Krycí jméno: Smaragd (1985)

Krycí jméno: Smaragd (Code name: Emerald)
75.3 %
 
 

Code name: Emerald

Další název: Emerald; Deep Cover; Šifra: Emerald

    Žánr: válečný / drama / akční
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 95 min.
„Válečné drama podle románu Ronalda Basse "The Emerald Illusion"“
Duben 1944. Je několik týdnů před přísně utajovanou spojeneckou invazí do nacisty okupované Francie. Nacisté se snažili zajmout “Overlorda“ - krycí jméno několika Britů a Američanů, kteří znali čas a místo plánované invaze. Až do této chvíle žádný pokus zmocnit se “Overlorda“ nevyšel.

Ještě před vyloděním v Normandii provedou spojenci tajný nácvik vylodění na pláži Utah a Němcům se podaří zajmout poručíka americké armády Andyho Wheelera, Overlorda, který se cvičení zúčastnil. Poručík je dopraven do pařížské věznice, ale vytrvale odmítá udat své jméno a hodnost. Jelikož v poručíkově chorobopisu je uvedeno, že trpí srdeční arytmií, nemůže gestapo přistoupit k tvrdému výslechu, a proto je z Anglie povolán kapitán Gus Lang, agent s krycím jménem Smaragd, aby se od vězně dozvěděl informace o vylodění spojenců. Němci považují kapitána za svého člověka, ve skutečnosti jde o příslušníka amerického úřadu strategických služeb a kapitán má za úkol poručíka z vězení dostat ještě předtím než promluví. Kapitánovi hrozí prozrazení a má proti sobě silné protivníky – generála SS Hoffmana a fanatického plukovníka SS Rittera.  Autor: Bara.40

režie:
Jonathan Sanger
 
 
hraje:
Ed Harris (Gus Lang), Max von Sydow (Jurgen Brausch), Horst Buchholz (Walter Hoffman), Helmut Berger (Ernst Ritter), Cyrielle Clair (Claire Jouvet), Eric Stoltz (Andy Wheeler), Patrick Stewart (plukovník Peters), Graham Crowden (Sir Geoffrey Macklin), George Mikell (major Stelz), Gabriel Barylli (Dieter Träger), Peter Bonke (Johann), Henri Lambert (André), Julie Jézéquel (Jasmine), Katia Tchenko (Marie Claude), Didier Sandre (Duchelle), Daniel Breton (taxikář)
 
 
námět:
Ronald Bass (román "The Emerald Illusion")
 
 
scénář:
Ronald Bass
 
 
kamera:
Freddie Francis
 
 
hudba:
John Addison
 
 
střih:
Stu Linder
 
 
zvuk:
Daniel Brisseau, Jimmy Ling
 
 
výprava:
Gérard Viard
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.