Duben
ohodnotit

Král Šumavy

Rok:
1959
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
25.12.1959
„Dramatické kapitoly z deníku pohraničního útvaru.“

Komentáře k filmu Král Šumavy

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 37
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.10.2021
Politika sem, politika tam.   Jako fanoušek dobrých filmů   nemůžu nevidět, že pan   režisér Karel Kachyňa   odvedl prvotřídní   filmařské řemeslo a   natočil velmi působivý a   hlavně plnokrevně   dobrodružný film, kterému   navíc sluší černobílé   provedení.
curil
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.9.2010
Jeden z mála filmů s   válečnou tématikou z   padesátých let, který   snáším. Znám ho padesát   let a viděl za tu dobu   mockrát. Dřív v TV za   vlády jednoho programu a   jedné strany se moc jiného   nevysílalo. "Gala Petr,   dej sem ty housle!" -   jsme na sebe pokřikovali jako   kluci ještě na základce a   na krku měli rudé šátky,   které zavlály všude, jak   praví jedna dobová píseň.   I přes tendenční hlášky a   nenáviděnou komunistku   Jiřinu Švorcovou se dne zase   rád podívám.
jarda53
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.5.2014
Film jsem viděl nespočetně,   a když vidím některé   scény, četl jsem k filmu,   jak se to všechno natáčelo,   tak mě to dojme. Lukavský,   Vala, Švorcová, Remunda,   Marvan, vše zahráli skvěle,   proto se všemu chce věřit.   Film byl pro Švorcovou a Valu   skvělým doporučením   režisérům i své popularity   využili při množství besed   s diváky...
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.7.2014
Stará dobrá filmová škola.   To se pozná, řemeslná   práce. Bohužel příběh   jako takový trošku kulhá a   místy zbytečně stagnuje.   Přesto u snímku čas uteče   jako voda, takže jej mohu i   po letech doporučit.   8914/8917
clara.bow
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.9.2006
Král Šumavy
Velmi známý film, který si   získával po léta četné   diváky. I přes propagandu   se kterou byl natáčen si   myslím, že se na něj   podívají, pokud budou mít   možnost ( třena TV PRIMA) i   Ti později narození. Je tady   ještě v reálu především   krásná, nezdevastovaná   Šumava …………:o)
green-tea
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.7.2011
Asi není Čecha, který by   tenhle film neznal. I když   názory na jeho obsah se   můžou různit, vynikající   zpracování, skvělé   herecké výkony a jedinečnou   atmosféru mu nemůže upřít   snad nikdo. Jednoznačně   jeden z nejlepších českých   filmů, který můžu vidět   znovu a znovu...
veverka-zrzka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.9.2009
Brrr. Běhal mi mráz po   zádech z těch bažin. Sice   mi přišlo, že ty bažiny   byly točené v Jizerkách a   ne na Šumavě, ale kráse na   ději filmu to vůbec   neubralo.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.12.2017
Stylizovaný černobílý   snímek expresivně   vyprávějící příběh   pohraničníků na Šumavě.   Už od velmi mlada si   pamatuji, že hlasité   hudební předěly,   především elektrického   vedení, mě hodně vadily,   svým způsobem i děsily.   Krajina Šumavy nehostinná,   lidé různí, složení   jednotlivých individualit   zajímavé, každý se ve   vypjaté chvíli potí,   přitom fouká vítr a obecně   počasí, že by ani   pohraničníka nevyhnal. A   zase se budu opakovat, jak   všichni byli mladí.....
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.3.2010
Konečně jsem tento film   viděl celý :-) a musím   říct, že je dost dobře   natočen, ikdyž je z doby   dávno minulé. Je zde   skvělé herecké obsazení a   výkony herců jsou úžasné.   Pro milovníky nejen starých   filmů určitě doporučuju   zhlédnout.
Petra.Barbie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.5.2008
Vrcholné dramatické dílo nejen 50. let.
