Duben
ohodnotit

Láska je láska

Další název:
Love Is Love
Žánr:
Rok:
2012
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
19.1.2012
„O lidech, kteří přes nepříznivý osud touží po pravdivém a láskou naplněném životě.“
Popis / Obsah / Info k filmu Láska je láska
Osmnáctiletá Maruška, která žije po smrti maminky jen se svým dědečkem Vlastimilem, touží konečně potkat svého prince. Chce prožít romantickou lásku, jakou zatím zná jen z filmů. Svého vysněného prince skutečně potká. S Markem, který se jí ostýchavě dvoří, prožije krásné prázdniny a hlavně první milostné dobrodružství. Jenže jak už to bývá – s velkou láskou je často spojeno i zklamání, a proč by se mělo vyhnout zrovna Marušce a Markovi?


Maruščin dědeček Vlastimil zjišťuje, že pravá láska nikdy neodkvete. Po dlouhých čtyřiceti letech se setká se svou první platonickou láskou ze střední školy. Oba se snaží užít si každou společnou chvilku, která jim ještě zbývá. Jsou jako dva mladí zamilovaní blázni. Je to láska s vůní marihuany. Vtipná a svérázná důchodkyně Libuška totiž na stará kolena propadla této léčivé bylině. A Vlastimilova znovu rozkvetlá láska s Libuškou je důkazem toho, že věk, stáří ani nemoc nejsou tomuto ušlechtilému citu žádnou překážkou…


Honza (Petr Vančura), dvacetiletý Maruščin soused a její nejlepší kamarád, je přistižen svou matkou Zdenou (Simona Stašová), jak se líbá v autě s mužem. Úspěšná manažerka Zdena se nehodlá smířit se synovou sexuální orientací a rozhodne se ho předělat na „normálního kluka“. To však přináší jen spoustu komických situací. A hlavně, zkuste předělat něco, co předělat nejde. Aspoň, že Honzův táta Karel (Ondřej Vetchý) má pro syna pochopení. Karel, bývalý ligový fotbalista, dnes už jen správce stadionu, žije vedle své dominantní manželky život ušlápnutého muže, který se jednou za čas, když je pod vlivem alkoholu, odhodlá k neúspěšné domácí vzpouře.


Inu, láska je láska. A tak se nakonec i Maruščina fenka Gejla „zamiluje“ do sousedovic pejska Tima. Dvěma pejskům vůbec nevadí, že je každý jiné rasy, vzhledu, barvy či postavy a že pocházejí z jinak společensky postavené rodiny. Mají se prostě rádi, a to i navzdory názoru svých páníčků.


Všichni hrdinové našeho příběhu se ocitnou v situacích, kdy prožívají euforii, v některých momentech však přestávají na lásku věřit. Cítí zklamání, smutek a zlost. Jako by zapomněli na hlas svého srdce, který jediný je správný, i když si všichni okolo myslí opak. Vždyť každá láska je především velmi křehká. Stačí jediné slovo, gesto či neochota porozumět a odpustit a ten silný, hřejivý cit, který má sílu vynést nás k oblakům, se rozplyne jako mlha nad pramenem Vltavy. Naštěstí život připraví všem na cestě nejen překážky, ale i spoustu situací a příležitostí, jak s odvahou a humorem trable s láskou vyřešit a překonat. A právě o to se naši hrdinové snaží.


Úsměvný film Láska je láska má snahu zaujmout diváka originálním příběhem, který je okořeněn nadsázkou, jemným humorem i ironií. Ukazuje, že láska, která nás obklopuje na každém kroku, může mít různé podoby, a že všichni občas prožíváme chvíle, kdy se chováme jako slepí a zapomeneme poslouchat hlas svého srdce.

Stejně jako v životě nebudou ve filmu chybět jak úsměvné situace, tak i těžké životní zkoušky, nečekaná odhalení, absurdní rozhodnutí, překvapivé zvraty, láska, trápení i smíření.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Láska je láska
POZOR SPOILER!!!

Marie Kalátová je od svých deseti let slepá. Matka zemřela a otec je neznámý. Proto žije s dědečkem v paneláku. Jako sousedy mají rodinu Fuksových. Paní Fuksová jednoho dne načapá syna Honzu, jak se líbá. Na tom by nic nebylo, věk na to má, ale on se líbal s klukem. Honza a Marie jsou staří kamarádi. Děda Vlastimil Kalát při koupi nové televize v ní uvidí svou starou známou Libušku Novou. Ta končí na policii, neb pěstovala marihuanu. Honzova matka navštíví Honzova milence, který přednáší na univerzitě a důsledně jej žádá o ukončení vztahu. Děda Kalát přichází po čtyřiceti letech za Libuškou. Zde poznává i jejího vnuka Petra. Na Marušku se začíná lepit cikánský umývač nádobí Marek z blízké kavárničky, kam ona chodí hrát na klavír. Honza je nešťastný z rozchodu a tak jej matka zavede do vykřičeného domu. Honza ukecá "rádodajku", aby matce řekla, že vše proběhlo v pořádku. Matka je nadšená. Přesto shání Honzovi holku. Marie s Markem odjíždí mimo město a vyspí se spolu. Děda spí zase s Libuškou. Ovšem bez sexu. Na ten dostane tabletky od kamaráda. Jenže ho chytne infarkt myokardu při hře v šachy s Fuksem. To proto, že vidí Marušku vystupovat z auta s Markem. Následně se Marie s Markem rozchází a ten odjíždí do ciziny. Marie s ním ovšem čeká dítě. A to potřebuje otce. A tak se Marie dohodne s Honzou a všichni jsou šťastní, včetně rodičů. Koná se svatba a spokojenosti je kolem hojně. Jenže děťátko, které se narodí, bude asi tmavší, než bývá v bílých rodinách zvykem…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Láska je láska
Humorný, místy ironický, lehce cynický, ale i dojímavý film o různých podobách lásky. Hlavní hrdinka, osmnáctiletá nevidomá dívka Maruška Kalátová hledá svou první velkou opravdovou lásku. Tu však nehledá jen ona, ale i lidé v jejím blízkém okolí. – Ve filmu byly použity výňatky z filmů Ostře sledované vlaky (r. Jiří Menzel, 1966) a Černý slzy (r. Jiří Cieslar, 2002, TV film).
Filmová ročenka 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Láska je láska
Komedie Láska je láska je filmem ze života a o životě.
Je to mozaika příběhů, ve kterých je zasažena jak mladší, tak i starší generace...
Osmnáctiletá Maruška žije se svým dědečkem Vlastimilem, touží potkat svého prince a prožít romantickou lásku, jakou zatím zná jen z filmů. Svého vysněného prince skutečně potká. S Markem prožije krásné prázdniny, první milostné dobrodružství, ale také první zklamání...
To, že pravá láska nikdy neodkvete, zjišťuje i Maruščin dědeček Vlastimil. Po letech potkává svoji dávnou lásku Libušku. Jsou jako dva mladí zamilovaní blázni. Je to láska s vůní marihuany. Vtipná a svérázná důchodkyně Libuška totiž na stará kolena propadla této léčivé bylině...
Honza je Maruščin soused i nejlepší kamarád. Je přistižen svou matkou Zdenou, jak se líbá v autě s mužem. Úspěšná manažerka se však nehodlá smířit se synovou orientací. Rozhodne se ho předělat na „normálního chlapa“. To ale přináší jen spoustu komických situací. Aspoň, že Honzův táta Karel má pro syna pochopení. Karel je bývalý ligový fotbalista, dnes už jen údržbář na stadionu. Žije vedle své dominantní manželky život ušlápnutého muže, který se jednou za čas, když je pod vlivem alkoholu, odhodlá k neúspěšné domácí vzpouře...
Nečekaným propletením osudů všech hlavních hrdinů vznikne spousta humorných, absurdních, zapeklitých i dojemných situací okořeněných jemnou nadsázkou a ironií. Přesně tak, jak se to i v životě stává.
Blue Sky Film Distribution, a.s.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Láska je láska
kušený režisér Milan Cieslar natočil vztahovou tragikomedii Láska je láska jako třígenerační příběh lidí, kteří se pokoušejí navzdory nejrůznějším překážkám realizovat své touhy. Hlavní hrdinkou vyprávění je však osmnáctiletá Maruška Kalátová. Nevidomá dívka citlivě vnímá svět kolem sebe a naplno prožívá zrození, naplnění i krach své první lásky k romskému mladíkovi Markovi. Ten se sice pokouší vzdorovat předsudkům okolí, ale nedokáže se ubránit lži, aby naplnil sen obdivované dívky. O svou poslední lásku usiluje Maruščin dědeček Vlastimil, když vyhledá svou první lásku, dávnou spolužačku Libušku, řešící problémy s Alzheimerovou chorobou pomocí marihuany. Sousedi Kalátových, Zdena a Karel Fuksovi, kteří žijí ve „vychladlém“ manželství, zase mají starosti s homosexuálním synem Honzou. Mladík se kvůli ctižádostivé matce snaží předstírat většinovou sexuální orientaci… - Protože scénář Martina Horského i Cieslarovo režijní pojetí se přiklánějí k žánru komedie, jsou ovšem prakticky všechny problémy nakonec překonány a hrdinové vytvoří jednu velkou spokojenou rodinu, byť poznamenanou dědečkovým úmrtím. Součástí „pozitivního“ vyznění celého příběhu je však bezbřehá tolerance autorů k morálním pokleskům některých postav: hysterické a manipulativní projevy Zdeny Fuksové nebo uslintanost Vlastimilova spolupracovníka Jehličky jsou vnímány jen jako příčiny řady „hřejivě“ komických dějových peripetií. Snímek Láska je láska se tak dostává na úroveň populistické tvorby Marie Poledňákové a Jiřího Vejdělka. Koncept Cieslarova filmu, zkoumající hranice tolerance současné české společnosti, by přitom mohl fungovat i ve vážnější rovině. Film zároveň zatěžuje řada nevyjasněných otázek ve vztahu k žánru, k cílové divácké skupině, k úrovni vkusu i k vypravěčským prioritám (např. film začíná a končí jako vyprávění citlivé a něžné Marušky, ale většina epizod je pojata jako objektivní zpráva o událostech, s nimiž dívka často nemá nic společného). – Kladem nevyrovnaného snímku jsou herecké výkony zkušených představitelů, ale i dvacetileté Anety Krejčíkové (role „andělské“ Marušky je protikladem její předchozí hrdinky, striptérky Zuzany z dramatu Poupata). – Pod stejným názvem byl u nás uveden psychologický snímek Lukase Moodyssona (1998, FP 7/99).
-ap- , Filmový přehled 2012/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Branky, body, vteřiny (1956) [...

19:56 - 20:10

1 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - --

19:50 - 20:00

7 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

27 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Showtime

19:55 - 20:15

2 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10