Lekce řízení (2006)

Lekce řízení (Driving Lessons)
68.6 %
 
 

Driving Lessons

Další název: Lekcie riadenia

    Žánr: komedie / drama / romantický
    Země: Velká Británie
    Délka: 98 min.
„Prázdninová brigáda může člověku změnit celý život.“
Plachému Benovi je sedmnáct a čekají ho prázdniny, na které se vůbec netěší. Zatímco ostatní si v létě užívají, on je má trávit na hodinách výuky bible a v autoškole. Doma, kde vládne pobožná matka, se Ben moc nezdržuje a raději píše zamilované básničky. Benův svět se převrátí vzhůru nohama, když začne pracovat jako asistent excentrické herečky na penzi Evie Waltonové. Zpočátku neví, co od letní brigády u této obhroublé a zároveň dětinské ženské může čekat. Mladík však postupně zjišťuje, že Evie se pro něho stává velkou inspirací. Tato energická starší dáma mu ukáže úplně odlišný přístup ke světu a žebříček hodnot, než mají jeho rodiče. Ben se stane jejím průvodcem a společníkem, proměňuje se z flegmatika v rebela. Součástí nevšedního školení je i dobrodružný výlet do Edinburghu, kde Evie chce po letech zazářit při veřejném vystoupení. Společně prožité dny se neobejdou bez malérů a nedorozumění. Podaří se jim je překonat a vykročit ze zaběhnutých kolejí?

Britskou komedii plnou vtipných a mistrně vypointovaných scén natočil režisér Jeremy Brock v hlavní roli s Rupertem Grintem. Ten si již získal diváckou přízeň jako Ron, nejlepší kamarád čarodějnického učně Harryho Pottera. V roli Evie exceluje Julie Waltersová, která zde naplno uplatnila svůj komediální talent i smysl pro drama. Kromě dospívání a přátelství se film s nadsázkou věnuje tématu náboženském fanatismu. Laura Linneyová hraje výborně karikaturu praktikující křesťanky, neváhající jít pro udržení svého postavení do extrému. Tento vtipný a citlivý pohled do lidských osudů doplňuje působivá hudba Clivea Carrolla.

Zdroj: ČT

režie:
Jeremy Brock
 
 
hraje:
Julie Walters (Evie Walton), Laura Linney (Laura Marshall), Rupert Grint (Ben Marshall), Fay Cohen (1. stará dáma), Ruby Mortlock (2. stará dáma), Don Wetherhead (starý muž), Tamsin Egerton (Sarah), Nicholas Farrell (Robert Marshall), Jim Norton (p. Fincham), Chandra Ruegg (Chandra), Ricky Champ (nepoddajný muž), Rupert Holliday-Evans (obchodní manažér), Harriet Brock (dítě v táboře), James Brock (dítě v táboře), Oliver Milburn (Peter)
 
 
scénář:
Jeremy Brock
 
 
kamera:
David Katznelson
 
 
hudba:
Clive Carroll, John Renbourn
 
 
kostýmy:
Robin Fraser-Paye
 
 
střih:
Trevor Waite
 
 
zvuk:
Dean Humphreys (supervize)
 
 
koproducent:
Alexandra Ferguson
 
 
koordinátor kaskadérů:
Marc Cass
 
 
výprava:
Amanda McArthur
 
 
výkonný producent:
Alessandro Camon, Robert Jones, Edward R. Pressman
 
 
producent:
Julia Chasman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.