Duben
ohodnotit

Krycí jméno Donnie Brasco

Donnie Brasco

Další název:
Krycie meno Donnie Brasco (SK)
Rok:
1997
Délka:
126 minut
Premiéra v ČR:
14.8.1997
„V roce 1978 Americká vláda vyhlásila válku orgaizovanému zločinu. Jednoho muže nasadili na druhou stranu...“
Popis / Obsah / Info k filmu Krycí jméno Donnie Brasco
Tajný agent FBI úspěšně pronikl mezi brooklynskou galerku jako zloděj a překupník šperků, známý pod přezdívkou Donnie Šperkař. Když jednou pomůže mafiánovi Leftymu rozeznat pravý diamant od falešného a odhalí podvodníka, získá si jeho respekt a brzy i přátelství. Lefty ho uvede do své rodiny, ale hlavně mezi svou mafiánskou bandu, kterou vede jistý Sony. FBI se tak dozvídá o hernách, krádežích spotřebního zboží a o obchodu s drogami. Donnie dostane další úkol, má odjet do Miami a dohlížet na vznik nového centra, které bude v restauraci Královský dvůr. Snahou FBI je dostat celou Sonyho partu. Mezitím se úspěšně rozjede restaurace a klub Králův dvůr. Policie tam omylem jednou udělá razii. Bossové se rozhodnou Sonyho partu potrestat, ale ti je naopak vlákají do pasti. Lefty, který si Donnieho oblíbil, začíná mít podezření. Je tedy nejvyšší čas skončit s hrou na mafiána...

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Krycí jméno Donnie Brasco
Proniknout do podsvětí je pro policistu vždy těžké. Agent FBI Joseph D. Pistone (Johnny Depp) se ale v přestrojení za obchodníka s drahými kameny mezi členy násilnického klanu stárnoucího gangstera a nájemného vraha Leftyho Ruggiera (Al Pacino) dostal. Brzy se však jeho osobní a pracovní život protínají a Pistone vystavuje v nebezpečí své manželství, práci a konec konců i svého gangsterského učitele, kterého pomalu začal respektovat a obdivovat.
Distributor DVD 2 DVD Johny Depp - KOLEKCE LEGENDY FILMOVÉHO PLÁTNA


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Krycí jméno Donnie Brasco
Snímek z prostředí newyorské mafie Krycí jméno Donnie Brasco vznikl podle skutečných událostí: zachycuje úspěšnou akci FBI, jejíž agent Joe Pistone pod falešným jménem pronikl mezi mafiány a strávil sedm let mapováním jejich činnosti. Jde o zasvěcený, velmi prodrobný a autentický pohled do světa organizovaného zločinu. Režisér snímku Mike Newell se soustřeďuje na postižení neobvyklých vztahů uvnitř zvláštní, uzavřené komunity, založené na "feudálním" způsobu organizace a řízení. Každodenní život příslušníků podsvětí, se zaběhanými modely chování či ritualizovaným způsobem mluvy, představuje Newell v hodně syrovém světle.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Krycí jméno Donnie Brasco
Snímek z prostředí newyorské mafie vznikl podle skutečných událostí: zachycuje úspěšnou akci FBI, jejíž agent Joe Pistone (spoluautor vzpomínkové knihy, podle které vznikl scénář) pod falešným jménem pronikl mezi mafiány a strávil sedm let mapováním jejich činnosti. - Scénář k filmu byl napsán už v roce 1989, ale nebyl realizován, protože v následujícím roce natočil Martin Scorsese na obdobné téma své Mafiány (1990). Film se dnes pro změnu neubrání srovnání s pozdějším Scorseseho snímkem Casino (1995). I zde jde o zasvěcený, velice podrobný a autentický pohled do světa organizovaného zločinu. Na rozdíl od Casina se však tvůrci neorientují na mechanismy vydělávání peněz, ale na "antropologické" zachycení zvláštních poměrů, existujících mezi profesionálními zločinci.
Zvláštní agent FBI, mladý Joe Pistone, se pod falešným jménem Donnie Brasco vetře do přízně newyorského mafiána Leftyho Ruggiera. Nic netušící zločinec, který patří k mafiánské hierarchii mezi níže postavené "šéfy", se za nového "přítele " zaručí a zasvětí jej do nejrůznějších praktik. Ve spolupráci s agenty FBI tak Joe alias Donnie zmapuje rozsáhlou zločineckou síť. Během času se však zároveň sblíží s Leftym, který je věčným outsiderem. Když se blíží konec Joeova úkolu, musí se muž smířit s tím, že Lefty jako jeho ochránce za "zradu" zaplatí životem.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Al Pacino a Johnny Depp v autentické gangsterce o infiltrovaném přátelství a ztracené identitě. Chcete si vydělat půl milionu dolarů? Stačí ho jen najít a za jeho mrtvolu vyinkasovat v Malé Itálii šek. Nabídka stále platí!


