Krev a písek (1922)

Krev a písek (Blood and Sand)
70 %
 
 

Blood and Sand

    Žánr: drama / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 108 min.
Chudý vesnický chlapec Juan Gallardo vyroste v jednoho z nejslavnějších matadorů ve Španělsku. Ožení se s kamarádkou z dětství, Carmen, ale neunese svou slávu a podlehne výstřední bohaté dámě (Doña Sol), která si z něj udělá hračku. Když ji chce opustit a vrátit se k manželce, protože je sžírán pocitem viny, bezcitná Doña Sol Juana znemožní před jeho ženou i matkou a prakticky mu tak zničí manželství. Pak se zaměří na jinou oběť a aby se náležitě pomstila, předvádí se s novým ctitelem během býčích zápasů Juanovi před očima. Ten propadá zoufalství a přestává se soustředit, takže jej býk zabije. Než zemře, stačí se Juan alespoň usmířit s Carmen.

Film byl kasovním trhákem a Valentino jím navázal na úspěch snímků z roku 1921 (Šejk, Čtyři příšerní jezdci z Apkolypsy), které odstartovaly jeho krátkou, ale závratnou kariéru.

Snímek byl natočen podle stejnojmenné literární předlohy španělského autora Vicente Blasco Ibáñeze. Zajímavé je, že Ibáñez si knihu sám zfilmoval již roku 1916. Dílo se dočkalo ještě dvou dalších zpracování: hollywoodské verze z roku 1941 ve hvězdném obsazení (Tyrone Power a Rita Hayworthová) a španělského remaku z roku 1989 s Chrysem Rydellem a Sharon Stoneovou.  Autor: Stalhein

režie:
Fred Niblo (.), Dorothy Arzner (.)
 
 
hraje:
Rudolph Valentino (Juan Gallardo), Lila Lee (Carmen), Nita Naldi (doña Sol), George Field (El Nacional), Walter Long (Plumitas), Rosa Rosanova (Angustias), Leo White (Antonio), Rosita Marstini (Encamacion), Charles Belcher (don Joselito), Jack Winn (Potaje), Fred Becker (don José), Harry Lamont (Puntillero), Gilbert Clayton (Garabato), George Periolat (markýz Guevery), Sidney de Grey (dr. Ruiz), Dorcas Matthews (señora Nacional), Rafael Negrete (houslista), W.E. Lawrence (Fuentes), Louise Emmons (stařena)
 
 
námět:
Vicente Blasco Ibáñez (Sangre y arena (román, 1908)), Tom Cushing (hra (1921))
 
 
scénář:
June Mathis (.)
 
 
kamera:
Alvin Wyckoff (.)
 
 
střih:
Dorothy Arzner (.)
 
 
masky:
Monte Westmore (.)
 
 
asistent režie:
Frank Fouce (.)
 
 
výkonný producent:
Jesse L. Lasky (.)
 
 
producent:
Fred Niblo (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.