Duben
ohodnotit

Kuličky

Rok:
2008
Délka:
75 minut
Premiéra v ČR:
1.5.2008
„O lásce žen až za hrob (muže).“
Popis / Obsah / Info k filmu Kuličky



KULIČKY jsou povídkový film o tom, jak v praxi vypadá soužití muže se ženou.

Od první lásky k prvnímu sexu, od první lži k poslední.

Scénáristka a režisérka Olga Dabrowská se podívala s nadhledem a humorem na to jak vzniká a probíhá partnerský vztah.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kuličky



Povídkový film o tom, jak ženy manipulují s muži, nevykopává feministicky nabroušenou válečnou sekeru. S kousavým i sebeironickým humorem pozoruje partnerské vztahy ve čtyřech fázích života: ženský mechanismus manipulace se nenápadně rozjíždí již na dětském hřišti a k zastavení není ani na hřbitově.
Povídkový film o tom, jak ženy různých generací i různého životního stylu manipulují s muži, natočila jako svůj celovečerní režijní debut...
Povídkový film o tom, jak ženy různých generací i různého životního stylu manipulují s muži, natočila jako svůj celovečerní režijní debut Olga Dabrowská. Režisérka, která se autorsky podílela na několika filmech Petra Zelenky, ve čtyřech samostatných epizodách nevykopává žádnou feministicky nabroušenou válečnou sekeru. S kousavým i sebeironickým humorem pozoruje partnerské vztahy v různých fázích života („od první lásky k prvnímu sexu, od první lži k poslední“), čemuž jsou adekvátně přizpůsobeny atmosféra, prostředí nebo slovník jednotlivých příběhů. „Ženský mechanismus manipulace“ se přitom nenápadně rozjíždí již na dětském hřišti (úvodní anekdota Svatba) a k zastavení není ani na hřbitově (melancholický epilog o „lásce až za hrob“ Pomalu, ale slábnu). Pro celý snímek je příznačné střídání komických až groteskních momentů se závažnými. Nejpřesvědčivěji se to režisérce zdařilo v povídce Maminčin andílek, která se převážně odehrává na technoparty a předkládá místy až děsivě autentický pohled na způsob života, zábavy i mluvy mnohých současných teenagerů (její aktérkou je vzpurná pubertální dívka, která natolik žárlí na svoji matku, že se rozhodne svést jejího milence). V kontrastu s touto vyhrocenou povídkou se epizoda Mravní imperativ odehrává v pokrytecky všeobjímajícím společenství věřících, v němž se vdavekchtivá mondéna rozhodne „ulovit“ mladého katolického kněze.
(tse)
katalog 1. Festivalu nad řekou


Popis / Obsah / Info k filmu Kuličky



V prologu povídkového autorského snímku si děti hrají na svatbu: „novomanželka" Julínka svého malého „manžela" Péťu nepustí, aby si hrál s ostatními dětmi. Puberťačka Angela svádí boj s milencem své matky (povídka Maminčin andílek), hrdinka Mravního imperativu usiluje o svobodu a počestnost mladého kněze a v segmentu nazvaném Pomalu, ale slábnu deptá Boženka svého starého, nemocného manžela přehnanou starostlivostí doslova „až za hrob"... Debutující režisérka Olga Dabrowská se ve svém autorském snímku vyjadřuje k tématu mužského osudu manipulovaného ženami. Ženská sebestřednost a poživačnost se projevuje ve vztazích od prvních dětských her až po stáří a smrt. Na paradoxně pojatých příbězích žen všech generací a různého životního stylu tak autorka demonstruje mechanismy lidského života, který může být zmarněný vinou zneužívání takových „nezpochybnitelných" ženských zbraní, jako jsou slzy, sex, citové vydírání nebo sebeobětování pro druhého.
katalog 44. MFF Karlovy Vary


Popis / Obsah / Info k filmu Kuličky



Celovečerní režijní debut scenáristky Olgy Dabrowské Kuličky je skromným nezávislým snímkem, složeným ze tří povídek a úvodního skeče. Autorka v něm podle vlastních slov zachycuje „obraz promarněného lidského života“, začínajícího dětskou hrou a končícího stářím a smrtí. Tématem je ženská sebeláska a manipulativnost. – V prologu nepustí po hře na svatbu „novomanželka“ Julinka čerstvě nabytého „novomanžela“ Péťu hrát si s ostatními dětmi. V další povídce žárlí vzpurná puberťačka na matku, svede jejího milence a pak ho vydíráním přiměje, aby nechal matku být, a má ji tak opět jen sama pro sebe. Následující epizoda vypráví o vdavekchtivé mondéně, která si vytipuje mladého kněze, a konečně poslední povídka líčí tíži až přílišné starostlivosti o partnera, jež je důsledkem vlastního sobectví a jež manželský vztah spíše naleptává, než ochraňuje. V generační stupnici však schází střední věk, zastoupený v náznaku jen bizarní dvojicí evangelického faráře a jeho ženy v podání Jana Buriana a Ester Kočičkové. – Stěžejní jsou dvě prostřední povídky, v nichž sice Dabrowská prokazuje, že ví, o čem mluví, a že zná prostředí, do nějž děj zasazuje (v prvním případě technoparty v kladenské huti, v druhém případě společenství věřících na faře) zápletky jsou však příliš tezovité a jednoduché. V teenagerské povídce je ovšem třeba vyzdvihnout otevřenost, s níž se ukazuje nelichotivý obraz části mladé generace, nevyzrálé a zahleděné do sebe i do „módních“ fetišů. - Z dílka je kromě jiného patrná režijní nejistota zejména ve zvládání nepříliš známých herců či neherců. Levný snímek, vhodný spíše pro televizní obrazovku, si sice neklade žádné přehnané ambice, avšak ve výsledku se navzdory zajímavým momentům a snaze o upřímnou výpověď bohužel zařazuje spíše k letošním českým nezdarům.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2008/6


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

34 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

ČT2 - Hartheim: Nacistický zámek hrů...

12:05 - 13:05

59 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:40

39 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

34 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10