Setkali se v jakémsi brooklynském "zapadáku" a hnedle si padli do oka. Pouliční mafiánský veterán Lefty, jenž zrovna potřebuje něco prodat, a trpělivě o šikmou dráhu usilující pseudopřekupník Donnie, který ví jak na to. Vtip je v tom, že zatímco zasloužilý mafián Lefty je za krvavé zakázky poctivě placený svojí "rodinou", snaživě stínující Donnie žije spokojeně z peněz daňových poplatníků, neboť je ve skutečnosti tajným agentem FBI. Zkušený Lefty, který má na svém kontě již 26 chlapů, jež si mysleli, že jsou chytřejší než on, tentokrát šlápl ohavně vedle a spolkl návnadu, kterou mu podstrčili mazaní "rybáři" od federálů. Tak Donnie postoupil mezi přátele svého přítele a protože se uměl otáčet, nikdo nic netušil a jeho mafiánská hvězda stoupala strmě vzhůru. Přející Lefty, který má navíc rakovinu, syna feťáka a gangsterskou kariéru dávno za zenitem, s potěšením sledoval, jak dobře si jeho čilá akvizice vede a netušil, jaký účet bude muset nakonec vyrovnat. Jenomže Donnie alias agent FBI Joe Pistone po létech vyčerpávající dvojí hry začal zanedbávat svoji skutečnou rodinu i pravidelná služební hlášení, což protřelým psychoanalytikům z Federálního úřadu pro vyšetřování neomylně signalizovalo, že je nutné jeho misi proklatě rychle ukončit. Ale falešný mafioso Brasco zjišťuje, že cesta zpátky pro něj nebude vůbec snadná, neboť ve hře je život jeho nového přítele ze světa zločinu, Leftyho Ruggiera...

Kdo by to řekl do režiséra úsměvné britské klasiky Čtyři svatby a jeden pohřeb (1993) Mika Newella, že odvede tak slušnou práci i v natolik odlišném žánru, jakým je "dokumentární" gangsterské drama, založené na skutečné události. V roce 1975 totiž agent FBI Joe Pistone skutečně infiltroval newyorskou mafii a za téměř sedm let svého diverzního působení jí způsobil značné šrámy. Byl to ojedinělý výkon i mezi agenty FBI, kteří drží drsné rekordy, o nichž je lepší nevědět, ale stál ho víc, než dokáže i skvěle trénovaný federální úředník unést. Není snadné být současně agentem, gangsterem, manželem, mafiánem, otem a přítelem mnohonásobného vraha, který za jeho spolehlivost ručí svým životem. Johnny Depp (Ed Wood, Don Juan DeMarco) tady neměl lehkou úlohu a možná, že mnohorozměrnou příležitost, která se tu nabízela, ještě zcela nevyužil. Zato loajální krysa Lefty, která disciplinovaně žije i umírá podle mafiánských pravidel, v sobě nese díky skvělému Al Pacinovi (Vůně ženy, Carlitova cesta) odkaz Kmotra, Mafiánů a newyorské ulice z doby, kdy po ní Dustin Hoffman ještě bloumal s Půlnočním kovbojem. V mafiánské hierarchii tu Al Pacino zaujímá podřadné postavení poskoka pro špinavou práci - jako herec převyšuje všechny, s nimiž se v Donniem Brascovi potkává. A díky osudové pointě v nás jeho fatální postava bude rezonovat i poté, kdy už dávno přestaneme uvažovat o tom, zda odepsaný Joe Pistone (žijící pod neustálou ochranou FBI) nechá nakonec někomu vydělat lákavých půl milionů dolarů, které hodně vybuzená mafie vypsala na jeho hlavu. Přestože Mike Newell nijak neubírá z razantní dramatičnosti klasických mafiánských dramat (vzpomenete si na to při likvidační vyhlazovací akci konkurenčního gangu), rozehrává tu současně i příběh zvláštního přátelství, které se nikdy nemělo zrodit, protože nikdy nemohlo být naplněno. Svoji zásluhu na netriviálně budované story má nepochybně i laureát ceny Britské filmové akademie, scenárista Paul Attanasio (vycházející z Pistoneho autobiografie, jež vyšla v roce 1978) a převyprávěné zde výmluvnou kamerou pražského rodáka Petera Sovy.

Ze čtyřicetimilionového rozpočtu filmu Krycí jméno Donnie Brasco si odkrojil 8,5 milionu Al Pacino, 4 zbyly na Deppa a 2,3 vyinkasoval režisér Newell. V kontextu se současnými hollywoodskými honoráři je to zasloužená a spravedlivě rozdělená gáže. Krycí jméno Donnie Brasco totiž gangsterský mýtus posouvá do reálného rozměru příběhu, který se skutečně stal a jemuž je možné věřit - a to je víc, nežli nabízí většina současných hollywoodských fikcí. Nemyslíte?

Autor/Zdroj: Šobr Michal/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

00:10 - 00:40

7 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Rwanda, cena za úspěch

23:35 - 00:30

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:45 - 00:45

32 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:55 - 01:00

22 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190570
Osobností: 697854
Fotografií: 763987
Plakátů: 376605
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10