Bezesporu nejlepší a   vrcholné dílo Kachyňovy   režie. Film, který se zcela   neprávem stal v těsném   porevolučním období terčem   kritiky za propagaci   komunistické ideologie a   zkreslování faktů   tedhejšími mocipány.   Ačkoliv sama nejsem   příznivec podobných   projektů v agitačním duchu   (mé nízké hodnocení filmů   o Andělovi o něčem   svědčí a nepomůže ani   fakt, že jde o komedie), v   tomto případě musím vysoce   vyzdvihnout uměleckou i   lidskou stránku celého   příběhu. Netvrdím, že   bychom nenašli momenty,   které skrytě podporují   tedhejší normalizační   politiku, nicméně perfektní   spádovost děje, dobře   snímaná kamera, podmanivá   hudba a v neposlední řadě i   úžasné herecké výkony -   to vše zcela zaštítí a   vyzdvihne právě ony klady,   jimiž tento dramatický film   oplývá. V mnohém je   blízký později natočenému   příběhu Bestie z cyklu o   Majoru Zemanovi -   převaděčství, močály,   smrt...Z hereckých výkonů   bych ráda vyzdvihla legendu   našeho filmu i divadla,   nedávno navždy odevšího   pana Lukavského, skutečného   hereckého mistra! Jemu   zdatně sekunduje neprávem   zapomínaný další výborný   herec Jan Vala. A ruku na   srdce - postavu citově   rozpolcené ženy, hledající   lásku a životní štěstí,   Jiřina Švorcová zahrála   také velmi přesvědčivě a   vůbec není podstatné, k   jaké politické straně   vyznává svou příslušnost.
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.5.2014
Přes 50 let starý film, ale   pořád stále dobrý - vidět   tehdejší hvězdy můžete   vidět stále, bude to platit   o současných hvězdách v   roce 2060? Prostě jména   Lukavský, Vala, Menšík a   samozřejmě Švorcová jsou   nezapomenutelná i když byla   z filmu o hrdinných   pohraničnících. Rovněž   hodnotím i výbornou režii   K.Kachyni.
moldovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.10.2007
Jeden z nejlepších českých   filmů, režijně i herecky na   výši. Nic nelze vytknout ani   kameře a hudbě. Všem těm,   kteří se snaží přepisovat   historii, ukazuje - ano, tak   to bylo. I přes nutné   ideologické zaměření,   poplatné tehdejší době,   patří film mezi vrcholná   díla naší kinematografie.
payo1555
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.3.2012
Vím, hodně lidí tento film   pokládá za politický.   Možná tomu tak je, ale já   se na něj dívám jako na   napínavý a   "dobrodružný"   film. Jako neznalému doby, mi   pořipadalo statečné   chránit hranice. Je to ale   film o lidech, o jejich   životních strastech i   tragediích. Jako film je   vynikající.
lion71
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.9.2018
Musim uznat že Jiřina   Švorcová byla docela kočka.   Film měl tu správnou   atmosféru šumavských bažin   jako z příběhu bestie z   majora Zemana. Černobílé   zpracování bylo   poutavější a ty močály a   kmeny byly jako z hororu.
Xpojntman
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 13.8.2018
Tak toto je ukázka propagandy   bolševika. Sic o neco více   inteligentní, ale furt   bolševické. Divím se, že   to někde davaj.
Tom_Hardy
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.5.2007
Technicky i herecky brilantní   domácí počin, ale ta   osobitá interpretace   historických faktů uráží   mou inteligenci. Pokud bych se   odklonil od politického   pozadí, možná bych se i k   vyšší známce přiklonil,   ale na to upřímně nemám (a   ani nechci mít) žaludek...
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.7.2008
I pres sve ideologicke   zabarveni zabavny, zrucne   natoceny film s pusobivou   atmosferou, ktera strhne a   nepusti az do konce.
Rene1
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.5.2007
Čistě z profesního a   uměleckého hlediska dobrý   film, perfektně udělaný, na   vysoké úrovni, ale pořád   ještě ho nelze hodnotit bez   ohledu na politický kontext a   dobu, v níž vznikal, ani to,   proč vznikal. Člověk se   zkrátka ještě pořád   nemůže tomuto dílu   obdivovat, příliš je ta   minulost ještě živá a   známá. Můžeme si užívat   příběhů o kovbojích   Divokého Západu a   středověkých rytířích,   ale tohle ještě pořád   nejde. Pořád je to v nás. I   když je pravda, že pokud by   byl vynalezen stroj času a my   nějakým nedopatřením se   ocitli mezi skutečnými   kovboji ze skutečného   Divokého Západu nebo mezi   skutečnými středověkými   rytíři, ne tedy filmovými,   ale takovými, jací opravdu   byli, asi by nám byli nakonec   nejsympatičtější čeští   pohraničníci a estébáci,   to přece jen byli pro nás   srozumitelnější, nám   podobnější lidé a navíc   bylo mezi nimi asi daleko mín   vrahů a gaunerů. To říkám   s plným vědomím toho, co   tady bylo a co se nám   nelíbilo a nikdy líbit   nebude. Tím ale nechci   podporovat ztrátu paměti,   která by z lumpů měla   dělat hrdiny.
