Duben
ohodnotit

Louis Pasteur [TV minisérie]

Další název:
Pomocný učitel, Člen akademie, Tvrdohlavý penzista
Rok:
1977
Délka:
252 minut

Komentáře k filmu Louis Pasteur

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 3
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.2.2021
Nostalgická vzpomínka,   kterou jsem měl nedávno   potěšení oživit. Tenhle   třídilný slovenský   televizní film je pro mě   jako velkého milovníka   životopisných filmů   skutečný pamlsek. Plejáda   těch neljepších   slovenských herců odvedla   skvělou práci. Dirigováni   režisérem Igorem Cielem   opravdu koncertovali a   životní osudy jednoho z   dobrodinců lidstva a dobovou   atmosféru zobrazili fakt   přesvědčivě a působivě.   Člověku se vybavují   všechny ty klenoty   slovenských televizních   pondělků (omlouvám se   mladším ročníkům, které   asi neví o čem je řeč).
topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.2.2019
Trojdílný televizní film o   francouzském vědci,   chemikovi a mikrobiologovi,   který se zapříčinil o   zásadní objevy na vědeckém   poli zkoumáním kyselin a   mikroorganismů jak v   rostlinné říši, tak i na   zvířatech a nakonec i na   lidech. Scénář napsal   Jaroslav Dietl a to je vždy   záruka kvality. Režie se   ujal filmař televizních her   Igor Ciel. V první části se   mladý Louis na univerzitě   začne věnovat kyselině   vinné a s ní spojeného   kvašení plísní v sudech,   které nakonec procesem   zahřívání vyřeší a   plísně zlikviduje. Na jeho   počest se tento úkon   nazývá pasterizace. V druhé   části je pozván místními   lidmi na venkov, kde zkoumá   původ bourcového moru,   který likviduje farmářům   jejich úrody. Nedůvěra   hospodářů a nezdar mu   přivodí mozkovou mrtvici,   ale jeho houževnatost,   vytrvalost a hlavně   trpělivost nakonec   úspěšně zvítězí a   zamezí příčinám moru se   znovu vyskytovat. V   závěrečné části se   pouští do boje se   vzteklinou, a očkováním   protilátek nejdříve na   psech a potom na lidech   vynalezne vakcíny, které   jsou proti vzteklině   účinné. Během svého   života měl pět dětí, ze   kterých však tři zemřeli   na tyfus, proto znal ten   strašný pocit bezmoci, když   nemohl vůbec nic udělat a   jakkoliv jim pomoci. Podobný   pocit bezmoci měl, když   nemohl pomoci sedlákům   vyřešit jejich problémy se   zdárným vypěstováním   úrody.
Louise Pasteura   výborným lidským   charakterem ztvárnil Daniel   Michaelli, jeho ženu Emília   Vašáryová. Další herectvo   netřeba komentovat,   bezchybné výkony. Díky   krásným kostýmům,   rekvizitám a prostorám   snímek vyznívá jakoby   opravdu z 19. století, toho   si na těchto inscenacích   cením nejvíce. Hudbu složil   Jaromír Dlouhý a nahrál   Brněnský rozhlasový   orchestr Leoše Janáčka. Kdo   má rád životopisné filmy o   vědeckých osobnostech,   vřele doporučuji! Názvy   jedotlivých částí : 1.   Pomocný učiťel, 2. Člen   akadémie, 3. Tvrdohlavý   penzista.
Nasudr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.12.2008
Vynikajúce spracovanie   životopisného filmu   francúzskeho vedca. Výborné   výkony viacerých hercov,   avšak dominantou filmu bol   fantastický výkon hlavného   predstaviteľa Daniela   Michaelliho, ktorý bol   vrcholom jeho hereckej   kariéry.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Buchty po ránu (2023) [TV pořa...

14:00 - 14:30

19 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

13:25 - 14:20

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:35

44 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

54 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani