Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Leopardí žena
Jak obrátit život naruby antropologovi, by se mohla jmenovat tato černobílá, americká komedie z roku 1939 s Cary Grantem a Katherine Hepburn v hlavních rolích. Hlavním hrdinou je velmi přitažlivý, ale také velmi nepraktický, vědec doktor Huxley, který má těsně před svatbou se svojí asistentkou. Také nutně shání peníze pro muzeum, kde pracuje už 5 let. Má se setkat s důležitým mecenášem, a od něho může získat milion dolarů. Jeho vypjatou a nervozní situaci zkomplikuje mírně bláznivá a bohatá Susan. Ta se mu stále plete do cesty, a s ochočeným mladým leopardem, kterého dostala od svého bratra pak dostává Davida i své známé do směšných, až neuvěřitelných situací....


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Leopardí žena
"Leopardí žena" je americká filmová veselohra, která přináší dvojí příjemné překvapení: předně, že je opravdu vtipná a zábavná a za druhé svou hlavní představitelkou ženské úlohy. Je to Katherine Hepburnová, do této doby nositelka dramatických a tragických úloh. A teď si představte, její nezapomenutelnou Marii Stuartovnu a vedle ní Zuzanku Vanceovou z této veselohry, veselé, v zamilovanosti trochu praštěné a umíněné děvče, při tom odvážné a přes všecky překážky dobývající si vytčeného cíle: lásky mladého učence, zabývajícího se studiem a rekonstruováním všelikých předpotopních oblud a potvor.

Zaplétá-li se do toho leopard - vlastně dva, jeden jako kotě krotký, druhý divoký - a pak teta milionářka, detektivové, věznění a výslechy ve fešáckém lapáku, pak za režie Howarda Hawksa za účinné spolupráce všech herců, zejména Gary Granta v hlavní mužské úloze, vznikla veselohra kypící, humorem možných, pravděpodobných, logických i nelogických situací, kterým do dnešních dnů jsou diváci vděční za pár chvil, které svou sugestivní náladou odvedou z tísně a neklidu soudobého života.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Leopardí žena
Bláznivá, šílená, výstřední. Traduje se, a to v nejlepším slova smyslu, že tato komedie díky své okouzlující absurditě snad musela být počata v ústavu pro choromyslné. Dějová linie - pes excentrické dědičky ukradne vzácnou dinosauří kost - vytváří dokonalý prostor pro takřka zběsilý souboj pohlaví.
Dramaturgové společnosti RKO doporučili povídku Hagar Wildeové ke zfilmování, protože nabízela „rozpustile šprýmovné dialogy a nekonečné možnosti dalších komediálních komplikací", i když přítomnost exotické šelmy v ději skrývala pro filmovou produkci potenciální problém. Howardu Hawksovi se povídka také líbila a na scénáři začal pracovat pouze s autorkou, později však přizval profesionálního scenáristu Dudleyho Nicholse.
Příběh je postaven na snaze velmi excentrické dědičky Susan Vanceové získat za manžela plachého a nemotorného paleontologa Davida Huxleyho, jemuž její pes ukradne a zašantročí důležitou kůstku potřebnou k dokončení kostry dinosaura. David následuje Susan na její farmu v Connecticutu, kde se ocitá v neuvěřitelné smršti bláznivých incidentů: na scéně se objeví leopard, který si oblíbil píseň „Nemohu ti nabídnout nic jiného než lásku", Susan napodobuje gangsterskou milenku, úctyhodná teta zastihne Davida v ženském negližé, divoký leopard uprchlý ze zoo je zaměněn za toho ochočeného… Bláznivý chaos jako by neměl konce. Role Susan byla od samého začátku určena pro Katharine Hepburnovou, jež také smluvně „patřila" RKO. Ta dosud vyloženě screwballové role nehrála, a tak měla problém trefit se do správné stylizace a silně přehrávala. Hawks se jí marně snažil vysvětlit, že velcí komici nedělali směšné grimasy, že zůstávali vážní a jejich humor vznikal z toho, co se jim dělo. Hepburnová pochopila, až když jeden z kolegů imitoval její hysterický projev. Cary Grant zpočátku pochyboval o své schopnosti hrát intelektuála, stačilo ho ale nasměrovat na charakteristický projev dychtivého, ale poněkud nemotorného hrdiny s brýlemi v podání Harolda Lloyda.
Hawksova Leopardí žena příznačně rozehrává genderový souboj s převrácenými stereotypy rolí v sexuálních konfliktech, které jsou sice vybojovány, nicméně ani happy endem nejsou plně rozřešeny.
Výsadní postavení Leopardí ženy v souvislostech komediálního žánru klasického období spočívá až v extrémním využití screwballové stylistiky. Snad proto byl snímek přijat diváky méně nadšeně, než se čekalo, a ikonou se stal až po uvedení v televizi koncem 50. a v průběhu 60. let. Tehdy viděly nové generace v Hepburnové s Grantem dokonalý screwballový pár.

Věroslav Hába, LFŠ 2014


Popis / Obsah / Info k filmu Leopardí žena
V druhé polovině třicátých let kralovaly v Hollywoodu komedie označované jako "sophisticated" (duchaplné). Vynikaly ztřeštěným humorem jak slovním tak situačním, a braly zpravidla na mušku rozmary boháčů a pokrytectví maloměšťáků. Jednou z nejúspěšnějších společenských komedií tohoto typu je Leopardí žena (1938) Howarda Hawkse. Zápletka je vystavěna na střetu upjatého mladého vědce (Cary Grant) s bohatou dívkou (Katharine Hepburnová), jejíž potrhlé nápady roztočí kolotoč nedorozumění kolem uprchlého 1eo parda, slyšícího na jméno Brouček.

Fakt, že Leopardí žena má pevné místo v dějinách filmu, neznamená ani v nejmenším, že by nemohla na videu osvěžit další generace diváků.Autor/Zdroj: Prokopová Alena/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Černé ovce (1992) [TV pořad]

17:40 - 18:00

17 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Věčný Egypt

17:15 - 18:10

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

27 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

2 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190545
Osobností: 697835
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178274

Poslední komentáře

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10