Kotrmelec (1961)

Kotrmelec
52.1 %
 
 

Další název: The Somersault

    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 9.3.1962        
    Délka: 79 min.
POZOR SPOILER

Reportér se ptá lidí na jejich názor na Brigády socialistické práce. Bohuš Kohut je vedoucím party horníků a ti by rádi brigádu také. Jenže to má háček. Tím je mladý havíř Jožka Ondračka. Ten jednou „vybulil“ šichtu a občas přijde pozdě. Má psa velepsa, bernardýna Bojínka, a ten mu sem tam uteče. Když chlapi navrhnou Bohušovi, že chtějí o titul BSP soutěžit, není tento vůbec nadšen a odmítá. Bojínek opět udělá ostudu, a to při vystoupení pionýrů, kteří zpívají o ocelových svalech. Hned nato strčí Jožku Bohuš na jinou práci. A ještě se pak rozčílí a vyhazuje ho úplně. Jenže on hovoří o zranění na noze. Když jede domů, pozná se s tramvajačkou Helenkou Vlčkovou a hned se mu zalíbí. Nablízku je i Bojínek, ale páníčkem je zbaběle zapřen. Havířská parta přichází na návštěvu nemocného a kontrolují mu zranění. Když jej uvidí, jsou načisto mimo, hlavně Bohuš, který si myslel, že simuluje. A tak mu chlapi pomáhají uklízet. Jožka později navštíví soudružku Vlčkovou. Tou dobou, co je u ní, experimentuje opět děda s třaskavinou a tím opět způsobí Bojínkův úprk. Ten je pak strčen k jednomu muži za padesátku měsíčně.

A jede se na výlet. Ne tedy na hrady a tam kam se mělo, ale k vodě. Zde se vyskytuje jen čiročirou náhodou i Jožka se svou vyvolenou a Bohuš. Nevědí o sobě. A tak, až se setkají, přiznává se Helena, že má dítě, a Bohuš, který jej vede je její švagr. U toho je skoro i celá parta. Dochází k pěkné mele, ale parta to dá všechno zase dohromady. Bylo by to vše v pořádku, kdyby se tu neobjevil Bojínek. A ke všemu se Helena švagrovi přizná, jak to bylo ve skutečnosti s Jožkovým zraněním. Zdá se, že nebude ani soutěž a ani svatba.  Autor: Pitryx

režie:
Václav Sklenář
 
 
hraje:
Rudolf Deyl (předák havířů Bohuš Kohut), Ladislav Trojan (havíř Jožka Ondračka), Zdena Grúberová (Helenka Vlčková, Kohutova švagrová), Eman Fiala (děda), Josef Beyvl (havíř Škampa), Jaroslav Cmíral (havíř Konrád Včolka), Jiřina Froňková (Boženka, Kohutova žena), Robert Vrchota (havíř Bedra), Josef Haukvic (mašinkář Jůzek), Radoslav Brzobohatý (havíř Láďa Paučula), Miloslav Holub (strážný), Radim Cvrček (brigádník Cvrček), Věra Koktová (Mery, Bedrova žena), Václav Wasserman (zvědavý soused), Adolf Král (řidič autobusu), Arnošt Borovec (havíř-čtenář), Radka Dulíková (Kohutova dcera), Jan Kotva (muž s tranzistorem / havíř v tramvaji), Alena Karešová (servírka), Silvera Rašková (Alenka), Ludmila Bednářová (Paučulova žena), Stanislav Bareš (pomocník mašinkáře), Jiří Brábník (Fanoušek, Helenčin syn), Josef Haukvic (Pepík, Kohutův syn)
 
 
námět:
Ondřej Vogeltanz
 
 
scénář:
Ondřej Vogeltanz, Václav Sklenář (+ technický scénář)
 
 
kamera:
Jaromír Holpuch
 
 
hudba:
Josef Ceremuga
 
 
výprava-architekt:
Chrudoš Uher
 
 
kostýmy:
Dimitrij Kadrnožka, Aša Teršová, Věra Hromádková
 
 
střih:
Jaromír Janáček
 
 
zvuk:
Emanuel Formánek
 
 
mluví:
Alena Karešová (komentář v rozhlase)
 
 
II. kamera:
Kamil Kadeřábek
 
 
masky:
Ladislav Bacílek, František Příhoda, Alena Hejdánková
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jaroslav Merunka, Ludmila Venclíková
 
 
asistent režie:
Dušan Klein, Milena Voborská
 
 
asistent kamery:
Václav Till
 
 
pomocná režie:
Zdeněk Forman
 
 
asistent vedoucího výroby:
Jan Bočánek
 
 
asistent architekta:
Libuše Jahodová
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Štěpán Koníček
 
 
vedoucí výroby:
Ladislav Terš
 
 
rekvizity:
Jaroslav Lehman
 
 
asistent střihu:
Diana Heringová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.