Krásky noci (1952)

Krásky noci (Les belles de nuit)
84.7 %
 
 

Les belles de nuit

Další název: Le belle della notte; Beauties of the Night; Night Beauties

    Žánr: komedie / romantický / fantasy / hudební
    Země: Francie / Itálie
    Délka: 87 min.
Chudý učitel hudby a skladatel Claude (Gérard Philipe) ve svých denních snech deprimujícímu všednodennímu hluku ze sousedství. Pobývá proto díky tomu v jiných, lepších časech. Obdivuje sám sebe jako slavného pianistu , miláčka žen a neohroženého hrdinu. Když se nakonec jeho sny změní v noční můru, v nichž je Claude vystaven velkým potížím a nebezpečí, pokouší se smířit s realitou. Ve své sousedce Suzanne poznává jednu z krásek ze svých snů. Pod zářivým dojmem z tohoto setkání se jí vyzná ze své lásky, kterou Suzanne opětuje. Claude má k radosti ještě více důvodů: druhý den se dozví, že se operní divadlo zajímá o jedno z jeho děl. Jeho opera je přijata k inscenování.
Zábavnou formou a ironickými podtóny prolíná René Clair sen se skutečností. Jeho optimistická, životu přitakávající výpověď však nepůsobí nikterak pateticky nebo sentimentálně, postihuje životní pocit a tajná přání i naděje mnoha lidí v Evropě vzpamatovávající se z hrůzných následků války.  Autor: curil

režie:
René Clair
 
 
hraje:
Gérard Philipe (mladý skladatel Claude), Martine Carol (Edmée 1900 / Edmée de Villebois), Gina Lollobrigida (pokladní v Grand Café / Leïla 1830), Magali de Vendeuil (Suzanne), Raymond Bussières (Roger / bubeník), Jean Parédès (farmaceut Paul), Raymond Cordy (Gaston / markýz), Bernard La Jarrige (Léon - policista), Albert Michel (revolucionář), Palau (starý muž - kritik), Paolo Stoppa (ředitel opery), Mathilde Casadesus (Suzannina guvernantka 1789 / Suzannina guvernantka 1793), Christian Chantal (zpěvák), Marcel Charvey, Max Dalban, André Dalibert (generál), Monique Darval (zpěvačka), Jean Daurand (revolucionář), Joé Davray (Leïlin bratr), Gil Delamare (d'Artagnan), Jean Morel, Bernard Musson, Marcel Rouzé, Jean Sylvain, Philippe Richard, Eugène Stuber, Jane Pierson, François Richard, Bernard Dhéran, Marilyn Buferd (pošťačka / Constance Bonacieux), René-Jean Chauffard (pan de Villebois), Monique Aïssata (služebná Leïly), Robert Balpo (ředitel školy), Madeleine Barbulée (žena na poště), Jacques Beauvais, Georges Bever (mladík v kavárně), Jackie Blanchot (alžírský přisluhovač / Portos - mušketýr)
 
 
scénář:
René Clair (adaptace, scénář a dialogy), Gian Luigi Rondi (italská verze), Jean Pierre Grédy (adaptace), Pierre Barillet (adaptace)
 
 
kamera:
Armand Thirard, Robert Juilliard
 
 
hudba:
Georges Van Parys
 
 
výprava-architekt:
Léon Barsacq
 
 
kostýmy:
Rosine Delamare, Georgette Fillon
 
 
střih:
Louisette Hautecoeur, Denise Natot
 
 
zvuk:
Antoine Petitjean
 
 
vedoucí produkce:
Léon Carré
 
 
masky:
Marcel Bordenave, Jules Chanteau (účesy), René Daudin (účesy)
 
 
asistent režie:
Michel Boisrond
 
 
asistent kamery:
Louis Neé, Gilbert Chain, Jean Dicop, Robert Florent
 
 
fotograf:
Henri Thibault
 
 
producent:
Angelo Rizzoli, René Clair
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.