Duben
ohodnotit

Kozoroh jedna

Capricorn One

Další název:
Kozoroh 1 / Kozorožec jedna
Žánr:
Rok:
1978
Délka:
123 minut
„Dramatický osud tří kosmonautů, kteří se nestali hrdiny vesmíru.“

Komentáře k filmu Kozoroh jedna

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 20
Hortensie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.6.2009
Nadčasový film, který snad   i překročil dobu svého   vzniku. Zajímavý námět,   spádový děj, vypjaté   scény, v nichž se   astronauté vydávají na   cestu za záchranou a jen   jeden z nich se díky   "čmuchavému"   novináři vrací. Vše   ostatní je už řečeno v   předchozích komentářích.   Opravdu výborný film, ve   kterém se ukrývá myšlenka,   kam až v touze po pokroku a   technickém prvenství jsou ti   "mocní" schopni   zajít.
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.8.2008
Máte rádi napětí? Máte   rádi mrazivý pocit v   zádech? Bojíte se o filmové   hrdiny? Pak film Kozoroh 1 je   skvělou podívanou. Hitem u   nás byl už před mnoha lety.   Jeho příběh je   nadčasový.
Byl   natočen v době   soutěživosti. Souteživosti   mezi velmocemi. V rámci té   soutěživosti byla i soutěž   v dobývání vesmíru. Co   takhle, být jako první na   Marsu? To by Sověti čuměli.   A tak se po léta let na Mars   připravuje. Jenže. Když   dojde k jeho uskutečnění,   tak i tři hlavní   protagonisté zjištují, že   jde o jeden velký podvod.   Lidé uvěří všemu, proč   ne letu na Mars? Jenže,   autorům scénáře letu se   cosi nepovedlo. Pro nápravu   věci je třeba zbavit se   všech svědků. Začíná boj   o život.
Film Kozoroh   1 se řadí mezi snímky, kdy   osamocení jedinci bojují   proti společnosti. Bojují   proti společnosti, která je   chce zahubit. Kozoroh 1 je   velice propracovaným a   inteligentním thrillerem.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.7.2009
Na dobu vzniku hodně dobrý   film  
velmi povedené když   si uvědomíme rok vzniku to   ho to filmu tak je to   naprostá senzace pro to ho   všem fandům doporučuji
aegis
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.4.2007
10/10
I když 30 let starý film,   stále na něj vzpomínám -   na tehdejší dobu jedno z   nejlepších scifi s   výborným zpracováním a   překvapivým průběhem i   závěrem. Jedna z klasik   tohoto žánru a člověk si v   průběhu filmu říká, že   se i toto může stát - film   po všech stránkách velice   dobře zahraný i natočený   se skvělým příběhem.   Škoda, že u nás nevyšel na   DVD, hned bych pro něj   běžel...
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.8.2013
Film tak starý jako já a já   jsem ho viděl teprve nedávno   - stydím se :-).
Každopádně kdyby se   jmenoval třeba Velká lež,   tak by se taky vůbec nic   nestalo.Ten nápad se mi zdál   přímo geniální ( sorry,   že se nad tím tak   rozplívám :-) ), ale hned mi   to připomělo konspirační   teorie o prvním letu na   Měsíc.Někteří jistě   budou vědět o čem to tady   vlastně kecám :-)
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.7.2011
Nejen Kozoroh jedna, ale možná i...
Jeden z nejlepších   dobrodružných filmů, který   byl kdy natočen. Místy má   přímo strhující děj,   nejlepší je závěrečná   část filmu, ve které se   trojice astronautů pokouší   zoufale uniknout jejich   katům. Výborná, excelentní   je hudba k filmu, která   výborně podtrhuje děj. V   mém dětství dechberoucí   dobrodružství, nyní   výborný film. A plno otázek   k němu -

/   Dámy a pánové, jste si   jisti, že američané   přistáli v r. 1969 - 1972 na   měsíci ? Nebylo to   zinscenováno stejně jako ve   filmu Kozoroh 1 ? Pokud jste   někdo viděl dokument o   přistáních na měsici -   také jste nikde neviděli   hvězdy? A přitom jich musela   být plná obloha, na měsíci   totiž není atmosféra!

Vstupenka do   našeho kina stála na film   Kozoroh jedna v r. 1980 6   Kč, slovy šest korun   československých do   nižších řad a 8 Kč do   vyšších řad. Film Kozoroh   jedna se uváděl nikoliv z   politických důvodů, jak o   tom píše curil v   komentáři, ale proto,   protože to je kvalitní film.   V dobách socialismu se totiž   do kin dostávali kvalitní   zahraniční filmy např. -   Souboj titánů 1981, Planeta   opic 1969, Dotek medůzy 1970,   Vetřelec 1979, Blízká   setkání třetího druhu   1977, Dobrodružství   Poseidonu 1972, Muž a žena   1966, Stará puška 1975,   Přízrak lásky 1981,   Zázraky se dějí 1974, Rocky   1976, Souboj o poklad Yankee   Zephyru 1981, E.T   mimozeměťan 1982, Ostrov Dr   moreau 1977, a mnoho mnoho   dalších, byli to filmy   kvalitní, nikoliv takové   leckteré slátaniny co se sem   ze zahraničí dostávají   nyní.
diamant
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.7.2011
Fingovaný vesmírný let
Strhující honička o život   tří astronautů proti všem.   Téměř s holýma rukama   bojují proti   státně-vojenské   mašinérii, která je chce   zničit aby zakryla podvod na   daňových poplatnících. Na   svou dobu vynikající film   schopný strhnout svým dějem   i dnes.
sakro
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.10.2010
ne každý film je působivý i po letech, tenhle jo
Rozpor cítím v zařazení   filmu. Sci-fi thriller. Podle   mého cítění je slovo   thriller ne úplně vhodné, v   době vzniku ho ještě nikdo   neznal. Takže asi raději jen   staré dobré drama. A sci-fi?   Bylo to vůbec, nebo vlastně   ne? To si musí přebrat   každý sám. Kupodivu mě   oslovil téměř stejně, jako   před mnoha lety v kině. A to   je co říci. Vždyť vznikl   před více než třemi   desítkami let. Na kolik   filmů z té doby si   vzpomenete? Jistěže se jich   pár najde, ale drtivá   většina je beznadějně   zapomenuta. To samo o sobě o   něčem svědčí. Kozoroh   jedna těží ze skvělého   nápadu, který mimochodem ve   vztahu k Měsíci nedá dodnes   spát mnoha „odborníkům“   na celém světě. Má   skvělý spád, velmi dobře   sledovatelnou dějovou linii a   to u dnešních filmů   nebývá až takovou   samozřejmostí. Na druhé   straně má velmi   inteligentní a přiměřený   humor. No a když občas něco   není až tak přesné, jak by   mělo být, připomenu si   opět rok vzniku.   Jednoznačně je to snímek,   který předběhl svou dobu,   je skvělý a prostě   nezapomenutelný. Doporučuji   každému opravdovému   filmovému fandovi, který se   s ním doposud minul.   Naštěstí se dá dnes na DVD   celkem snadno sehnat. Jedinou   slabinou je, bohužel celkem   obligátně, nový český   dabing. Ale za ten tvůrci   filmu opravdu nemohou.
Superbus
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.2.2013
Klasika sci-fi žánru
Zjevné stáří filmu je   znát hlavně na určité   prkennosti zpracování, ale   jinak je stále skvělý: děj   je napínavý, dialogy scén   výstižné a mnohdy i vtipné   (a to i ty lehce   moralizující). Navíc se   film nesnaží ukazovat   americké super-hrdiny jako   pozdější produkce   Holywoodu, ale spíše tepe do   způsobu, jakým funguje   velká politika a věda. Herci   hrají dobře, zejména se mi   líbil věcný a lehce   cynický Hal Holbrook jak Dr.   Kelloway.

