Jeden svět
ohodnotit

Klapzubova XI.

Další název:
Klapzubova jedenáctka; The Klapzuba's Eleven
Rok:
1938
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
2.9.1938
„Jedenáct bratrů jako neporazitelné fotbalové mužstvo ve filmové adaptaci slavné literární předlohy Eduarda Basse.“
Popis / Obsah / Info k filmu Klapzubova XI.
POZOR SPOILER

Otec Klapzuba rozebírá s kamarádem stav naší kopané. Má jedenáct kluků, kteří pracují v jeho autoopravně. A právě dnes je bere otec na kopanou, kde naši hrají s Itálií - a prohrají. To naštve celou rodinu a otec se rozhodne postavit mužstvo. Jeho kamarád donese dresy slavných fotbalistů, které si kluci rozeberou.

Stavitel a také předseda Meteoru plísní svou dceru Evu, že se opět chystá „do chaty“ a nechce jít na kopanou. Ta odjíždí s přítelkyní Helenou a podaří se jim nabourat. Naštěstí kolem projíždějí dva Klapzubáci, Jarda a Pepa, a jsou dívkami stopnuti ku pomoci. Aby jim slečny nefoukly, tak jim povolí svíčky a nakonec končí všichni v chatě. Jenže holky je mají za milionáře, protože mají cizí auto, a kluci jim to nevyvracejí. Jedenáctka Klapzubů dostává povolení hrát a později vyzvou nejlepší kluby. Stále vyhrávají a vyhrávají, ale není to jen o radosti. Při jednom zápase se musí do branky za zraněného syna postavit sám starý Klapzuba. Při tahanicích o zápasy se do toho vloží syn, protože rodina je bez peněz a zadlužena. Takže jako amatéři prostě musí skončit. Pepík je tím pádem pozván mezi „lepší lidi“ a zde se provalí Evin omyl v jeho osobě. Nu, z kluků mají být profesionálové, a tak hrají poslední zápas jako amatéři, jako Klapzubova jedenáctka. A prohrávají. Teprve návštěva otce je přiměje k lepšímu výkonu. A pak již hraje bratr proti bratru. Otec to nechce vidět, ale přece jen se podívat jde. Při jednom z „bratrovražedných“ bojů se Pepík zraní a v tomto stavu si jej otec odnáší. Kluci začínají chápat slovo soudržnost, a dají se reamaterizovat. Jenže v té době se má hrát velezápas českého výběru a ten nestojí za nic. A tu padne návrh, aby to dal Klapzuba dohromady…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Klapzubova XI.
Jedenáct synů majitele autosprávkárny Kryštofa Klapzuby tvoří nepřekonatelné fotbalové mužstvo. Průměrné zpracování známé předlohy, silně poplatné dobové propagaci národního ducha i ve sportu.Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmuJedenáct synů majitele autosprávkárny Klapzuby tvoří nepřekonatelný fotbalový tým. Jeho snem je účast mužstva ve finále Evropského poháru. I přes nesporné kvality jeho synů se to díky intrikám ve fotbalovém světě málem nepodaří.


Popis / Obsah / Info k filmu Klapzubova XI.
Podle humoristické knihy Eduarda Basse natočil v roce 1938 Ladislav Brom sportovní komedii, k níž napsal scénář příští úspěšný režisér Karel Steklý. Podobně jako v knižní předloze, také ve filmu je hlavní atrakcí jedenáct talentovaných fotbalistů – synů majitele autodílny Klapzuby. Vedle pokušení v podobě profesionalizace (rozbíjející přirozenou rodinnou jednotu) se v oddechovém snímku řeší i milostné vzplanutí středního útočníka Pepíka Klapzuby (Jan Šebor) k půvabné Evě (Hana Vítová). V rolích rodičů mezinárodně úspěšného týmu se objevili Theodor Pištěk a Antonie Nedošinská. Také řada dalších rolí je obsazena dobovou hereckou elitou. Do partů fotbalistů si režisér vybral i neherce a profesionální sportovce. Ve své době snímek nezaujal jen populárním tématem, ale i vlasteneckým laděním.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Klapzubova XI.
Fotbalové mužstvo tvoří jedenáct hráčů. A majitel autodílny Kryštof Klapzuba má přesně tolik sportovně nadaných synů. Není divu, že ho jednou bývalý internacionál Hájek přemluví, aby ze svých synů postavil fotbalové mužstvo. Nadšení synové pilně trénují a po několika drobných zádrhelech se začínají dostavovat první výsledky v podobě vyhraných zápasů. Kromě sportovních výsledků dostaví se ovšem také láska, když dva ze synů, Pepík s Jardou, při zkušební jízdě opraveného auta bankéře Šlejhara pomohou Evě Bínové, dceři předsedy S. K. Meteor, a její kamarádce Heleně, které nabouraly auto cestou na chatu. Pepík se totiž při opravování jejich auta do Evy zakouká. Situaci však poněkud zkomplikuje omyl dívek, které se domnívají, že Pepík je synem bankéře Šlejhara. Když se totiž Helenin přítel rozhodne této známosti využít, Helena usoudí dodatečně podle čísla auta, že Pepík je synem bankéře. Helenin kamarád chce tuto známost využít a za skutečným bankéřovým synem zajde, ten však pochopitelně popře, že by Evu znal. To dívku natolik rozlobí, že známost ukončí. Čas však mnohé vyřeší. Klapzubáci odjedou na úspěšné turné plné vítězných utkání doma i v zahraničí, a když se vrátí, nabídne stavitel Bína Pepíkovi profesionální smlouvu. Eva pochopí svůj omyl a s Pepíkem se udobří. A protože se Klapzubova jedenáctka stává novým národním mužstvem, zdá se, že lásku i fotbal čeká mnoho dobrého.

Zajímavosti:
Ve filmu jsou použity záběry z utkání mistrovství světa Československo - Brazílie v Bordeaux, dále ze zápasů: Československo - Bulharsko (1938), Wolverhampton Wanderers (Anglie) - Československo (kombinovaná Sparta a Slávie), Slávie - Janov (1938).


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10