killy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.3.2008
Velice autentický film   totalitní doby a moci.   Skvělé herecké výkony   dobrá kamera a kvalitní   režie. Děj filmu je taky   napínavý
radegaster
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.1.2018
Pohraničník
Řemeslně skvěle zpracovaná   propaganda na téma   příslušníkú SNB   sloužících na hranici.   Karel Kachyňa ve filmu   propojil prvky krimi i   mystery.Samozřejmě viděno   optikou doby vzniku tohoto   snímku.Podmanivý vizuál   situovaný do šumavských   hvozdů a umocněný   dramatickou hudbou je i dnes   vcelku nevšedním   zážitkem.Příběh   skutečného Krále Šumavy,   protože tento člověk   opravdu existoval ( Josef   Hasil) by si v dnešní době   zasloužil své věrohodné a   pokud možno pravdivé   zpracování. Je docela   ostuda, že tohle téma nikdo   ze scénaristů a režisérů   nezvedl.Proč tomu tak je   můžeme jenom   spekulovat.Třeba je to jen   tím, že dnešní tvůrci   zdaleka nedosahují takových   uměleckých kvalit jako   jejich předchůdci.
davidek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.1.2008
Česká klasika. Ve své době   jsem ho považoval za jeden   nejlepší film té doby. Pak   se ke mně dostali i jiné   filmy, které se na normální   obrazovku nedostali, ale   stále patří k těm lepším   co jsem shlédl.
Jarda.ftr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.11.2018
Další z dřívějších   špičkových filmů. Na   tehdejší dobu opravdu velmi   kvalitní film, který   neztrácí na ničem ani po   desítkách let. Nese si   samozřejmě politický   podtext, který nemohl chybět   a navíc film je právě z   nejtěžších politických   let.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.11.2016
Dnes už víceméně klasika.   Atmosféru mokré, sychravé   Šumavy a života na   pohraniční rotě se daří   vykreslit skvěle.
ELEONORA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.3.2008
"Stradivárky"
Stačí říci toto slovo, a   každý vidí v okně pana   Menšíka. Film, i když je   poplatný své době, měl a   má stále své fanoušky.   Klapání mlýnského kola mne   vždy donutilo se bát,   Jelínek, Menšík,   Švorcová, Vala, to jsou   jména, která mne nyní   napadají. Všemu ale vévodí   výkon pana Lukavského. V   těchto dnech, bohužel,   skonal. Do posledních sil   rozdával stále kolem sebe   radost a jeho výkonům věk   nic neubral.
vo.truhlastvi
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.11.2007
Král Šumavy
Film ukazuje nejen drsnou   Šumavu,ale i období   střežení státní hranice   po únoru 1948,boj   strážmistrů s   převaděči,kteří byli   vedle vlastně jejich   sousedé.Dávám 10 bodů.
Area
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.3.2008
Co se týče dramatické   stavby příběhu, kamery,   hereckých výkonů a   gradování příběhu není ,   ostatní tvůrci(i   současní)prominou, v naší   kinematografii podobně   kvalitní film s   "dobrodružnou"   tématikou. Že je poplatný   době, kdy se natáčel, s   tím již nic nenaděláme, a   mladší, kteří tu dobu   znají jen zprostředkovaně,   se na to rovněž moc   ohlížet nebudou.
tuwanakha
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.2.2005
Výborné výkony mistrů jako   Lukavský či Marvan,   nádherná příroda, ale   bohužel scénář psaný na   míru komunistické propagaci.   Kdo chtěl z této země   utéct byl lump a ten kdo mu   chtěl ještě pomáhat   nepřítelem státu. Dnes má   tento film pachuť trepkého   poznání, že tohle nám   padesát let tloukli do hlavy.
kovboj365
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.2.2012
KRÁL ŠUMAVY nám ukazuje   boj hrsky pohraničníků   kteří bojovali proti   pašerákúm(nejen)lidí   banderovcům prostě bojovali   za záon.Kdo zná šunavskou   hranici tak velmi dobře ví   jak nebezpečný může být   pohyb v těchto oblastechz,   jako bývalý hraničář vím   od svých velitelů, že   zdejší bažiny nohou být   hluboké i přes deset metrů
Kecka1
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.2.2005
Dobrej českej filmek, hlavně   pro milovníky českého   filmu. Velmi dobře a   realisticky líčí atmosféru   v českém pohraničí tý   doby.
ivospetr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.9.2009
Jeden z nejlepších českých   filmů, který byl kdy   natočen. I přes svoji   určitou poplatnost ideologii   doby, ve které vznikl   (stalinismus už byl   minulostí a obroda let   šedesátých teprve   netušenou budoucností),   není mu možné snad nic   vytknout. Jeden z nejlepších   Kachyňových filmů.   Excelentní výkony R.   Lukavského, J. Valy a J.   Švorcové. Žádná   prvoplánová agitka, ale   opravdové mistrovsky   natočené drama. Klobouk   dolů.
