Loganův útěk (1976)

Loganův útěk (Logan's Run)
70.7 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Logan's Run

Další název: Flucht ins 23. Jahrhundert

    Žánr: dobrodružný / sci-fi
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 118 min.
Útlounkému sci-fi thrilleru Loganův útěk Williama F. Nolana a George Claytona Johnsona se koncem 60. let ve sci-fi komunitě dostalo vcelku příznivého čtenářského ohlasu. Tím si vysloužil nejen několik pokračování, na nichž už profitoval pouze Nolan, zatímco Johnson se raději vrhl do boje za legalizaci marihuany. Získal si také pozornost hollywoodských studií. Jde sice o text žánrový, ovšem i v rámci sci-fi poněkud nelogický a naivní. Přesto nám nabízí pozoruhodnou vizi budoucnosti, která v sobě nese řadu motivů později dovršených v tzv. kyberpunku.

To platí i o filmové adaptaci, která vznikla v roce 1976 a zaznamenala slušný komerční úspěch. Některé pasáže výpravného snímku s propracovaným vizuálem a hvězdným obsazením působí domyšleně a inteligentně. Přesto se nelze ubránit myšlence, že kdyby se námětu chopil lepší scenárista a mladší, odvážnější režisér, mohl by v sedmdesátkových kulisách docílit podobného účinku jako některé prekyberpunkové opusy 80. let.

Michael Anderson přece jen svou nominaci na Oscara za nejlepší režii obdržel již v roce 1957 díky Cestě kolem světa za 80 dní (Around the World in Eighty Days, 1956). Pokud jde o dystopické světy, od svého tristního pokusu natočit Orwellův román 1984 (1955) se příliš daleko neposunul. Nedaří se mu také ve vedení herců, pokud tedy nebylo jeho záměrem přetavit životní křeč pozemšťanů vzdálené budoucnosti i do výrazů a replik Michaela Yorka či Jenny Agutterové.

Za nesporným vizuálním kouzlem snímku stojí téměř osmdesátiletý veterán Ernest Laszlo, dlouholetý spolupracovník Stanleyho Kramera. Expresivní a minimálně v městských pasážích odvážně experimentální hudbu složil Jerry Goldsmith, jeho snahu však ten samý rok zastínil jeho slavnější (a oscarový) soundtrack k hororu Přichází Satan! (The Omen, 1976).

Přes výše zmíněné výtky je Loganův útěk v řadě ohledů přímým předchůdcem kyberpunku 80. let a nese si s sebou celou řadu pozoruhodných filozofických přesahů.

Aleš Říman
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Michael Anderson
 
 
hraje:
Michael York (Logan 5), Jenny Agutter (Jessica 6), Richard Jordan (Francis), Peter Ustinov (starý muž), Farrah Fawcett (Holly), Michael Anderson (doktor), Ashley Cox (plachá dívka), Gary Morgan (Billy), Roscoe Lee Browne (hlas počítače), Lara Lindsay (ženská uprchlice)
 
 
scénář:
David Zelag Goodman
 
 
kamera:
Ernest Laszlo
 
 
hudba:
Jerry Goldsmith
 
 
kostýmy:
Bill Thomas, Joan Joseff (šperky (neuvedena))
 
 
střih:
Bob Wyman
 
 
vizuální efekty:
Matthew Yuricich
 
 
kaskadér:
Donna Garrett, Gregory J. Barnett
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.