Duben
ohodnotit

Lesní jahody

Smultronstället

Další název:
Wild Strawberries; Lesné jahody; Ved vejs ende
Žánr:
Země:
Rok:
1957
Délka:
88 minut
„Po životě plném chladu a ignorance je stárnoucí profesor nucen vyrovnat se s prázdnotou vlastní existence.“
Popis / Obsah / Info k filmu Lesní jahody
Sen stárnoucího profesora Borga mu připomíná neodvratně se blížící smrt, a zároveň neodčiněný dluh, který musí do konce svého života splatit. Rozhodně se odcestovat na jih Švédska, ale z pověrčivosti a strachu z letadla upřednostní cestu autem. V doprovodu jeho nevěsty se výlet mění na cestu do minulosti a vlastního nitra, během níž se hranice mezi skutečností a snem pomalu rozplývají. Na konci namáhavé duševní poutě Borga čeká kruté prozření a přehodnocení dosavadního života. Lesní jahody jsou velmi osobním autorským dílem. Borgův hrozivý sen je inspirován Bergmanovým vlastním snem a film je jeho intimní zpovědí, kterou se snaží dosáhnout duševního klidu. Bolestný smrtelný zápas prožíval v roli profesora i jeho představitel - Victor Sjöström.

Zdroj: Film Europe CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Lesní jahody
Co znamená ten zvláštní sen samotářského profesora Borga v úvodu filmu? Tato scéna, k níž Bergmana inspiroval jeho vlastní sen, zatížená temnou symbolikou a surrealistickými záhrobními rekvizitami, jako by jednoznačně znamenala předpověď brzké smrti. Vše tomu nasvědčuje: vylidněné město, zastavený čas ve slepémciferníku hodin bez rafijí i Borgova vlastní živá mrtvola, která se na něj sápe z rakve. Avšak zpráva vyslaná snem je něčím víc: naléhavým vzkazem o neodčiněném dluhu, který musí Borg nejdřív splatit životu, než zemře. Sen tu funguje jako spouštějící signál k zahájení namáhavého sestupu do nitra na cestě k pravdivému sebepoznání a přehodnocení dosavadní existence. Lesní jahody jsou velmi osobním autorským dílem, které muselo vzniknout, aby tvůrce - stejně jako Borg v usmířeném finále filmu - dosáhl psychické úlevy. Bolestný předsmrtný zápas prožíval v roli profesora i jeho představitel - Victor Sjöström. Tento významný švédský režisér a herec, který přijal Bergmanem nabídnutou roli, v ní dožíval i svůj vlastní život. Nepochybně díky osobnímu Sjöströmovu nasazení dostal jeho Borg nezapomenutelný punc ryzí opravdovosti.

Filmale 2009


Popis / Obsah / Info k filmu Lesní jahody
Musíme se pokusit žít - říká též Ingmar Bergman, a tak je mu třeba rozumět, i když nejsugestivnější jeho téma je t é m a s m r t i. A na tom se zakládají další ideové spory o celé jeho dílo. Celý život je jenom úvahou o nutnosti zemřít. Přistupujeme k existenciálnímu Bergmanovu tématu. Ale jak bylo kdysi u nás přesně konstatováno: „Existencialistická filosofie začíná nikoliv od filosofie, nýbrž přímo z osobního života svých tvůrců; zastihujeme tu, můžeme říci, filosofii opět ve stavu zrodu, ve chvíli, kdy je nezbytnou reakcí člověka na jeho pocit života." (Listy, 3, 1947.) Vypráví se, že už od dětství je Bergman posedlý smrtí, od dětství z ní prožívá strach a zároveň je jí prý přitahován. Ale téma smrti, jak se domnívám, směřuje v Bergmanovi k meditaci nad stále problematickým životem, který neví, co bůh chce. I smrt se může stát zkušebním kamenem, na němž lze měřit a zjišťovat hodnoty života. A toto téma je vrcholně rozvedeno v Lesních jahodách, snad nejsilnějším z Bergmanových filmů.
Ivo Pondělíček

Autor/Zdroj: /dobová recenze


Co znamená ten zvláštní sen samotářského profesora Borga v úvodu filmu? Tato scéna, k níž Bergmana inspiroval jeho vlastní sen, zatížená temnou symbolikou a surrealistickými záhrobními rekvizitami, jako by jednoznačně znamenala předpověď brzké smrti. Vše tomu nasvědčuje: vylidněné město, zastavený čas ve „slepém"ciferníku hodin bez rafijí i Borgova vlastní „živá mrtvola", která se na zpráva vyslaná snem je něčím s o neodčiněném dluhu, který musí i než zemře. Sen tu funguje jako spouštěcí mechanismus k zahájení namáhavého sestupu do nitra - na cestě k pravdivému sebepoznání a přehodnocení dosavadní existence. Lesní jahody jsou velmi osobním autorským dílem, které muselo vzniknout, aby tvůrce - stejně jako Borg v usmířeném finále filmu - dosáhl psychické úlevy. Bolestný předsmrtný zápas prožíval v roli profesora i jeho představitel Victor Sjöström. Tento významný švédský režisér a herec, který přijal Bergmanem nabídnutou roli, v ní dožíval i svůj vlastni život. Nepochybně díky osobnímu Sjöströmovu nasazení dostal jeho Borg nezapomenutelný punc ryzí opravdovosti.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

0 minut již uběhlo
90 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

12:00 - 12:50

30 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

10 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

0 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190556
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376583
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10