Lev Tolstoj (1984)

Lev Tolstoj
60 %
 
 

Další název: Лев Толстой

    Žánr: životopisný
    Země: Československo / SSSR
    Premiéra v ČR: 1.4.1985        
    Délka: 161 min.
„Sovětsko-československý koprodukční film z posledních let života slavného spisovatele.“
Autorský film režiséra Sergeje Gerasimova čerpá ze záznamů rozmluv, úvah a reflexí spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstého (9. 9. 1828 - 20. 11. 1910). Příběh se soustřeďuje na poslední léta jeho života (1907 - 1910) v Jasné Poljaně. Film je rozdělen do dvou částí.

I. Nespavost - říjen 1907, spisovatele trápí hádky s manželkou Sofií Andrejevnou a odcizení dětí. Žena mu vyčítá, že ji nikdy neměl rád. Tolstoj vzpomíná na hladový rok 1891, kdy pomáhal chudým venkovanům, ale poznal i moskevskou bídu při sčítání lidu. V další hádce se ženou mluví o rozchodu, chce se vzdát majetku a psaní, které považuje za nemravnost. Spor urovná dcera Taťjana. Tolstoj myslí na závěť, která dělí jeho majetek na devět dílů. Sofii patří práva na díla napsaná do roku 1881 a spisovateli se nelíbí, že by vše chtěla zpeněžit. Z dětí ho chápou jen Taťjana, Sergej a Alexandra. Přijímá několik návštěv: velkoknížete Nikolaje Michajloviče, se kterým diskutuje o politice; advokáta Goldenweinera, s nímž projednává změny v závěti; filmaře Drankova, který natáčí záběry v usedlosti.

II. Odjezd - 1910 - Jedné noci opouští Tolstoj se svým domácím lékařem Slovákem Dušanem Makovickým Jasnou Poljanu. Spisovatel už nemůže dál snášet ženu, která stále myslí na závěť a přehrabuje jeho papíry. Jedou vlakem a vystoupí v místě, kde bydlí jeho sestra, a ubytují se v klášteře. Přijíždějí za ním syn Sergej a dcera Alexandra, kteří ho přemlouvají, aby odjel do ciziny. Tolstoj odmítá a pokračuje vlakem na Kavkaz. Ve vlaku se mu přitíží a musí vystoupit v Astapovu. Makovický ho ubytuje u náčelníka stanice Ozolina. Brzy se dozví o jeho nuceném pobytu a nemoci novináři a do Astapova se sjíždějí zástupci tisku. Tolstoj má vysoké horečky a cítí, že umírá. Přesto se odmítá setkat se Sofií Andrejevnou a kontakt s rodinou udržuje dcera Taťjana. Spisovatel dostává srdeční záchvat a lékař konstatuje v 6:05 smrt. Do Astapova se sjíždějí stovky lidí vzdát hold géniovi.  Autor: curil

režie:
Sergej Gerasimov
 
 
hraje:
Sergej Gerasimov (Lev Tolstoj), Tamara Makarova (Sofie Andrejevna), Bořivoj Navrátil (Dr. Dušan Makovický), Alexej Petrenko (V.G. Čertkov), Marina Ustimenko (Taťána Lvovna), Kristian Janakijev (Sergej Lvovič), Viktor Proskurin (Andrej Lvovič), Nikolaj Jeremenko (A.B. Goldenweiner), Alexej Šmarinov (A.P. Sergejenko), Igor Musatov (Michail Lvovič), Jevgenij Majorov (Ilja Lvovič), Pavol Mikulík (zeměměřič), Ľubomír Gregor (Orlov), Vladimír Kostovič (průvodčí), Jurij Michajlov (Ozolin), František Desset (telegrafista), Vjačeslav Baranov (V.F. Bulgakov), Marina Gavrilko (M.N. Tolstá), Olga Markina (Jeršovová), Ljubov Polechina (Šurajevová), Vladimir Kašpur (sedlák), Konstantin Grigorjev (kupec), Ljudmila Sadilová (gymnazistka), L. Velmogovová (Tánička Suchotinová)
 
 
námět:
Sergej Gerasimov
 
 
scénář:
Sergej Gerasimov
 
 
kamera:
Sergej Filippov
 
 
hudba:
Pavel Čekalov
 
 
výprava-architekt:
Alexander Popov, Miloš Kalina
 
 
kostýmy:
Ella Maklakova, Milan Čorba
 
 
střih:
I. Dorofejevová, Eva Šimová
 
 
zvuk:
Valentin Chlobynin, Pavol Sásik
 
 
vedoucí produkce:
Arkadij Kušljanskij, Viliam Čánky
 
 
titulky-česká verze:
Zoroslav Záhon (úprava dialogů a režie slovenské verze)
 
 
dabing:
Elo Romančík (Lev Tolstoj), Mária Kráľovičová (Sofie Andrejevna), František Kovár (Dr. Dušan Makovický), Teodor Piovarči (V.G. Čertkov), Kamila Magálová (Alexandra Lvovna), Dušan Blaškovič (Sergej Lvovič), Zoroslav Záhon (Andrej Lvovič), Ľubo Roman (Goldenweiner), Tomáš Raček (A.P. Sergejenko), Slávo Drozd (Ozolin), Jozef Šimonovič (V.F. Bulgakov), Božena Slabejová (M.N. Tolstá), Eva Rysová (Jeršovová), Ida Rapaičová (Šurajevová), Alojz Kramár (sedlák), Eduard Vítek (kupec), Tatjana Hrivňáková (gymnazistka), Oľga Šalagová (Tánička Suchotinová)
 
 
II. kamera:
Jevgenij Majorov
 
 
II. režie:
Igor Musatov, Erik Seňavskij, Zoroslav Záhon
 
 
dramaturgie:
T. Protopopovová, Zuzana Tatárová, N. Strojevová (hudební)
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Viliam Richter, Jozef Malík
 
 
asistent režie:
Michaela Ridošová
 
 
asistent kamery:
Oleg Logadynskij, G. Bobrovová
 
 
pomocná režie:
Katarína Jánosyová
 
 
spolupráce:
Ivan Králik (slovenské dialogy)
 
 
skript:
Katarína Tvarožková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.