Duben
ohodnotit

Krkonoše

Žánr:
Rok:
2016
Délka:
76 minut
Premiéra v ČR:
19.1.2017
Popis / Obsah / Info k filmu Krkonoše
Dokumentární film Krkonoše:
Jedinečná zpráva o jedinečných horách viděná jedinečnýma očima

Nejvyšší a z klimatického hlediska nejdrsnější hory v Čechách jsou Krkonoše. Jsou také nejstarší. Oplývají krásami, které jinde nenalézáme, neboť je vykouzlily proměny přírodních dějů, které se tu odehrávaly po staletí a na mnoha místech zanechaly výrazné stopy. Za pomoci filmové kamery projdeme celé západní i východní Krkonoše, seznámíme se s jejich vrcholy, příkrými srázy i hlubokými údolími jako důsledku ekologického či geomorfologického procesu, dotkneme se i historických aktivit člověka.

Vydáme se Obřím dolem k Úpskému rašeliništi, projdeme kolem pramene Labe ke Sněžným jamám jako pozůstatkům tzv. ledovcových karů, pokocháme se pohledem na Labský vodopád a přes žulové tory dojdeme až k nejvyššímu bodu Krkonoš i celých Čech, tj. k vrcholu Sněžky. Neopomeneme se seznámit se strmými úbočími Kozích hřbetů, odkud jsou nádherné výhledy do mnoha stran. Jistě zaujme i ta část Krkonoš, která dnes patří polskému státu, a je také návštěvníkům přístupná hlavně z Polska.

V jednotlivých kapitolách nahlédneme i do ráje endemických rostlin, unikátních rašelinišť, ale i do podzemí, kde kdysi domorodí horníci dobývali vzácné kovy a jedinečné horniny. Seznámíme se i s historií tzv. budního hospodářství, při němž lidé žili především z toho, co jim poskytovala horská příroda a co oni sami mohli v tomto prostředí pěstovat. Kromě významných jednotlivých staveb pro rekreaci lidí v zimním i letním období jsou Krkonoše obepnuty významnými turistickými i sportovními středisky, jakými jsou například Harrachov, Janské Lázně, Špindlerův mlýn, Pec pod Sněžkou i jiné menší osady, vyhledávané jak domácími tak zahraničními zájemci o turistiku nebo zimní sport.

Ve filmu hovoří i odborníci na témata spjatá s krkonošskou přírodou nebo s činností lidí. Tento film lze použít i jako doplněk k výuce zeměpisu na základních školách druhého stupně nebo na školách středních.

„K horám mám celoživotní vztah,“ přiznává Martin Král, někdejší závodní lyžař a několikanásobný absolvent Krkonošské 70. „Zjistil jsem, že lidé české hory nedoceňují a mladí je ani neznají. A nevědí nic o jejich bohatství a jedinečnosti,“ dodává Viktor Kuna, který se za horolezectvím a turistikou vydává desetiletí nejen po Čechách, ale také do Alp, Himaláje, Pamíru nebo na Kavkaz.

Film Vás zavede do těch nejkrásnějších míst nejvyšších českých hor a přináší kompletní informace v pojednání o jejich geologickém a geomorfologickém vývoji, flóře, fauně, historii a činnosti člověka.
www.filmkrkonose.cz/


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Krkonoše
Dokumentární film Viktora Kuny a Martina Krále, zachycující Krkonoše, nejvyšší české hory, jejich geologický a geomorfologický vývoj, flóru, faunu, historické a kulturní souvislosti činnosti člověka v Krkonoších. Film Vás mimo jiné zavede do nejkrásnějších míst Krkonoš, jako je např. Obří a Labský důl, Sněžné jámy, Sněžka, Malý a Velký rybník nebo Labský, Pančavský a Mumlavský vodopád nebo pramen Labe.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Maigret a sklepení Majesticu (...

22:25 - 00:10

103 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Rwanda, cena za úspěch

23:35 - 00:30

33 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:45 - 00:45

23 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:55 - 01:00

13 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190570
Osobností: 697854
Fotografií: 763987
Plakátů: 376605
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10