Křižovatka smrti (1998)

Křižovatka smrti (Rush Hour)
77.4 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Rush Hour

    Žánr: komedie / akční
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 11.3.1999        
    Délka: 98 min.
„Nejrychlejší ruce východu a nejukecanější huba západu řeší případ unesené konzulovy dcery.“
Policejní inspektor Li se svou jednotkou rozpráší v přístavu bandu tajemného gangstera Čun-taa a zabaví rozsáhlou sbírku čínského umění, kterou chtěli propašovat z Hongkongu. Ten má za několik dnů přejít pod správu Číny. Druhý den se Li loučí na letišti s jedenáctiletou Su-jang, dcerou svého přítele Chana, který odlétá do Spojených států jako nový konzul. O dva měsíce později je však dívenka cestou do školy unesena Sungem, který chladnokrevně zastřelí její ochranku. Chan trvá na tom, aby byl k vyšetřování případu povolán také inspektor Li. Agenti FBI Russ a Whitney musí na podmínku přistoupit, přesto však nehodlají dovolit, aby se cizinec pletl do jejich vyšetřování. Pověří svérázného černého poldu Cartera úkolem, aby ho držel stranou od vyšetřování. To se mu však nepodaří, protože Li mu při první příležitosti uteče a pronikne ke konzulovi. A když mu Russ a Whitney vynadají, dosáhnou jen toho, že se ctižádostivý černoch pustí se svým nedobrovolným asijským parťákem do vyšetřování. Zjistí, že se v čínské čtvrti objevil nový zločinec z Hongkongu a že někdo skupuje zbraně a výbušniny. Stopa je postupně přivede až do Čun-taovy restaurace Foo Chow, kde se střetnou se Sungem a bandou zabijáků. Bitka skončí zkázou podniku a FBI má konečně záminku, aby se mohla zbavit obou nepohodlných policistů. Zklamaný Li se chce vrátit do Hongkongu, Carter ho však přemluví, aby pokračovali v pátrání.

Zdroj: Nova

režie:
Brett Ratner
 
 
hraje:
Jackie Chan (inspektor Li), Chris Tucker (detektiv James Carter), Tom Wilkinson (Thomas Griffin / Čun-tao), Philip Baker Hall (kapitán Diel), Mark Rolston (agent Russ), Tzi Ma (konzul Chan), Rex Linn (agent Whitney), Ken Leung (Sang), Chris Penn (Clive), Elizabeth Peña (Tania Johnsonová), Julia Hsu (Su-jang), Michael Chow (host na večeři), Ai Wan (hosteska), John Hawkes (Stucky), Stephen Blackehart (kapitán SWAT /neuveden), Stanley DeSantis (FBI u brány), Roger Fan (bodyguard Soo Yung), Victoria Genisce (policistka), Barry Shabaka Henley (Bobby), Jody Millard (polda č. 2), Larry Sullivan (polda), Billy Devlin (FBI Agent), Gene LeBell (taxikář s pistolí), Matthew Barry, Robert Littman (role neurčena), Jason Davis (dítě v divadle)
 
 
námět:
Ross LaManna
 
 
scénář:
Jim Kouf, Ross LaManna
 
 
kamera:
Adam Greenberg, Jimi Udel, Joseph D. Urbanczyk
 
 
hudba:
Lalo Schifrin, Salaam Remi, Patrick Russ, Gary Jones (hudební supervize), Ruy Folguera (programování elektronické hudby), Dannyelle Bryant (šéf-asistent režiséra hudby), Frank Macchia, John Rodd
 
 
výprava-architekt:
Robb Wilson King
 
 
kostýmy:
Sharen Davis
 
 
střih:
Dwight Raymond, Mark Helfrich
 
 
zvuk:
Donald J. Malouf (design), Tim Chau (design), Kim Harris Ornitz, Steve Chan, Gregg Barbanell
 
 
vedoucí produkce:
Jay Stern
 
 
produkce:
Roger Birnbaum, Arthur Sarkissian, Jonathan Glickman
 
 
titulky-česká verze:
Helena Rejžková
 
 
zpěv:
Michael Jackson, Mariah Carey ("Fantasy")
 
 
zvláštní efekty:
CIS Hollywood (vizuální), Vincent Montefusco (koordinátor), C. Marie Davis, William Plant
 
 
II. režie:
Terry J. Leonard
 
 
koordinátor kaskadérů:
Terry J. Leonard, Jackie Chan, Li Chung-Chi, Conrad E. Palmisano
 
 
vizuální efekty:
Chuck Comisky (supervize), Mark Kolpack, William Plant
 
 
masky:
Myke Michaels
 
 
spolupráce:
T.K. Carter (kouč dialogů: Ch. Tucker), Bruce Gray (sochy), Joshua Ravetch, Scott Reitz (tech. poradce)
 
 
kaskadér:
Al Goto, Rick Avery, Jeff Imada, Mike Ryan, William Washington, Will Leong, Darryl Chan, George P. Wilbur, Anthony T. Pennello (0)
 
 
casting:
Matthew Barry, Nancy Green-Keyes
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.