Duben
ohodnotit

Lovec jelenů

The Deer Hunter

Další název:
Lovec jeleňov (SK); Die durch die Hölle gehen
Žánr:
Rok:
1978
Délka:
182 minut
„Drama mužů, kteří si válku přivezli s sebou domů.“
Popis / Obsah / Info k filmu Lovec jelenů
Michael, Steven a Nick jsou přátelé z ocelárny v Pensylvánii, kteří se rozhodli, že jako dobrovolníci odjedou bojovat do války ve Vietnamu. Před cestou si Steven bere svou vyvolenou, teď již těhotnou Angelu. Jejich svatba v Clairtonu, kde žijí ruští usedlíci, je zároveň i jakýmsi večírkem na rozloučenou. Ještě si dopřejí malý lov na jeleny v horách. Do Vietnamu odjíždějí Michael, Steven a Nick plni nadšení, odhodlání hájit zájmy USA. Jejich představy se v drsném prostředí vietnamské džungle rychle rozplývají, musí bojovat o vlastní život…

Epicky vystavěný příběh natočil režisér Michael Cimino (Nebeská brána, Hodiny zoufalství, Jít za sluncem), jenž svým snímkem vyvolal nadšení, obdiv, ale také rozporuplné a odsuzující reakce. Pozoruhodným způsobem jsou vystavěny charaktery hrdinů, stejně jako důmyslně odlišeny nálady v první (Amerika) a druhé části (Vietnam). Za kamerou stál proslulý Vilmos Zsigmond. Snímek byl oceněn pěti Oscary: za nejlepší film, režii, mužskou vedlejší roli (Christopher Walken), střih a nejlepší zvuk. Film má bezesporu čestné místo vedle známých titulů Návrat domů, Narozen 4. července a Full Metal Jacket, které působivě zachycují americko-vietnamské trauma. Postavu Nicka vytvořil Christopher Walken (Nebeská brána, Biloxi Blues, Pravdivá romance), Michaela hraje Robert De Niro (Taxíkář, Zuřící býk, Neúplatní). V úloze Stevena vystupuje John Savage (Vlasy, Bílá smršť), roli Lindy ztvárnila Meryl Streepová (Zamilovat se, Sophiina volba, Madisonské mosty), která byla za svůj výkon nominována na Oscara.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Lovec jelenů
The Deer Hunter má atmosféru, je veľa krát podmanivý, ale je príliš dlhý a sexuálne a emocionálne nejednoznačný. V roku 1978 získal značnú pozornosť, ale od tej doby bol podrobený značnej kritike.

Nie je vôbec pochýb, že má veľa silných a prenikavých okamžikov i odporný realizmus a viac ako len nádych cynizmu. Sleduje pred vojnou, počas vojny i po vojne osudy troch mužov z oceliarskeho mesta v Pelsylvánii, ich život navždy zmenil Vietnam. Najrozmanitejšie zmeny hlavných postáv – Robera De Nira, Christophera Walkena a Johna Savagea – sú vyfarbené živo a napínavo. Film tiež vylepšujú vynikajúce herecké výkony a skvelá kamera. Ale neistému scenáru sa nepodarilo vyjadriť žiadnu zvlášť jednotiacu myšlienku a okrem toho 182 minút, by chcelo pri najmenšom trochu zostrihať. Scény sú občas zdĺhavé a postavy nie sú plno dotiahnuté. Človek vlastne vôbec nepochopí, čo sa deje v hlave De Nirovej postavy, snáď okrem istých jemných náznakov, že svoju priateľovi vo vojne i v mieri Walkenovi cíti viac ako len priateľstvo.

Vôbec nezistíme, prečo ľudia jednajú tak ako jednajú, a na konci, keď tí čo prežili spievajú „God Bless America“, nevieme vlastne, či je to skutočne vlastenecký záver alebo irónia. De Nirova postava v sebe nesie „ hviezdne“ prvky a film je vlastne postavený okolo neho.

Jeho silácke prednosti sa tu úplne uplatňujú rovnako ako prednosti ostatných hviezd a lov na jeleňa, ktorý sa objaví hneď na začiatku filmu, má podčiarknuť ich mužné vlastnosti.

