Lidé z maringotek (1966)

Lidé z maringotek
73.1 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 23.12.1966        
    Délka: 87 min.
„Příběh nešťastné lásky jezdeckého akrobata ke krasojezdkyni“
POZOR SPOILER

Klaun vystupuje s ředitelem v manéži a oznamují další číslo – krasojezdkyni jménem Nina Gruzia. Ta rozhazuje kytky a z jedna z nich končí u mladého akrobata zvaného Vincek Bonžůr. Ten ji miluje, ale tatík lásce nepřeje. Je to pravý Lotyš, prchlivý a silný. Románek má drobná pokračování, až do doby, než ředitel cirkusu Vinckovi oznámí, že u nich končí. Musí na vojnu.

Po ní se Vincek vrací a hledá svůj cirkus. Místo něj narazí na zápasníka Čongra. V jeho ringu se mu mladík zalíbí, a tak mu navrhuje spolupráci. Ještě přiberou místního siláka, kotláře Vaňátka, který sice Čongra přepral, ale nenechal se prohlásit vítězem. Putují tedy spolu a kotlář chce konečně nějakou svoji gáži. Nedostává ji, tak ukradne Čongrův zlatý pohár. Ráno není po Čongrovi ani slechu ani vidu. Utekl a nechal Vincka s kotlářem být. Ti chtějí za pohár peníze, ale zjišťují, že pohár nemá prakticky žádnou hodnotu. Vincek nalézá svůj cirkus, ale Ninu v něm již ne. Odtáhla prý někam na východ. Vincek pak putuje dále sám, až potká cvičitele psů Reimanna. Přidává se k němu, ale jakmile zaslechne, že jej chce tahat na opačnou stranu, než je Nina, prchá. Nyní pátrá po cirkusu Kuzněckij. Přidává se k provazochodcům a s těmi cirkus najde. Lotyš není Vinckem vůbec nadšen, Nina si má brát bohatého dědka. I ona se po prvním shledání Vinckovi svěří, že s toho bohatce chce. Jen protože jí zajití budoucnost svými penězi. Vincek se tedy definitivně vrací ke svému cirkusu. A jednoho dne se sem vrací i Nina. Vincek je z toho nadšený a nechápe, že si z něj dělá sluhu. Do toho onemocní starý klaun, kterému tady říkají táto…  Autor: Pitryx

režie:
Martin Frič
 
 
hraje:
Jozef Kroner (klaun), Jan Tříska (akrobat Vincek Bonžůr), Emília Vášáryová (krasojezdkyně Nina Gruzia), Martin Růžek (Lotyš, otec Niny), Dana Medřická (Gruzínka, matka Niny), Čestmír Řanda (principál cirkusu National), Ilja Prachař (cvičitel psů Reimann), Jarmila Smejkalová (Reimannova žena), Josef Větrovec (akrobat Vencl), Jiřina Štěpničková (akrobatka Žanda Venclová), Slávka Budínová (provazolezkyně Marie), Vlastimil Brodský (kulhavý artista zvaný Beznohý), Jaroslav Rozsíval (kotlář Ferdinand Vaňátko), Nina Popelíková (Karolin, Ferdinandova snoubenka), Josef Hlinomaz (zápasník Leopold Čongr), Václav Trégl (metař), Bohumil Švarc (elegantní muž), Karel Hlušička (jezdec), Oldřich Velen (Gardinský), Jan Pohan (důstojník), Mirko Musil (role neurčena), Stanislav Langer (kníže, ženich Niny), Michal Pavlata (Mariin syn), Václav Sloup (Čongrův syn), Jiří Sedlmayer (Čongrův syn), Ivo Menšík (mladík)
 
 
námět:
Eduard Bass (román "Cirkus Humberto" a kniha povídek "Lidé z maringotek")
 
 
scénář:
Martin Frič, Antonín Máša
 
 
kamera:
Jan Stallich
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
kostýmy:
Aša Teršová
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
Emanuel Formánek
 
 
choreografie:
Jiřina Kottová
 
 
II. kamera:
Stanislav Kautský
 
 
dramaturgie:
Zdeněk Bláha, Jan Libora
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Ctibor Novotný
 
 
pomocná režie:
Miroslav Kubišta
 
 
odborný poradce:
Zbyšek Podstata
 
 
fotograf:
Karel Ješátko
 
 
spolupráce:
Karel Vacek, Ladislava Boudová, Jarmila Müllerová
 
 
vedoucí výroby:
Ladislav Terš
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.