Zari
ohodnotit

Maffiósso

Jane Austen's Mafia

Další název:
Mafioso; Mafia! (SK)
Žánr:
Rok:
1998
Délka:
84 minut
Premiéra v ČR:
7.1.1999
„Mafián Anthony má za sebou pestrou minulost a ani budoucnost není k zahození...“
Popis / Obsah / Info k filmu Maffiósso
Anthony Cortino, nejvlivnější muž v Las Vegas, který má pod palcem herny, kasina, sázky nejrůznějšího druhu a také obchod s narkotiky, má za sebou pestrou minulost. Je synem Vincenza Cortina, který jako chlapec vyrůstal na Sicílii ve vesničce Salmonella. Jednou místo otce vezl balíček jistému Cesarovi Ruffovi, ale jak už byl tak nešikovný, těsně před předáním ho rozsypal. Ukázalo se, že je v něm bílý prášek. Ruffo usoudil, že kluk viděl příliš mnoho, prnásledoval ho až domů, došlo k přestřelce, při níž Ruffo přišel o palec a Vincenzův otec o život. Matka ho svěřila vesničanům, kteří ho ukryli do oslího zadku. Tak se dostal Vincenzo na loď a tou až do vysněné Ameriky...

Po pětašedesáti letech je Vincenzo Cortino všemi vážený Don a otec dvou synů: Anthonyho a Joeyho, který si ale pohříchu příliš libuje v bílém prášku, kvůli kterému muž bez palce – dnes mafián Don Marzoni – jeho rodinu stále nenávidí.

Zatímco Tony se právě vrací z vojny ve společnosti snoubenky Diany, bratr slaví svatbu. A na ní se náhle strhne střelba a starý Vincenzo je zasažen více než padesáti ranami. Udatný mafián ale přežije, je jen trochu pochroumaný. Bratři si lámou hlavu, kdo se asi tak chtěl jejich rodině mstít. Mají podezření na jistého Dona Gargoniho, jemuž nedávno odmítli přepustit kus mocenského teritoria. Věrni tradici se rozhodnou, že teď se začnou mstít oni. Vše probíhá v naprosto normálních mafiánskcýh kolejích, jen Diana je otřesena: jakožto bohabojná křesťanka se s něčím podobným nehodlá smířit a odchází.

Anthony pojme hrdinné rozhodnutí vyřídit si to s Gorgonim sám. Nechá si na toaletu drahé restaurace, kde boss obědvá, dodat pistoli a pak s ní zastřelí Gargoniho i jeho gorilu. Tak se z něj stává vrah. Přestože jsou podobné praktiky u mafie zcela běžné, musí se skrývat. Proto opouští New York a odjíždí do Las Vegas, kde od Marzoniho – o němž ještě neví, že pronásleduje jeho rodinu – přijímá místo dohlížeče na pořádek v kasinech. Přijíždí i bratr Joey, již otec nezdárného synka a stále tak zamilovaný do bílého prášku. Tony, který stále úplně nezapomněl na Dianu, se seznamuje s ohnivou tanečnicí Pepper, do které se zamiluje. Zanedbává proto práci, což Joey dělá také, i když z poněkud jiných důvodů. Pak Tony zjistí, že Pepper se za jeho zády dala dohromady s bratrem a rozzuří se...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Maffiósso
Mistr filmové parodie Jim Abrahams si vzal tentokrát na mušku slavné mafiánské filmy počínaje Coppolovým Kmotrem a konče Scorseseho Casinem. A tak můžeme znovu sledovat pohnuté osudy přední mafiánské rodiny, která se z chudých sicilských přistěhovalců vypracovala na nejvýkonnější zločineckou organizaci ve Spojených státech. Tentokrát se ale navíc pořádně zasmějeme, protože v mafiánských filmech je materiálu k parodování víc než dost.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Maffiósso
Známý tvůrce filmových parodií Jim Abrahams se ve snímku Maffiósso zaměřil na mafiánské eposy Francise Forda Coppoly a Martina Scorseseho. Vypráví příběh, zkombinovaný z motivů Coppolovy kmotrovské trilogie a ze Scorseseho Casina. - Mafiánský kmotr Vincenzo Cortino se téměř stane obětí nepřátelského gangu. Vedení rodinného klanu se dočasně ujmou jeho synové, starší Joey a mladší Tony, jenž se zpočátku držel dál od "rodinných záležitostí". Po úspěšně provedené mstě se Tony uchýlí do Las Vegas, kde se stane šéfem prosperujícího kasina. Otec jej jmenuje svým nástupcem. Kvůli tomu však dá starého Kmotra zabít uražený Joey, jemuž se prostřednictvím vnadné milenky Pepper Gianni málem podaří zlikvidovat i bratra. Tony se však s protivníky vypořádá ve velkém stylu, a nakonec se opravdu stane Kmotrem. - Jim Abrahams rozpoutal svůj obvyklý ohňostrojj gagů, založených nikoli na parodování žánrových postupů a klišé, nýbrž na zesměšnění konkrétních filmových postav, situací či dokonce celých sekvencí. Tvůrce se přřtom neomezuje jen na mafiánské snímky; příležitostně s chutí inscenuje i nadsazené situace z jiných slavných titulů, které se svým skrytým či zjevným patosem k parodování alespoň trochu nabízejí (pojídání boty ze Zlatého opojení, napadení dívky žralokem z čelistí, první útěk Forresta Gumpa, ještěři z Jurského parku...). Na mnoha místech se však režisér dopouští zbytečné vulgarity. - Jedním z autorských vtípků je i původnl název filmu, parodujicí módní uvádění autorů literárních předloh u filmových adaptací (Mary Shelley's Frankenstein, William Shakespeare's Romeo & Juliet. Stephen King's The Shining). Abrahamsův film ovšem nemá s britskou představitelkou raného realismu pranic společného. - Film je věnován Lloydu Bridgesovi, který v něm ztvárnil jednu ze svých posledních rolí.

Zdroj: Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Maffiósso
Malý Vincenzo Cortino, syn sicílskeho poštára pri doručovaní balíka zazrie niečo, čo rozhodne nemal vidieť. Namiesto neho však životom doplatí jeho otec. A tak musí chlapec z dediny ujsť. A kam inam, ako do Ameriky, kde sa časom vypracuje na mocného šéfa mafie. Jedného dňa musí Vincenzov syn Tony po fatálnej chybe odísť, ale v Las Vegas sa mu darí a stane sa kontrolórom kasín. Nastane čas, aby rodinné žezlo prevzal niektorý z Vincenzových potomkov - výber nie je široký. Buď to bude vojnový hrdina Tony, toho času vo Vegas, alebo nebezpečný psychopat Joey. A tak mafia vyšle za Tonym "atraktívnu" ženu, ktorá ho má odpútať od kasín. Zaľúbi sa do nej Tony, alebo sa vráti k úspešnej Diane, ktorá ašpiruje na prezidentku?

Zdroj: TV Markíza


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Černá voda (2023) [TV miniséri...

20:10 - 21:10

55 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Praha ožralá

20:50 - 21:20

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:45

45 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:45

50 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Gene Amoroso

Amoroso Gene

Naposled navštívené:
Gene Amoroso

Amoroso Gene