Kolt pro leváka (1958)

Kolt pro leváka (The Left Handed Gun)
79 %
 
 

The Left Handed Gun

    Žánr: western
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 1958        
    Délka: 102 min.
„Jmenoval se William Bonney a slávu získal pod přezdívkou Billy Kid......“
Billy Kid (Paul Newman) byl vychován v neúplné rodině svou autorativní matkou, když se ho otec zřekl. Billy, který je na matku plně fixován, je po její smrti osamělý a bezradný. Seznámí se starostlivým Tunstallem, který mu pomůže překonat nejhorší chvíle. Když je jeho přítel zavražděn, nedokáže Billy déle ovládnout svou obvyklou beznaděj a rozhodne se zabít jeho čtyři vrahy. První vraždy z pomsty a následující činy z něj udělají pronásledovaného banditu Billyho the Kida. Jeho konec přichází, když svede manželku svého mexického přítele a konečně se tak oprostí od svého oidipovského komplexu. Jeho konec však přichází brzy, když je po pronásledování zastřelen šerifem Patem Garettem.

Režisér Arthur Penn ve svém filmu vylíčil hlavního hrdinu jako oběť svého traumatizujícího života a nikoliv tak, jak byl dopoud líčen - jako bojovník za všeobecně uznávanou morálku.  Autor: curil

režie:
Arthur Penn
 
 
hraje:
Paul Newman (Billy Kid), Lita Milan (Celsa), John Dehner (Pat Garrett), Hurd Hatfield (Moultrie), James Congdon (Charlie Boudre), James Best (Tom Folliard), Colin Keith-Johnston (Tunstall), John Dierkes (McSween), Robert Anderson (Hill), Wally Brown (zástupce Moon), Ainslie Pryor (Joe Grant), Martin Garralaga (Saval), Denver Pyle (Ollinger), Paul L. Smith (Smith), Nestor Paiva (Pete Maxwell)
 
 
scénář:
Leslie Stevens, Gore Vidal
 
 
kamera:
J. Peverell Marley
 
 
hudba:
Alexander Courage
 
 
kostýmy:
Marjorie Best
 
 
střih:
Folmar Blangsted
 
 
zvuk:
Earl Crain
 
 
produkce:
Fred Coe
 
 
výtvarník:
Art Loel
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.