Duben
ohodnotit

Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko

Další název:
Max, Sally and The Magic Phone / Mach, Šebestová a čarovné slúchadlo (SK)
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
6.12.2001
„Slavní spolužáci z 3. B opustí tentokrát svůj animovaný svět a ožijí v příběhu, který pro ně napsal Miloš Macourek“
Popis / Obsah / Info k filmu Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko



Dobrodružství za dobrodružstvím čeká slavnou kreslenou dvojici Macha a Šebestovou i další protagonisty ve filmu Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko. Na přání scenáristy Miloše Macourka tentokrát opustí říši animovaného Večerníčku a vydají se za zkušeností do světa reálných, ale i pohádkových bytostí. Pohybují se prostorem, kde to hýří fantazií a kreativitou.

Filmové vyprávění je plné jemného a inteligentního "macourkovského" humoru i výtvarné nadsázky Adolfa Borna.

Hlavní herecké party byly svěřeny Ivě Janžurové, Stelle Zázvorkové, Petru Nárožnému, Jiřímu Lábusovi a Josefu Somrovi.

Dětské role Macha a Šebestové hrají Robert Hájek a Kristýna Květová.
Hudbu zkomponoval Ondřej Soukup, kameru vedl Juraj Šajmovič a střihu se ujal Dalibor Lipský.

Celovečerní hraný film (105 min.) vznikl v roce 2001 v Ateliérech Bonton Zlín, a.s., v koprodukci AB Zlín, Beijing TV a Film Arts Center.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko



POZOR SPOILER

Malý Jakub se dívá na televizi s babičkou, v tom se stane neuvěřitelná věc. Z obrazovky vylezou Mach a Šebestová - samozřejmě i se sluchátkem. A hned první přání jej jim splněno. Jonatán se stává tatínkem. Další přání je přenese do Číny, kde má Jakub rodiče. Děti cestují tam a zpět a jednoho dne se u nich doma objeví královna, rovněž vypadlá z televizní obrazovky, protože si Šebestová chtěla sáhnout na její korunu. Pak se Mach s Šebestovou přihlásí do školy. Ředitel je z tatínka trochu mimo, ale děti bere. Ty hned vyčarují pračlověka. Jenže pak se sluchátka zmocní obtloustlý Rykl. Mění služku Cilku na krávu, což se nelíbí jeho otci. Tomu se povede mu sluchátko sebrat, jenže to už jsou přičarováni Horáček a Pažout. Také pěkní lumpové. Je zde i Čung-Kchuej, to je takový ochránce znalý bojových umění. Horáček s Pažoutem jsou z domu, kde bydlí Rykl, jeho otcem vyhozeni, ale přesto se s jeho synem kamarádí dále. Netuší, že děti pasou po sluchátku, a ty zase netuší, že ho má Rykl otec. Ovšem i ten o něj přichází a získává jej ředitel školy. Tomu sluchátko zase ukradou Horáček s Pažoutem. Zázraky pokračují, z Jakuba je dědek, z královny psík, místo královny je unesena sousedka, a motanice pokračuje. Horáček, Pažout a Rykl se usadili u Ryklů doma a na dálku mění šéfa policie v pračlověka. Nestačí, že už tak začarovali všechny učitele, a odčarovali školu. Jsou sice obklíčeni policií, ale ta nemůže nic dělat. A tak se rozhodne Jonatan, že pomůže, když mu předtím dávali za vinu, že to spískal vlastně on. Má nějakou šanci proti třem mazaným mladistvým delikventům, když se navíc kolem potuluje bezdomovec chytající psy? A podaří se vše uvést zpět na pravou míru?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko



Mach a Šebestová , kreslené postavičky Adolfa Borna ze seriálů, které si oblíbilo už několik generací, se rozhodnou poznat svět lidí. Kouzelné sluchátko splní i toto přání a tak se ti dva, i se psem Jonatánem, ocitnou znenadání ve vilce malého města, kde žije babička s vnukem Jakubem. Docela sami, protože Jakubovi rodiče jsou služebně v Číně. Sluchátko umí hotové zázraky, jenže to, co je v seriálu docela běžné, může mezi lidmi natropit hotový zmatek. Do školy nelze jen tak přijít, nové žáky musí někdo z dospělých přihlásit a už vůbec ji nelze nechat zmizet. Savojská královna musí opustit trůn jen proto, že si Šebestová chtěla sáhnout na její korunu a proměna lidí ve zvířata či neandrtálce budí hotové pozdvižení. Dokud je sluchátko v rukou obrýleného kluka a děvčátka s červenou mašlí, lze všechny omyly do jisté míry rychle napravit. Horší je, když se dostane do nepovolaných rukou...