Rovnako ako Savageova svadba, ktorá je vykreslená veľmi detailne a to zvlášť svadobná hostina. A potom už Vietnam a tie drsné scény vrátane pokusu Savagea a De Nia o útek zo zajateckého tábora.

Robert De Niro morálne a citovo najsilnejší z týchto troch prežije vojnu pomerne nedotknuteľne, ale Walken je drasticky zasiahnutý.

Slávna scéna ruskej rulety v ktorej muži s ironickým sústredením hrajú hru s jednou guľkou vo zbrani sa možno preceňuje ako symbol ničivosti odkiaľ už nie je návratu späť.

Ale každopádne obsadenie je vynikajúce: predovšetkým De Niro v úlohe silného chlapa s homosexuálnymi sklonmi, ktorý je rozhodnutý prežiť za každú cenu, Walken prehľadáva hlbiny citlivého a zraniteľného človeka, ktorý prežil hrôzy Vietnamu, Savage menej traumatizovaný ako Walken si aj tak nesie bremeno citové. Chuck Aspegen mal zvláštnu pečať pravdivosti, pretože to bol skutočný oceliarsky robotník z Gary v Indiane.

Meryl Streepová tu mala svoju prvú významnú rolu, Rutanya Aldová je sladká a dojímavá ako Savageova mladá žena a John Cazale rovnako pôsobivo hrá jedného z kamarátov hlavných hrdinov.

Lovec jeleňov je provokatívny, silno režírovaný a obrazovo vzrušujúci.


Autor: pataamat

Popis / Obsah / Info k filmu Lovec jelenů
Lovec Jelenů Michaela Cimina patří k uměleckým vrcholům vlny filmů o vietnamském traumatu. Hrdiny příběhu jsou příslušníci ruské emigrantské menšiny, žijící a pracující v průmyslovém pensylvánském městě.

I další generace, narozené až ve Spojených státech, dodržuje původní pravoslavné zvyky. Mike, Nick a Steven, jenž se právě oženil, dostanou povolávací rozkaz. Zanedlouho se ocitnou ve vybuchujícím pekle vietnamské džungle, kde platí jediné pravidlo: zabít, abys nebyl zabit. Kamarádi se dostanou do zajetí, kde jsou podrobeni krutému fyzickému mučení a musejí hrát se svými vězniteli „ruskou ruletu". Díky Mikeově odvaze se jim však podaří uniknout. Steven se domů vrátí jako mrzák, hluboko uvnitř zasažený Michael jen těžko hledá cestu zpět do normálního života. Vypraví se však zpět do Saigonu, aby přivedl domů beznadějně psychicky otřeseného Nicka - je však už pozdě. Traumatizovaný veterán se nakonec začleňuje zpět do společnosti, k níž ho poutá i láska k Nickově snoubence Lindě. Jeho vztah ke světu však prošel hlubokou změnou, jíž vyjadřuje i jeho odmítnutí dříve milované zábavy, lovu na vysokou.

Zbraň, kterou kdysi používal pro pouhé potěšení, a posléze ji ve vietnamském pekle musel použít při smrtící hře s náhodou, pro něj nyní představuje symbol ničení a zkázy.

Režisér, na rozdíl od některých svých kolegů, jednoznačně odsuzujících vietnamskou válku (např. Oliver Stone), sleduje s účastí, ale také se smyslem pro komplikovanost reality její tragický dopad na život hrdinů. Ti nutnost narukovat a bojovat přijímají jako zlý, ale daný osud, proti němuž se (snad díky své původní národní mentalitě) nechtějí bouřit, a s jehož důsledky se pokoušejí vyrovnat.
Čas nijak neubral na působivosti epicky bohatému příběhu, splétajícímu osudy postav se smyslem pro metaforu a s velkou vizuální krásou. Ve filmu zaujmou herecké výkony Roberta de Nira a Meryl Streepové.

ZDROJ:Program Art


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Silvestrovský koktejl

10:35 - 11:30

18 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

ČT2 - Největší apokalypsy dějin

10:15 - 11:10

38 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Anděl (2008) [TV se...

09:40 - 10:55

73 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

23 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10