Celkově patří bezesporu   mezi klasiky sci-fi žánru   spolu s filmy typu Den, kdy se   zastavila země...
kokabura
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.11.2008
Po mnoha letech jsem Kozoroha   zase viděl (vyšlo DVD) a   mohu říci, že ani dnes mě   nezklamal. Možná je v   současnosti ještě   "uvěřitelnější"   , než v době svého vzniku.   Politický svět je ve svých   praktikách bohužel zase o   něco dále tam, kde běžný   člověk už vnímá hranici   zločinu. Dobře zahraný a   dobře režírovaný film.   Osobně považuji za výbornou   sekvenci,
kde hrdiny   pronásledují dvě   helikoptéry. Vzdušná   honička s práškovacím   dvouplošníkem nemá chybu a   řadil bych ji po boku   takových klasických   pronásledovacích scén, jako   je často citovaná   automobilová honička v   Bullitově případu.
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.1.2011
Sci-fi thriller, který   opravdu zestárl jen málo.   Viděl jsem ho v roce 1981 a   při nedávném sledování na   DVD jsem si znovu zápletku,   dnes už sice mnohokrát   zopakovanou, vychutnal. Navíc   dobře obsazeno, další dnes   známí herci se objevují v   menších rolích. Jeden z   těch lepších amerických   filmů, který byl tenkrát u   nás uváděn z politických   důvodů, abychom viděli, jak   Američani podvádí   veřejnost.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.12.2013
Po zhlédnutí filmu, již   tolik nevěřím všemu, co se   nám někteří lidé snaží   nabulíkovat. Kosmonauti za   pár vteřin na startu   vesmírné mise, jsou z rakety   vytáhnutí a v hangáru,   před kamerou, falšují   dějiny. Nezasvěcení   občané žasnou, kam se   hrdinové dostali. Ale to jsou   pořádní chlapy, kterým se   toto kašpárkování   nelíbí. Ale zase, když se   uvede pravda, tak se příjde   o miliardy na výzkum. A co ti   kosmonauté, co se jim něco   nelíbí, zlikvidovat za   každou cenu. Začíná velký   boj s časem a o život,   dovědí se občané pravdu o   tom, kde je pravda? Ponese   někdo odpovědnost?
Prasoid
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.9.2008
Zdlouhavým scénám a   několika krkolomnostem ve   scénáři se film nevyhnul,   ovšem je podáván v tak   příjemném napínavém a   příjemně prašném balení,   že se to ztratí. Nový   český dabing stojí jako   vždy za "N". Trochu   mi to atmosférou připomíná   Planetu opic, ale to bude   zřejmě Goldsmithovou   nádhernou hudbou, kvůli   které jsem si to i koupil.
Misantrop
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.8.2016
Se správnou technikou lze   lidi přesvědčit takřka o   čemkoli. Třeba o tom, že se   právě uskutečňuje výprava   s lidskou posádkou na planetu   Mars. Ale po zhlédnutí   tohoto napínavého filmu už   si možná nebudete jisti   téměř ničím. Domníváte   se, příkladně, že lidský   život je skutečně hodnota   nejvyšší? Že vláda od   vás vybírá výpalné   skutečně pro vaši ochranu?   Že co je v televizi, je   skutečnost? Myslíte si, že   lidé byli doopravdy na   Měsíci? Nebo vůbec v kosmu?   Nuž, podívejte se na tento   film a zamyslete se znova. Jen   pozor na to, abyste svým   šťouráním nenarušili   zločinné záměry někoho   velmi mocného, jinak budete   náhle bojovat o holý život;   dají vás odstranit,   oddělat, zmizíte beze stopy,   bez minulosti, beze svědků,   bez pravdy...
A ještě   jen tak pro zajímavost:   posádka kosmické lodi je   složena ze dvou bělochů a   jednoho černocha, jako v   Planetě opic - ti   Hollywooďané snad na to   mají nějaké povinné   kvóty!
charlie1612
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.12.2022
Nedávno jsem se k tomuto   filmu Petera Hyamse z roku   1978 vrátil, a musím uznat,   že ze svého napětí mnoho   neztratil. Naopak celkem   dobře zapadá do vlny   různých konspiračních   teorií, především těch   zpochybňují přistání na   Měsíci. Řekl bych, že se   jedná o po všech stránkách   dobře udělaný film, který   zaujme i po té celkem dlouhé   době - což nebývá zase až   tak obvyklé.
radegaster
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.8.2015
Jen tvůrčí fikce ?
Znepokojivý snímek, který   vzbuzuje důvodné pochyby o   kempování Američanů na   Měsíci. Hrdiny jsou   kosmonauté Brubaker, Willis a   Walker, kterým však podivné   společnosti, dodávající   levné nefunkční   zabezpečovací systémy,   zabrání ve výletu na Mars.   Raketa sice odstartuje, ale   komunikace s nic netušícím   Houstonem je vedena z   nedaleké vojenské základny.   Proto paradoxně dochází k   tomu, že první dojemný krok   na marsskou půdu je učiněn   v televizním studiu. Politici   se snaží touto misí získat   finance pro hvězdné války,   vedoucí letového provozu   brilantně řídí   neexistující misi a   šťouravý investigativec   Caulfield pomalu odhaluje   skrývané nesrovnalosti i   neskrývané pokusy o vraždu   jeho maličkosti. V ohrožení   života však zdaleka není   sám.
ras84
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.9.2012
Kozorožec jedna
filmu by sa dalo vytknut vela   - hned z kraja more   nelogickych dejovych barliciek   (vyzradit ich by bol spoiler   ako svet, tak radsej nic), ale   tie vobec neublizuju. v celku   je to skvely nadcasovy film o   tom, ako lahko sa da   manipulovat   "skutocnost" v   dnesnej dobe. paradoxne 1/4   storocie stary film je dnes   aktualnejsi ako v dobe svojho   vzniku ato samo o sebe svedci   o jeho kvalite
+   scenar, ako som uz napisal je   vazne nadcasovy
- more   uplne nelogickych veci v celom   filme
P.S.:   prirovnanie k pristatiu na   mesiaci neobstoji. uz v samej   podstate tak obrovske klamstvo   nemoze fungovat. az prilis   vela ludi musi byt   zainteresovanych a ak dvaja   vedia tajomstvo, jedina   moznost, ako ho udrzat je, ak   je jeden z nich mrtvy.
petrph
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.6.2007
Tak tohle si snad američtí   kosmomauté nezasloužili.
Fiktivní film o   připravovaném letu na Mars,   který byl ale z finančních   důvodů zrušen a nahrazen   podvodným vysíláním z   televizního studia musíme   chápat spíše jako další z   řady akčních a   špionážních filmů filmů   o spikleneckých praktikách   vlád a velkých korporací   proti vlastnímu národu.

