Grand bleu

Další název:
The Big Blue; Magická hlbočina (SK); Im Rausch der Tiefe
Rok:
1988
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
1.5.1991
„O mořských hlubinách a přátelství dvou věčných rivalů.“

Komentáře k filmu Magická hlubina

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 18
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.7.2019
Director's cut: 168 min
Příběh o rivalitě dvou   kamarádů z dětství, nyní   světově proslulých   potápěčů ve snaze   překonat rekord jeden   druhého v hloubce   potápění. Snímek   vyvolávající fascinaci   moře s kladem magických   obrazů v klidné meditaci o   zdánlivě nekonečné   rozlehlosti Tichého oceánu v   opojení konce existenčních   rysů, podpořené ikonickým   soundtrackem. K lepšímu   diváckému uchopení jsou   použity delfíni, z nichž ta   nejcitovější scéna je na   samém konci celého   dějství. Luc Besson tímto   zachytil pocit života postav   a jejich lásce k mořskému   světu. Jedná se o film,   který vyjadřuje stav mysli v   dokonalé symbióze s časem   prostřednictvím šílené   snahy o existenci v hlubinách   oceánu na úkor konvenčního   životního smyslu. Je to v   podstatě o psychologii a   postavení člověka a tak   záleží jen na divácích,   jestli dokáží soucítit s   takovými lidmi. Je to ryzí   příběh charakteru   potápěčských nadšenců   interpretující až s   odzbrojující přirozeností,   který ve své fascinující   podobě bere dech i dnes.
PROCESOR
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.9.2017
PROCESOR!
Závod, fanatismus, arogance,   láska, vítězství-prohra,   život-smrt, rekord,   souznění....Těžko se   hledají slova, pro mě   neobyčejný filmový   zážitek.
red.mann
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.4.2017
Luc Besson natočil parádní   kousek. Skvělá syntetická   hudba Erica Serry   doprovázená kvalitnímu   hereckými výkony trojice   hlavních hrdinů a to vše   zasazeno do parádních   přímořských scenérií. Je   to oslava potápění a krásy   moře. Film se neomrzí a rád   se k němu vracím.
m6k
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.4.2017
Cut, Luc, Cut!
Je to vlastně klasicky   komediální příběh, o   podivném přátelství dvou   soupeřů v souboji o titul   mistra světa v hlubinném,   potápění na nádech, bez   použití dýchacího   přístroje, (free-diving).   Jeden z nich je potrhlý   fanfarón Enzo Molinari, (Jean   Reno), který se bojí jen   toho, že ho jeho maminka   přistihne jak jí něco   jiného, než její špagety   del mare. Druhým pak   introvertní Jacques Mayol,   (Jean-Marc Barr), kterému v   dětství při potápění   zahynul otec. Vysloveně jako   „okrasa“ je v příběhu   ještě jeho americká   přítelkyně Joana, (Rosana   Arguette). Od lehce   bláznivé komedie, přes   prvky melodramatu, film   dospěje až k závěrečné   hlubinné mystičnosti.
Ovšem trvá to velice   dlouho. Ve filmu se silná   místa, ať už ta   komediální, „podmořsky   přírodopisná“, (ve filmu   jsou krásné a originální   filmové záběry, nejenom ty   pod vodou), či ta mystická,   střídají s těmi, která   jsou..., která jsou prostě   moc dlouhá. Já jsem ještě   navíc viděl tzv.   režisérský sestřih,   (director´s cut), který měl   2 hodiny a 48 minut a na mnoha   místech se mi chtělo   vzkřiknout: „Cut, Luc,   cut!“. Jsem přesvědčený,   že cca poloviční metráž,   by filmu jedině prospěla.   Jinak film zachycuje fiktivní   příběh dvou skutečných   freediverů - Enza Maiorky a   Jaquese Mayola.
thejduk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.6.2014
Že bych byl tak nadšený   jako většina   komentujících, to se říci   nedá, je to film zaměřený   především na přírodu a na   moře, souboj dvou rivalů o   rekord v hloubkovém   potápění mi připadá dost   zbytečný, více hodnotím   souboj o ženu, který spolu   svádí oba hlavní hrdinové,   a samozřejmě překrásné   přírodní záběry.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.2.2013
Tak tento film zařadím mezi   mé velmi oblíbené.Když   jsem ho viděl poprvé, tak   jsem koukal teda.Líbil se mi   hlavně ten nápad - závod v   hloubkovém potápění.Pak   také hlavně Jean Reno.
prvosenka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.1.2013
MAGICKÁ HLUBINA

