Duben
ohodnotit

Komentáře k filmu Lawrence z Arábie

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 13
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.1.2021
Tohle je opravdický   VELKOFILM! Výborná výprava,   hodně podmanivě exteriéry,   na počátek 60.let skvěle   vedená kamera a plno fakt   dobrých herců. Bezesporu   životní role pro Petera   O'Toolea ale výteční byli i   Omar Sharif, Anthony Quinn   nebo Jack Hawkins v roli   generála Allenbyho. Nejsem   příliš kovaný v   událostech tohoto   historického období a tak   nevím do jaké míry je film   přesný v tomto ohledu ale   jako podívaná je to velmi   působivé a do děje   vtahující. Není mnoho   filmů u nichž by člověku   nevadila tak naprosto   extrémní více než   tříhodinová stopáž. Je to   jeden z evergreenů, které   opravdový filmový fanoušek   prostě musí vidět!!!
enejčel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.3.2015
Jeden z nejdelších filmů co   jsem kdy viděl. Snímek   dlouhý přes tři hodiny mě   velice bavil. Přes mé né   moc bohaté zkušenosti s   dlouhými filmy jsem měl zde   pochyby, že to nedopadne moc   dobře, na druhou stranu jsem   si řek, že Titanic, který   má také dlouhou pasáž se   mi hrozně líbí, tak proč   to nezkusit? Tento film má   perfektní kameru, co   zachycuje krásnou krajinu.   Skvělé kostýmy, dějovou   výpravu, která zde byla   provedena velice dobře.   Výborně ztvárněné   postavy, hlavně hlavní   hrdina Lawrence v podání na   pohled "nevinného"   a sympatického dnes již   zesnulého Petera O´Toola. O   snímek jsem se zajímal díky   tématu, které změnilo   průběh 1. světové války   proti Ottomanům v Arábii.   Snímek také krásně ukazuje   nadutost generálů.   chamtivost a touhu po moci   světových politiků. Když   jsem snímek dokoukal a   popřemýšlel nad tím   vším, co se v něm   odehrálo, musel jsem Lawrence   z Arábie nazvat hrdinou a   charismatickým člověkem,   který měl v sobě spoustu   lidskosti a velké charisma.   Filmu vytýkám jen jedinou   věc, kterou mohli filmaři   ještě zvážit. Dle mého   názoru je pasáž dlouhá   přes tři hodiny moc velká.   Našel jsem zde spoustu   záběrů, které ve filmu   být nemuseli a mohli být s   klidem vystřižené, ale i   tak smekám, co se podařilo   natočit v roce 1962. Byl jsem   z filmu nadšen. V   šedesátých letech to musela   být obrovská pecka.
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.12.2014
Je to zvláštní, skoro 4   hodiny dlouhé a víc jak 50   let staré dílo mě nenudilo,   nepřipadalo mi nijak omšelé   a opravdu jsem obdivoval   nádheru záběrů pouště   dosud neviděných, postavy   byly výborně propracované a   já si říkám, tak takový   hollywood dámy a pánové   ano. To jak Peter O'Toole   zarál hlavního hrdinu je   prostě bomba a celý film   patří rozhodně ke skvostům   s velkolepou výpravou a i   délkou, kdy to jaksi nevadilo   a dnes si stěžujeme, když   má něco málo pře 2 hodiny   nebo zas vydržíme koukat do   zblbnutí několik hodin na   úplně pitomé seriály.   Zkrátka tomu nějak   nerozumím, asi stárnu či   co, ale Lawrence z Arábie   opravdu ano už jen kvůli té   poušti a prostoru a   bezčasovosti, která z filmu   dýchne.
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 17.2.2014
Homosex dabing. Dobrá kamera   a hudba, ale to je asi tak   vše. Jinak pro mne blbina bez   pointy. Prostě tři hodiny   nudy.
2012092220858
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.8.2011
Lawrence z Arábie
Patří mezi 501 filmů,   které musíte vidět.
Jeden z hlavních tvůrců   arabského povstání za   první světové války Thomas   Edward Lawrence rozhodně   patří k lidem, jejichž   příběh je hodný   zfilmování. Vznikli nám z   toho sice čtyři hodiny, ale   když si to teď celkově   shrnu, nebylo to nijak   zbytečně zdlouhavé. Celou   dobu si Lawrence of Arabia   držel takové střední tempo   a vůbec nenudil. Je to také   díky skvělým hereckým   výkonům, to zajisté, ale   už prostě jen ten samotný   příběh stojí za to.
Já osobně obdivuji to   velké množství   komparzistů, kteří se zde   objevují. Arabové jsou   zajímavý národ se   zajímavou minulostí, a   vidět všechny ty 'herce' na   koních a velbloudech jak   tvoří příběh o dobytí   Akaby a Damašku, to bylo   prostě úžasné. Ano,   možná tu trochu chyběla   nějaká žena, nějaká   osudová láska, jsem na to   prostě z ostatních snímků   zvyklí. Ovšem pak by tu byla   možnost nebezpečí, že se z   tohoto životopisného skvostu   stane jen milostný patos,   takže i absenci něžného   pohlaví nakonec odpouštím   (jinak jsem si všiml, že je   natočen i Lawrence z Arábie   2, zajímalo by mě, o čem   je, když tento byl jasně   ukončen a obsahoval všechny   Lawrencovi důležité   životní mezníky)...
sakro
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.6.2011
prototyp zásadového politika
Lawrence z Arábie je film   především dlouhý, v   žádném případě to však   neznamená, že nudný.   Právě naopak. Ubíhá vám   před očima stejně poklidně   jako běží čas na poušti.   Pokud by tomu bylo jinak, bylo   by to špatně. Život ve   žhavé poušti nemůže být   akční a nemůže být ve   znamení zběsilých scén. To   by pak nebyl pravdivý. S   energií je zde třeba   šetřit jako se šafránem.   Je to film plný úžasných   scén a s výpravou, která   vám prostě musí vzít dech.   Zmiňovat se o hereckém   umění hlavních   protagonistů (Peter O´Toole,   Omar Sharif nebo Antony Quinn)   je zřejmě nošením dříví   do lesa a 7 Oscarů hovoří   za vše. Lawrence se tímto   filmem stal nesmrtelným a   svou nesmrtelnost si režií   vydobyl i David Lean,   přestože v jeho filmografii   jsou i jiné snímky, které   se postaraly o totéž. Je to   jeden z mála filmů, který   se vám dostane pod kůži na   celý život a budete se k   němu v určitých periodách   rádi vracet. Alespoň u mne   to tak funguje spolehlivě. V   tomto konkrétním případě   opravdu nemá smysl o filmu   číst, je nutné jej vidět.   A to je právě to, co vřele   doporučuji všem.
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.2.2010
Přidám něco k hlavní   postavě filmu: Thomas Edward   Lawrence (15.8.1888,   Tremadoe/Wales - 19.5.1935   Bovington Camp/Dorset) byl i   ve svém reálném životě   vynikající osobností.   Spojoval v sobě několik   profesí - archeologa,   básníka, překladatele,   novináře, politika a   vojáka. Jako důstojník   britské armády a velitel   arabského tažení (1915)   měl nemalý podíl na faktu,   že Turecko jako velkoříše   a spojenec Německa a   Rakousko-Uherska bylo   vytlačeno z Arábie. Po   ukončení války se   zúčastnil mírových   jednání, ale přes veškerou   snahu se mu nepovedlo prosadit   arabské zájmy při novém   uspořádání Přední Asie.   Později se Lawrence věnoval   vědecké práci a psaní.   Vytvořil prozaický překlad   eposu Odyssea (1933) a napsal   svou autobiografii, která po   třiceti letech posloužila   jako vynikající předloha k   filmu Davida Leana. Thomas   Edward Lawrence přišel o   život při havárii   motocyklu.
rankinfitch
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.1.2009
Rozhodně jeden z nejlepších   choreograficky a výpravně   zpracovaných filmů, kdy je   jasné, že parádní filmy   jsou možné natočit i bez   počítačů. Fakt mazec, ale   v dnešní době záplavy   akčních megahitů je to   místy trochu nuda. Takže   film vlastně za 10, ale   celkový dojem za 6.
davidek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.7.2008
Nádhera. Neuvěřitelné, že   takhle starý film není   rozvláčný. Tehdy byl asi   pro diváky hodně rychlý.   Jsem možná puntičkář, ale   vzhledem k množství   netočeného materiálu, se   dá pochopit, že velbloudi   ráno budou vrhat stíny pod   sebe. Nic to ovšem neubírá   na hodnotě obsahu. Budu si   muset udělat brzo čas,abych   si to prožil znova.
