Duben
ohodnotit

Kříž u potoka

Žánr:
Rok:
1937
Délka:
80 minut
Premiéra v ČR:
8.10.1937
Popis / Obsah / Info k filmu Kříž u potoka
"Kříž u potoka". Tento vesnický román z Podještědí je vrcholným dílem české spisovatelky Karoliny Světlé. Autorka do něho nejdokonaleji vtělila svůj vlastní problém ženského mesianismu, svou znepokojující představu o obrodném působení ženy na muže. Její vykupitelská síla, vítězí nad neukázněným, hýřivým mužem, je tu zosobněna čistou dívkou, ušlechtile emancipovanou. Světlá úmyslně nahlíží na rodinnou tragédii Potockých zrakem lidové pověrčivosti, která věřila ve zhoubnou moc kletby, která přechází z jednoho pokolení na druhé a je nakonec vykoupena za cenu nejvyšších obětí života a lásky.

To vše je v románu obestřeno baladickým kouzlem a zasazeno do rámce čarovné horské přírody. Pro film byl "Kříž u potoka" scénicky upravený Kožíkem a Polachem. Autoři zde vyzdvihují zvlášť jeho folkloristickou hodnotu, místy poněkud na úkor myšlenkové a etické stránky díla, obměňujíce, patrně z důvodů režijních, libovolně průběh děje. Evička, schovanka bohaté mlynářky, bere si Štěpána Potockého nikoliv z lásky, nýbrž, aby odvrátila svou obětavostí a nesobeckostí kletbu z jeho rodu, v němž nikdy nebylo pokojné lásky a šťastného manželství. Podaří se jí to, ne když přetrpí mnoho křivd, ne když se pokoří před mužovou milenkou, ale teprve až když se odřekne toho nejdražšího, své lásky k Šěpánovu bratru Ambrožovi. Film sám má některé velké přednosti před ostatními českými filmy. Samotný děj je již silně dramatický a proto i životný.

Režie jej vybavila téměř operetně rušnými davovými scénami, kde krásné národní kroje , tance a písně křísí vkus starodávné lidové tradice s místními zvyky a obyčeji. Také záběry krajiny, bohužel však nezachycené na autentických místech, i věrné dobově interiéry zvyšovaly hodnotu tohoto filmu. I po stránce herecké měl své nesporné přednosti a kvality.

Jiřina Štěpničková v úloze Evičky opět ukázala, že byla naší jedinou umělkyní pro tak závažný žánr jakým film "Kříž u potoka" byl. Promyšlená charakteristika, jemně úměrná gesta a čistá vyslovnost lahodného hlasu byly nemalými přednostmi jejího podání. Také role Štěpána Potockého s Vitězslavem Vejražkou a jeho bratra Ambrože, kterého vytvořil Mirko Eliáš, byly těmito herci výborně obsazené. Jmenovitě pak Eliáš svou mužností a velkorysostí. "Kříž u potoka" byl velmi dobrý film.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Kříž u potoka
POZOR SPOILER!

Mládež tancuje kolem svatojánského ohně. Přichází sem i Eva ze mlýna. Tu u kříže překvapí mládenec ze statku, Štěpán Potocký a hned že se mu tím zaslíbila. Ona není proti, i když ví, že v jeho rodině není vše v pořádku. A protože si to nedá vymluvit ani pěstouny, je svatba.

Tak ti dva spolu žijí v naprosté pohodě, narodí se dcerka a vše je jak má být. Jenže pak nastává zvrat. Štěpán je lákán do hospody, a tak tam začne chodit. Také chodí s místní dívkou. Na Evu se jen utrhuje a je to čím dál horší. Jeho bratr Ambrož Evě vyznává lásku a chce, aby s ním odjela pryč. To však ona odmítá.

Štěpánovy dluhu rostou, a tak si půjčuje od hospodského. Eva jde prosit Ambrože, kterému se daří, ale on jí peníze nedá. Štěpána to rozčílí a odjíždí na koni, ze kterého padá. Když se probere, je někdo jiný. Ale k dražbě jeho mlýna přece jen dojde...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Kříž u potoka
Mlynářova dcera Eva chce věrnou láskou překonat osudovou kletbu selského rodu Potockých a smířit rozhněvané bratry. Snaživý pokus menší filmové výrobny o adaptaci klasické předlohy neměl výraznější ohlas. Jeho tvůrci své praktické zkušenosti s filmařinou většinou teprve získávali. Rušivě působí nevěrohodnost ateliérových staveb.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Kříž u potoka (1921)

 Kříž u potoka (1921)
Kříž u potoka n
 
Žánr: drama
Země: Československo
Režie: Jan S. Kolár

(jiná verze filmu)

TV Program

ČT1 - Smrt lorda Edgwara (2000) [TV ...

22:00 - 23:40

47 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

ČT2 - Konec rozkvětu (1972)

21:50 - 23:15

57 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

NOVA - 2012 (2009)

20:20 - 23:35

147 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

22:00 - 23:45

47 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10