Vskutku krásny film. Luc   Besson natočil své   mistrovské dílo především   pro sebe a zřejmě ani sám   neočekával takovou diváckou   oblibu. Opak je však pravdou   a emoční a myšlenkový   rozsah snímku má i přes   zbytečnou délku svou velkou   sílu. Vášnivý potápěč a   amatérský oceánolog udělal   radost mnohým divákům. Jeho   film hýří sluncem,   rozličnými odstíny modře,   nabízí magickou podívanou   do hlubin oceánu a doslova   láká k dovádění s   delfíny.

Samotný děj je plný   rivality dvou přátel z   dětství a zároveň nabízí   spoustu hlubokých citů. Je   to filmová poezie. Nádherný   příběh o lásce a   posedlosti. A ačkoliv nemá   příliš optimistické   vyznění, přesto z něj   dýchá úžasná pohoda.   Konec nás zavede na opravdu   magické místo. Luc Besson,   jako správný kouzelník,   soustředil všechny síly do   strhujícího závěru a   vdechl tomuto filmu svou   duši…
Omnibus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.10.2012
V mojí hlavě suchozemské   krysy mi ještě dlouho   dozníval film Magická   hlubina... Málo platné, i   když v bazénu nebo v moři   na dohled od břehu plavu jako   ryba, tak takovéto   potápění je pro mě jiný   svět. Svět   nepředstavitelné hlubiny   oceánů, tichý a plný   nekonečného tajemna jako   sám vesmír. A hodně   temný. A až moc mokrý...   Nic pro suchozemské krysy. A   právě pro ně (pro nás:-)   je tu strhující příběh   Magická hlubina, který nám   tento modročerný svět   umožní navštívit. A   myslím, že na rozdíl od   jiné filmové pecky –   horolezeckého Pádu do ticha,   hodnoceného jako TOP hlavně   zasvěcenými – si   dobrodružství v hlubinách   užije i divák potápěním   nepolíbený. Povinná četba   nejen pro všechny echt   kinofily. Kdo zatím ještě   neviděl, neumí si   představit o jak moc se   ochuzuje. Tak už neváhejte a   ponořte se do jiného světa,   za velice silným a   podmanivým příběhem. Ale   nezapomeňte se vynořit...
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.6.2012
Tenhle film jako by vůbec   nestárnul a možná pro svůj   svěží humor, možná pro to   skvělé herecké obsazení,   které sedí každým coulem.   Co ale s tohoto snímku   cítím, je hledání magické   hlubiny v člověku, té   hloubky v nás samých, bez   které jakákoliv snaha o   vnější naplnění se mění   znovu a znovu ve flustraci.   Děkuji Lucu Bessonovi za   hluboký mystický zážitek.   100%
SvoKar
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 4.10.2011
Aby láska k něčemu byla   silnější než láska k   ženě, to mi přijde   přehnané, soutěživost až   za hrob taky. Jako   divák-"primitiv"   (co nadělám, prostě je to   tak) mám z Bessonovy tvorby   radši "zábavu"   než "umění".
Noraa
Hodnocení:
Přidáno: 29.9.2011
Big Blue
Konečně jsem tento film   viděla v plné verzi - moc   doporučuji,je to dost   rozdíl.(navíc to vyšlo při   pobytu u   moře-min.týden,šnorchlován   í+free diving:-)a výborná   hudba!!
fidelio
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.2.2011
krasne
opravdu uzasne ! krasny snimek   ! muzeme ho videt , jako   nejlepsi z filmu ! opravdu   velmi dobre udelane ! dekuji   petr prochazka .
Akana
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.11.2010