Cash89
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.6.2008
Lawrence z Arábie
Uf, má to za sebou, delší   film jsem opravdu neviděl, a   doufám že už neuvidim,   nevím co se mi to přihodilo   že jsem se dokopal asi mi   přeskočilo ale musím   přiznat že na druhou stranu   mi to celkem i uteklo,   zajímavý…Lawrence je   jedním slovem velkofilm s   velkým V, kam se na něj   hrabou „nějací“ Páni   prstenu…Jsou filmy jenž   jsou gigantické pouze za dobu   svého vniku, ale časem   hodně ze svého kouzla   ztrácejí…Ovšem to není   případ Lawrence of Arabia i   skoro po 50 letech má šmrnc   a elán něco dokázat,   dokázat něco budoucím lidem   kteří už neví jak se má   žít…Navíc ta kouzla s   kamerou a hlavně obrovské   scény nájezdů, to je něco   úchvatného a hlavně se   nebáli použít takové   množství komparsistů, dnes   vám tam hraje pár herců a   zbytek je digitální…Hodně   podmanivý byl i pohled Petera   O´Toolea, stejně jako u   Omara Sharifa, nejen díky   tomu jde tenhle film dost pod   kůži, čímž mě utvrzuje v   myšlence na kultovnost   celého projektu…Jednou jsem   ale četl že Lawrence z   Arábie je poslední   romantický hrdina, jestli byl   doopravdy jako v tomto filmu   byl spíš šílenec, žádný   hrdina…Ale i přes   nesnesitelnou délku se na to   dá vydržet dívat, musíte   mít jen vytrvalost, nicméně   Lawrence za to rozhodně   stojí…Je to velkofilm,   který zůstal a zůstane   skutečně pravým velkofilmem   i v dnešní době která je   zaplavena trikově   náročných spektáklů a v   oblasti příběhu je ještě   dalekosáhle předhání…
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Velkolepá výprava, skvělý   herci, skvělá kamera, dobrá   hudba ale šílená chvílemi   až nesnesitelná délka.
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.9.2007
www.classic-movies.blog.cz
Pravoverny velkofilm plny   monumentalnich exterieru,   dlouhych dialogu a lehce   pretazenych hereckych vykonu.   Rozhodne velmi dobre, ale taky   velmi dlouhe.
mia
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.7.2004
Konečne som pochopila, prečo   na Blízkom východe nemôže   byť nikdy pokoj. Pokiaľ   bojovali Arabi proti Turkom,   Nemcom a pod., tal boli   Arabmi. Keď však mali   založiť samosprávu, tak už   každý bol len členom svojho   kmeňa a dohoda nebola   možná. A pomôcť im v tom   môže skúsiť, len naivný   dobrodruh, ako bol Lawrence.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih24845minih24845Zlá noc (1973) 
Zlá noc n
minih70635minih70635Pohwasogeuro (2010) 
Pohwasogeuro n
minih41241minih41241Flynn Carsen: Honba za Kopím osudu (2004) [TV film] 
The Librarian: Quest for the Spear n
minih24803minih24803Vina Vladimíra Olmera (1956) 
n
minih4873minih4873Bylo nás deset (1963) 
n
minih51906minih51906Kajínek (2010) 
Kajínek n
minih48378minih48378Veni, vidi, vici (2009) 
Veni, vidi, vici n
minih24594minih24594Tím pádem (1979) 
n
minih21199minih21199Total Recall (1990) 
Total Recall n
minih93233minih93233Všiváci (2014) 
Všiváci n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10