Komedie pro celou rodinu, jejímž autorem je - stejně jako v případě seriálů - Miloš Macourek, má skutečně hvězdné obsazení a je gejzírem humorných nápadů, kterým současná počítačová triková technika dodává na mimořádné věrohodnosti a stírá hranici mezi "seriálovým a lidským světem".
Režie se ujal dlouholetý spolupracovník Miloše Macourka, Václav Vorlíček a oba od samého počátku adresovali svůj komediální příběh velkým i malým. Navíc herečtí představitelé spolužáků, oslovujících se zásadně příjmením, jakoby z oka vypadli kreslené předloze. Koprodukční účast čínských partnerů dodává filmu, natočenému společností Ateliéry Bonton Zlín a.s., na exotickém prvku.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko



Kreslené figurky z televizních večerníčků vystupují z televizoru a v lidské podobě zažívají své dobrodružné příběhy doma i v Číně.


Popis / Obsah / Info k filmu Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko



Hraný film vycházející z animovaného seriálu o žácích III. B Machovi a Šebestové. Kreslené postavičky se rozhodnou poznat svět lidí. Telefonní kouzelné sluchátko jim splní jejich přání, a tak se ocitnou ve vilce malého města, kde žije babička s vnukem Jakubem, jehož rodiče jsou služebně v Číně. Sluchátko umí zázraky, ale to, co je v kresleném seriálu docela běžné, mezi lidmi natropí mnoho zmatků.
Ročenka 2001/100

Autor/Zdroj: /ročenka 2001


Mach a Šebestová, kreslené postavičky Adolfa Borna ze seriálů, které si oblíbilo už několik generací, se rozhodnou poznat svět lidí. Kouzelné sluchátko splní i toto přání a tak se ti dva, i se psem Jonatánem, ocitnou znenadání ve vilce malého města, kde žije babička s vnukem Jakubem. Docela sami, protože Jakubovi rodiče jsou služebně v Číně. Sluchátko umí hotové zázraky, jenže to, co je v seriálu běžné, může mezi lidmi natropit hotový zmatek. Do školy nelze jen tak přijít, nové žáky musí někdo z dospělých přihlásit a už vůbec ji nelze nechat zmizet. Savojská královna musí opustit trůn jen proto, že si Šebestová chtěla sáhnout na její korunu a proměna lidí ve zvířata či neandrtálce budí hotové pozdvižení. Dokud je sluchátko v rukou obrýleného kluka a děvčátka s červenou mašlí, lze všechny omyly do jisté míry rychle napravit. Horší je, když se dostane do nepovolaných rukou.....Komedie pro celou rodinu, jejímž autorem je - stejně jako v případě seriálů - Miloš Macourek, má skutečně hvězdné obsazení a je gejzírem humorných nápadů, kterým současná počítačová triková technika dodává mimořádné věrohodnosti a stírá hranici mezi "seriálovým a lidským světem". Režie se ujal dlouholetý spolupracovník Miloše Macourka, Václav Vorlíček a oba od samého počátku adresovali svůj komediální příběh velkým i malým.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko



Novým snímkem tandemu Macourek-Vorlíček je rodinná komedie Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko. Ta nabízí vše, co mají tito dva tvůrci léta v oblibě: komické situace, rozehrané na základě roztodivných záměn, proměny kohokoliv v cokoliv, kouzla a čáry zasazené do současnosti a také poměrně komplikovaný děj. Mach a Šebestová se zde představují jako skutečné děti, které opustily bezpečí kresleného večerníčku, aby blíže poznaly reálný svět. Neopomenou vzít sebou psa Jonatána a kouzelné sluchátko. Avšak vzhledem k rychle se střídajícím vlastníkům této rekvizity, plnící každé přání, se začnou dít věci, o nichž se protagonistům legendární série ani nesnilo. Jak darebák Ludvík Rykl, tak i dospělí, kteří mají to štěstí sluchátku něco pošeptat, se jeví jako naprostí sobci, myslící jen na osobní prospěch, na mamon a na slávu. – Mach a Šebestová vylezou z televize jako dvě děti z masa a kostí v obýváku u babičky Řeháčkové a jejího vnuka Jakuba. V tu chvíli poklidný život ve vilce i v městečku vezme za své. Mach se Šebestovou se s pomocí sluchátka nakrátko ocitnou s Jakubem u jeho rodičů v Číně a odtud dopraví do Čech nového kamaráda, desetiletého Číňana Lina. Šebestovou nenapadne nic lepšího, než si z televize přivolat savojskou královnu Žofii, aby si mohla sáhnout na pravou korunu. Vrátit panovnici (která jako by z oka vypadla sousedce Průchové) tam, kam patří, se ovšem ukáže jako veliký problém, a mezinárodní aféra je na světě. Přidáme-li ještě známé firmy Horáčka s Pažoutem, kteří se samozřejmě spojí s lumpem Ryklem, rošťákovy chamtivé rodiče, ctižádostivého ředitele školy, čínského hrdinu Čung-Kchueje a ustavičné kouzlení, máme bláznivou rodinnou komedii se vším všudy. Snímek se snaží zavděčit dětem, dospělým, ale pro předškolní děti bude děj poněkud zmatený a nesrozumitelný. - Tvůrci využívají i kreslené sekvence a četné triky. Navzdory jejich snaze však dílo postrádá poezii a důvtip původní animované předlohy. Navíc se spojení s čínským koproducentem jeví jako značně samoúčelné: pasáže z Číny mají jen povrchní „turistický“ efekt. Zajímavostí jsou ovšem čínské sloky oblíbené písničky My jsme žáci z 3. B (jejíž variace ostatně tvoří leitmotiv soundtracku). V nakladatelství Albatros vychází zároveň stejnojmenná kniha, Sony Music /Bonton vydává soundtrack na CD a MC.
-kat- Filmový přehled 2002/1

Autor/Zdroj: -kat-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Mach a Šebestová na cestách (2005) [TV minisérie]

 Mach a Šebestová na cestách (2005) [TV minisérie]
Mach a Šebestová na cestách n
 
Žánr: kreslený / komedie / rodinný
Země: Česká republika


(pokračování)

Mach a Šebestová na prázdninách (1998) [TV seriál]

 Mach a Šebestová na prázdninách (1998) [TV seriál]
Mach a Šebestová na prázdninách n
 
Žánr: animovaný / dětský
Země: Česká republika


(pokračování)

Mach a Šebestová I. A II. (1992)

 Mach a Šebestová I. A II. (1992)
Mach a Šebestová I. A II. n
 
Žánr: animovaný
Země: Československo
Režie: Miloš Macourek

(pokračování)

Mach a Šebestová k tabuli (1985)

 Mach a Šebestová k tabuli (1985)
Mach a Šebestová k tabuli n
 
Žánr: animovaný
Země: Československo
Režie: Adolf Born, Jaroslav Doubrava, Miloš Macourek

(pokračování)

Jak Mach a Šebestová hlídali dítě (1983)

 Jak Mach a Šebestová hlídali dítě (1983)
Jak Mach a Šebestová hlídali dítě n
 
Žánr: kreslený / rodinný / komedie
Země: Československo
Režie: Adolf Born, Jaroslav Doubrava, Miloš Macourek

(pokračování)

Ukradené sluchátko (1983)

 Ukradené sluchátko (1983)
Ukradené sluchátko n
 
Žánr: animovaný
Země: Československo
Režie: Adolf Born, Jaroslav Doubrava, Miloš Macourek

(pokračování)

Policejní pes (1980)

 Policejní pes (1980)
Policejní pes n
 
Žánr: animovaný
Země: Československo
Režie: Adolf Born, Jaroslav Doubrava, Miloš Macourek

(pokračování)

Piráti (1979)

 Piráti (1979)
Piráti n
 
Žánr: animovaný / komedie
Země: Československo
Režie: Adolf Born, Jaroslav Doubrava, Miloš Macourek

(pokračování)

Člověk neandrtálský (1977)

 Člověk neandrtálský (1977)
Člověk neandrtálský n
 
Žánr: animovaný / komedie / rodinný
Země: Československo
Režie: Adolf Born, Jaroslav Doubrava, Miloš Macourek

(pokračování)

Školní výlet (1977)

 Školní výlet (1977)
Školní výlet n
 
Žánr: kreslený / komedie / rodinný
Země: Československo
Režie: Adolf Born, Jaroslav Doubrava, Miloš Macourek

(pokračování)

O utrženém sluchátku (1976)

 O utrženém sluchátku (1976)
O utrženém sluchátku n
 
Žánr: animovaný / kreslený
Země: Československo
Režie: Adolf Born, Jaroslav Doubrava, Miloš Macourek

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10