Jestli mi na jinak výborné   Nikitě vadila hudební   složka, v případě Magické   hlubiny to platí dvojnásob.   Ve chvíli, kdy se ty   syntetické omalovánky   potkaly s podmořskými   záběry na dovádějící   delfíny, rázem jsem se   ocital v království té   nejlacinější new age   šmíry. A je to škoda,   protože příběh i jeho   zpracování rozhodně stojí   za to, i když mě neoslovil   tak jako Nikita, nemluvě o   Leonovi, který pro mě vedle   Pátého elementu zůstává   nejlepším Bessonovým kusem.   Špatné to nebylo, ale ovace   po mě nechtějte.
general85
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.7.2010
Co dodat, nádherné   vystižení romantiky, krás a   strastí freedivingu a lidí   kolem. Přes možná   pomalejší děj má film   kouzlo a divák s napětím   čeká, jak to vlastně s   potápěčskou bandou   dopadne.
Herecký   výkon hlavního hrdiny je   bezpochybný, o mé hvězdě   Renovy se vůbec nebavím.   Tenhle film nejde než   doporučit a já si ho vždy   moc rád zopakuji.
ondrink
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.4.2010
:)
originalny film, ktory treba   mať pozrety, inak nie ste   kompletny:)... je to aj dobra   uputavka na dovolenku k   moru...do grecka..
Agostino
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.2.2009
Tento film keď som videl po   prvý raz má veľmi   upútal.
Páčilo sa mi   na ňom, ako dvojica mladíkov   sa potápa do nekonečných   hlbín v mori. Režisér tohto   filmu v ňom poukazuje, čo   všetko krásne sa ukrýva pod   morskou hladinou, a aký je   tam nádherný podmorský   svet.
phorsky1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.6.2007
na mě,ona uklidňující   magická hlubina působila   největším uklidněním   právě působením hlavní   postavy Jean-Marc Barrem,je to   typ člověka který to snad   nemůže hrát,ten se může   pět minut dívat vedle vás   do dáli,a máte pocit že   vám podal více   informací,jak když na vás   někdo bude hodinu   mluvit,fascinující duel jaen   a jean jak do sebe   pasovali,neznám lepší   relax,jak si dát magickou   hlubinu
efCZa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.5.2006
Po shlédnutí tohoto filmu ve   svých mladých letech jsem se   chtěla okamžitě sbalit a   vydat se plavat do hlubin, za   delfíny..:o)....a dodnes mě   to neopustilo, ba naopak - sny   obezpřístrojovém   potápění (no vlastně i o   tom přístrojovém) jsem si   splnila a přineslo mi to   mnoho!!!
Děj je   jednoduchý, přímočarý,   ale ne stupidní,   černobílý. A ta   atmosféra...ta z filmu   úplně čiší, ten klidný   neklid potápěčů, to   napětí a zároveň svoboda,   že všechno záleží jen na   nich a jejich plicích....pro   mě je tenhle film o svobodě.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih168124minih168124Modelář (2019) [DCP] 
Modelář n
minih4055minih4055Bílí vlci (1969) 
Weiße Wölfe n
minih5997minih5997Delta Force (1986) 
The Delta Force n
minih55149minih55149Management (2008) 
Management n
minih14792minih14792Odtud až na věčnost (1953) 
From Here to Eternity n
minih23734minih23734Zděšení (1994) 
Blown Away n
minih94857minih94857Láska a čest (2006) 
Bushi no ichibun n
minih37188minih37188Strašidelný dům (2003) 
The Haunted Mansion n
minih66880minih66880Megažralok vs. obří chobotnice (2009) [Video] 
Mega Shark vs Giant Octopus n
minih190645minih190645Interceptor (2022) 
n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697752
Fotografií: 763813
Plakátů: 376397
Obsahů a biografií: 178214

Poslední komentáře

Jízda králů (1989) [TV inscenace...

Jízda králů
Jako rodáka z jižní Moravy   mě tady pár věcí   potěšilo, ale obecně vzato   si myslím, že tenhle   televizní kousek potěší   asi víc milovníky více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10