Duben
ohodnotit

Kouzelné dobrodružství

Rok:
1982
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
1.2.1983
„Film o přátelství, nevydařených láskách a ranách života na motivy románu francouzského prozaika Alaina Fourniera“
Popis / Obsah / Info k filmu Kouzelné dobrodružství
Děj snímku se odehrává v předvečer I. světové války. V českém provinčním městečku začíná i končí příběh o přátelství Františka a Gustava a jejich společné lásky Yvonny. Tato trojice prožívá "kouzelné dobrodružství" svého mládí, aby s přibývajícími léty zažila zklamání a vystřízlivění z někdejších romantických snů a představ. Život je rozdělí a každý jde svou cestou…

Autor/Zdroj: /Popis


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kouzelné dobrodružství
Literatura, jejímž hlavním motivem jsou milostné vztahy mez hrdiny příběhu, má ve Francii velkou tradici, a je pochopitelné, že tato prozaická díla již nejednoho filmaře inspirovala k natočení jejích filmových přepisů; a nebyli to samozřejmě pouze francouzští scenáristé o režiséři, kteří čerpali inspirací z této literatury.
Pokusů o zpracování francouzského literárního námětu nebylo v československé kinematografii mnoho. Proto film Kouzelné dobrodružství, dokončený nedávno na Barrandově režisérem zasloužilým umělcem Antonínem Kachlíkem podle stejnojmenného románu Alaina Fourniera vzbudil takovou pozornost a zájem. Režisér se přiznal, že Fournierovu knihu miloval už v jinošských letech a námět nosil v koutku duše od doby, kdy vstoupil do řad filmových tvůrců. První verzi scénáře filmu napsal básník Josef Honzlik, v závěrečných fázích literární přípravy se na konečné verzi scénáře podílel i režisér.
Láska dvou přátel - studentů Gustava a Františka - ke zchudlé šlechtičně Yvonně de Galai je křehkým, až snovým příběhem. Gustav zabloudil při svém útěku z internátu v lesích a nečekaně objevil zchátralý zámek rodiny de Galais, kde se právě pořádala oslava v předvečer svatby jediného syna Franze. Do podivnéhol tesku starého zámku, s rozpadajícími se známkami někdejší nádhery, s doznívajícími ozvěnami přepychu, zazníval hlas klavíru, který ho dovedl ke krásné dívce, Franzově sestře Yvonně. Stačil pohled, aby se dívčina tvář natrvalo vryla do mladíkovy mysli .
Po mnoha dramatických z pletkách a příhodách se nakonec Gustav dobrovolně vrátil do internátu. Tam svůj neobyčejný zážitek vyprávěl příteli Františkovi. Zjitřená fantazie obou chlapců nakonec vytvořila vysněný svět, v němž vše zastiňoval obraz krásné neznámé. František se do Yvonny, aniž ji vůbec kdy spatřil, také zamiluje a stává se nakonec iniciátorem nového setkání Yvonny a Gustava.
Krása původního příběhu je v jeho složitosti, proto by nebylo dobré jej zde vyzrazovat. Hanzlíkovo a Kachlíkovo filmové dílo se snaží o zachycení složité fabule plné zvratů a nevšedních osudových zápletek, které spisovatel vystavěl jako metafory krásného, ale i krutého a nevypočitatelného života. Života, ve kterém problémy lásky závisí nejen na charakteru jednotlivců, ale významně i na společenských okolnostech.
Režisér o svém novém filmu řekl: "Fournierův román je především poezií. Už dlouho jsem toužil natočit poetický film; hodnoty literární předlohy pokládám za nadčasové a proto i souvztažné k současnosti. Jde mi i zejména o tu skutečnost, že v době, kdy převládají povrchní milostné vztahy, by zobrazeni hluboké lásky mohlo být inspirující.
Natáčet francouzské prostředí v Čechách bych si netroufal a myslím, že by to ani nebylo možné. Josef Hanzlík proto Fourniera adaptoval do prostředí někdejšího předválečného Rakousko-Uherska, tedy do stejné doby, kterou měl na mysli i autor románu. Na samotném Fournierovi jsme však nic neměnili, film tím vyjadřuje i náš obdiv k tomuto autorovi.
Představitelé jednotlivých rolí jsou mladí lidé, především absolventi hereckých škol v Praze a Bratislavě. Někteří z nich natáčeli poprvé v životě, a ti - zatím nezkušení - se projevili jako talentovaní, což je myslím, dobrou perspektivou pro náš film."
Z konkrétního hereckého obsazení si připomeňme Ivana Gogála z bratislavské VŠMU, Davida Prachaře z pražské DAMU a Julii Jurištovou, členku Městských divadel pražských. Dále ve filmu hrají Ondřej Pavelka, Frank Towen, Valerie Zawadská, Alexej Gsöllhofer, Ján Fišer, Zdeněk Řehoř, Jaroslava Tichá, Valerie Kaplanová a mnozí další. Mezi jinými hodnotami filmu na sebe určitě upozorní vynikající kamera zkušeného Jaroslava Kučery.
Určitě bychom neměli při této příležitosti opomenout ani významné životni jubileum, které režisér filmu Kouzelné dobrodružství zasloužilý umělec Antonín Kachlík právě v těchto dnech oslaví - koncem února se dožívá šedesáti let.

Autor/Zdroj: Jiras Pavel/Kino


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani