Duben
ohodnotit

Kontraband

Contraband

Žánr:
Rok:
2011
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
26.1.2012
„Nikdo neriskuje tolik jako chlap, co může všechno ztratit.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kontraband
Vítejte v podsvětí. Vítězí tu ten, kdo má největší pistoli a nejostřejší lokty, kdo selže, musí z kola ven, nejlépe s kulkou v hlavě. Dovnitř se dostanete snadno, ale cesta zpátky je skoro nemožná.

V Hollywoodu zavál drsný severský vítr. Jeden z nejtalentovanějších evropských režisérů současnosti, Islanďan Baltasar Kormákur, se rozhodl ukázat světu, jak v jeho pojetí vypadá nekompromisní thriller. Do hlavní role si vybral Marka Wahlberga, který má s tímhle žánrem letité zkušenosti (Odstřelovač, Čtyři bratři). „Profesionální mstitel“ zde hraje Chrise Farradaye, spořádaného otce od rodiny, který se kdysi taky pohyboval za hranou zákona, když pašoval různé zboží ze Střední Ameriky do USA, ale dokázal včas odejít. Bohužel, mladší bratr jeho ženy (Kate Beckinsale) se rozhodl začít tam, kde Chris přestal. A protože nebyl zdaleka tak šikovný a ve strachu před šťárou nechal velkou pašovanou zásilku utopit v moři, jde po něm místní narkomafie v čele s bezohledným Briggsem (Giovanni Ribisi). Chris má vlastně jen dvě možnosti – buď nechá vlastního švagra odpravit, nebo se vrátí na místo činu a propašováním velmi problematické zásilky na americkou půdu jeho selhání odpracuje. A protože rodina je pro něj vším, nechá se zaměstnat na nákladní lodi, která má být prostředkem k uskutečnění mimořádně riskantní operace. Pravděpodobnost úspěchu se blíží nule, zvlášť když se k netrpělivým a vznětlivým narkobaronům, zvídavým členům posádky a příslušníkům pobřežní stráže přidá i naprosto nečekaný nepřítel. Život Chrisovy ženy a jeho dětí visí na vlásku, a pokud nevymyslí skutečně geniální plán, je možné, že ani včasné doručení zásilky nebude na jejich záchranu stačit.

Film Kontraband je remakem ceněného islandského filmu Reykjavík – Rotterdam režiséra Óskara Jonassona. Hlavní roli, tedy tu, kterou svěřil Marku Wahlbergovi, v něm hrál právě režisér hollywoodské verze Baltasar Kormákur.

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Kontraband
Islandský filmař Baltasar Kormákur se ujal režie „amerického“ remaku pašeráckého thrilleru z roku 2008 Z Reykjavíku do Rotterdamu (2008; r. Óskar Jónasson), uvedeného v naší videodistribuci a v TV, jejž tehdy spoluprodukoval a v němž hrál hlavní roli. Pod názvem Kontraband se tak skrývá příběh bývalého pašeráka Chrise Farradaye, který kvůli milované rodině seká už dlouho dobrotu, avšak nyní musí zachránit před gangstery lehkomyslného švagra, a tak se naposledy vydává na námořní lodi do riskantní akce. Evropské reálie nahradily New Orleans a Panama, odkud chce Chris ve velkém propašovat falešné bankovky. Muž až příliš pozdě pochopí, že se stal obětí komplotu, v němž má významnou roli jeho nejlepší kamarád Sebastian. Ten navíc málem zabije Farradayovu zbožňovanou manželku Kate. Čestný pašerák si ovšem nakonec dokáže poradit. – Typický žánrový snímek má spád, dostatek akcí i napětí a místy mu neschází ani černý humor. Pod stejným názvem byly uvedeny bulharský kriminální film (1981, FP 8/83) a americký akční dobrodružný snímek s Jean-Claudem Van Dammem (1998, FP 3/99) v roli napraveného bývalého obchodníka s padělky.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2012/3


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Silvestrovský koktejl

10:35 - 11:30

44 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Svatá kněžna Ludmila

11:10 - 12:05

9 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

24 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

49 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10