Bouvard
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.3.2005
Temná atmosféra filmu,   námět, situovanost a výběr   scenérí, herecké výkony,   hudba a kamera to jsou   všechno silné stránky   filmu. Jediné části bych   věnoval více času a to   starému mlýnu. Stavení,   které bylo speciálně   vystavěno pro film, budilo   hrůzu a dokázal bych si v   něm představit delší   záběry.
petrph
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.6.2007
Starý, ale stále dobrý   akční český film z období   těsně po válce, kdy   strážci hranic bojují s   ilegálními narušiteli   hranic, vedenými tajemným   neznámým Králem Šumavy.

Nové generaci by   možná potřebovala trochu   historický výklad, aby   dokázala rozlišit ty dobré   od těch špatných, i proto   že se zde poprvé objevuje   postava pohraničníka   Zemana, který později   proslul v normalizačním   seriálu 30 případů majora   Zemana.
Nic z toho ale   nemůže ublížit strhující   akční atmosféře tohoto   filmu, probíhající v drsné   šumavské přírodě blízko   hranic, uprostřed hlubokých   močálů, kdy často stojí   jen muž proti muži, bez   ohledu na to ve kterou   ideologii právě věří.
jezurka42
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.8.2011
mráz na zádech a mokrá tvář od slz...
...asi tak jsem vypadala když   jsem dodívala tento   jedinečný film. Vynikající   výkony pana Valy a   samozřejmě Jiřiny   Švorcové. Všimli jste si,   že paní Švorcová má skoro   vždy roli obyčejné ženy v   potravinách. Myslim si, že   to byla velmi skromná žena,   ale přesto vynikající   herečka. Když šla tím   močálem, tlouklo mi srdce o   stošest a bála jsem se že   se něco stane. Nejdříve   jsem mylela, že je   zastřelí, ale s tou   bažinou..no nic. Ihned jak se   začala potápět, rozbrečela   jsem se na celé kolo. Tento   film si dneska pustila   třikrát a vždycky jsem byla   na konci ubrečená. Škoda,   že už naše skvělá   herečka Jiřina Švorcová   není mezi námi...
miken
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.5.2007
Když si odmyslíte dobu, ve   které se film odehrává   (těm starším to půjde asi   těžko), tak je to   mistrovské dílo. Je to   napínavé, dobře natočené,   muzika přeně vystihuje   situaci, herecké výkony jsou   na nejvyšší úrovni. Jenom   opravdu musíte zapomenout na   politiku a pak si ten film   můžete vychutnat.
Mijamoto13
Hodnocení:
Přidáno: 30.11.2017
Politika, nepolitika
Film je naprosto skvělý a Ce   srovnání s mnohými   zahraničními filmy z té   doby, prostě excelentní.   Knížka se čte jedním   dechem a film zase až tolik   nezaostává. A možná se   budete divit, tenkrát hodně   lidí věřilo, že to má   smysl. a co dnes, sám tunel,   sám svindl, všude líný   lempl, který jen kouká, kde   co zasmelit. A být sám v   lese se samopalem, jako kachna   na odstřel, to asi v tu   chvíli bylo putna, o jakou   stranu jde. Ano, je to   prikraslene, větší ztráty   byly u pohraničníku, byli   víc vidět a to je vždy   nevýhoda. Za mě 2x10/10.
bombastic.1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.1.2010
Král Šumavy
Klenot mezi klenoty,filmové   zpracování předčilo   literální což se dá říci   u málokterého   filmu.Zapříčinila to režie   filmu,strhujicí děj a   hlavně herecké obsazení.Je   to film ke kterému se vždy   rád vrátím.Dávám za 10.
rosecat
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.5.2005
nádherný čistý film- o   něčem takovém se nám dnes   může jenom zdát

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih12270minih12270Melodie podzemí (1963) 
Mélodie en sous-sol n
minih28571minih28571Gappa (1967) 
Daikjodžu Gappa n
minih45624minih45624Bakchantky (1961) 
Le Baccanti n
minih55258minih55258Krutá pravda (2006) [TV film] 
Thrill of the Kill n
minih47494minih47494Blonďáček (2007) 
Michou d'Auber n
minih46178minih46178Gambler (2008) 
Deal n
minih41024minih41024Kmotři z blat (1983) [TV inscenace] 
Kmotři z blat n
minih96238minih96238Cisco Pike (1972) 
Cisco Pike n
minih48650minih48650Speer a Hitler (2005) [TV minisérie] 
Speer und er n
minih52284minih52284Le métamorphose des cloportes (1966) 
Le métamorphose des cloportes n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190553
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376580
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10