Lidé pod horami (1937)

Lidé pod horami
67.7 %
 
 

Další název: People in the Valley

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 18.3.1938        
    Délka: 91 min.
POZOR SPOILER

Mlynář Brychta vzpomíná - a starý vysloužilec Josífek mu hádá z ruky. Mlynář touží po schovance Tereze, co je u Havrdovů, a Josífek slibuje, že to dohodí. Jenže přichází v nevhodnou dobu. On se sice zrovna probírá svobodný stav Terezy, ale Havrda tvrdí, že si ji provdá sám.

Tereza sama je zrovna u Martina, po kterém touží. On však zájem nemá, má svou Hanku. Přesto mu Tereza skáče kolem krku, což vidí Brychta, jedoucí za ní. Smutně se tedy vrací zpět. Tereza však nabídku k sňatku dostane. A to od samotného starého Havrdy. Brychtu nenapadne nic lepšího, než postavit hráz a tím sedlákům dole sebrat vodu. Ti si na něj naběhnou, a když hráz bourají, vytáhne na ně Brychta flintu. Je však pacholkem Albínem zabit. Jeho tělo je pak přineseno k Havrdovi. Ten dává příkaz k odstranění.

A už je svatba. Všichni se veselí, jen Tereza je zalezlá jako krtek. Pak si ale přestane hrát na královnu a jde do hospody. Zde sdělí Josífkovi, že by snad Brychtu… Jenže ten není k nalezení ani Josífkem, ani pošťákem. Josífek u něj alespoň ukradne peníze, když jej doma hledá. Albín blouzní a hrozí prozrazení. Josífek štědře rozhazuje zcizený obnos a je pochopitelně jat.

Schůzku vrahů slyší čeledín Štěpán. Tím je má všechny v hrsti a požaduje jen jedno - Terezu. Jenže ona nechce a Havrda ji nutit nechce. Situace se však vyřeší sama od sebe. Přichází četníci a Albín jim udá sebe i ostatní.

Následuje soud a velmi překvapivé vyústění celého příběhu.  Autor: Pitryx

režie:
Václav Wasserman
 
 
hraje:
František Kreuzmann (mlynář Brychta), Jaroslav Marvan (Havrda), Jiřina Štěpničková (Tereza), Otto Čermák (Hájek), Betty Kysilková (jeho žena), Slávka Procházková (Hanka), Václav Trégl (harmonikář), Ladislav H. Struna (čeledín Martin), Miroslav Svoboda (Albín), Marie Grossová (Albínova žena), Jan W. Speerger (čeledín Štěpán), Eman Fiala (tulák Dobropil), Alois Dvorský (listonoš), Václav Menger (hostinský), Karel Třešňák (četník), Karel Černý (strážmistr), Josef Příhoda (vězeň), Karel Jičínský (vyšetřující soudce), Miroslav Kryštof-Kutina (hospodář Josef Rybák), František Vlček (jedlík v hospodě), Stanislav Bláha (soudní zapisovatel)
 
 
námět:
Josef Toman
 
 
scénář:
Václav Wasserman
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka, Josef Střecha
 
 
hudba:
Erno Košťál
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
František Šindelář
 
 
vedoucí produkce:
František Jerhot
 
 
zpěv:
Jiřina Štěpničková, Josef Příhoda
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.