Nevinní aktéři   tohoto podvodu brzy pochopí,   že o tom co se dělo nebudou   smět nikdy promluvit, a tak   jim nezbývá než zoufalý   útěk přes poušť. Velice   dobrý dobrodružný film.
vesmirny
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.9.2018
URČITĚ PODÍVAT
1.přínos filmu pro diváka:   může člověku přinést   pocit dobrodružství a   zamyšlení nad tím, zda a co   můžou vlády ve vědeckém   výzkumu vesmíru občanům   zatajovat
2. přínos   filmu pro vědu: prakticky   žádný, ačkoliv možná se   objevilo pár lidí, kteří   se po návštěvě kina   rozhodlo že se stanou   astonauty
3. přínos   filmu pro filmový žánr:   poměrně veliký,   profesionálně odvedená   dobrodružná podívaná
4. režie: zdařilá
5. hudba: perfektní
6. podívat nebo   nepodívat: určitě podívat
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.3.2008
Nápad je opravdu výborný   ale přišlo mi, že je ve   filmu spousta hluchých míst   a plyne až příliš pomalu.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih10174minih10174Když se čas naplnil (1980) 
When Time Ran Out n
minih74282minih74282Total Recall (2012) 
Total Recall n
minih42969minih42969Dannyho parťáci 3 (2007) 
Ocean's Thirteen n
minih39220minih39220Návrat do 36. komnaty Shaolinu (1980) 
Shao Lin da peng da shi; Return to 36th Chamber n
minih8093minih8093Harley Davidson a Marlboro Man (1991) 
Harley Davidson and the Marlboro Man n
minih36838minih36838Scary Movie 4 (2006) 
Scary Movie 4 n
minih52221minih52221Bezhlavý jezdec (2007) 
Headless Horseman n
minih43515minih43515Air Buddies - Štěňata (2006) [Video] 
Air Buddies n
minih2502minih2502Abdikace (1974) 
The Abdication n
minih12062minih12062Mars útočí! (1996) 
Mars Attacks n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Na forbíně TM (2012) [TV pořad...

00:35 - 01:15

37 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Tátové v rolích matek

00:20 - 01:15

52 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

00:45 - 01:45

27 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:50 - 01:45

22 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697747
Fotografií: 763807
Plakátů: 376377
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10