Kdo najde přítele, najde poklad (1981)

Kdo najde přítele, najde poklad (Chi trova un amico, trova un tesoro)
75.1 %
 
 

Chi trova un amico, trova un tesoro

Další název: Kto nájde priateľa, nájde poklad (SK)

    Žánr: komedie / dobrodružný / akční
    Země: Itálie / Spojené státy americké
    Délka: 108 min.
„Terence Hill a Bud Spencer v komedii o pokladu, přátelských ostrovanech a zapomenutém japonském bojovníkovi.“
Lehkomyslný hazardér Alan přijde o všechny peníze sázkami na dostihy, a navíc i o peníze nemocného strýce, který neustále vypráví o pokladu, ukrytém na pustém ostrově. Charlie O'Brien se chystá na sólovou plavbu kolem světa s cílem získat prémii slíbenou firmou, která vyrábí marmeládu. Jejich osudy se protnou, když se Alan, prchající před lichvářem, ukryje na Charlieho lodi ve chvíli, kdy se osamělý mořeplavec chystá vyrazit na cestu. Využije příležitosti a s pomocí magnetu umístěného poblíž kompasu nasměruje člun k ostrovu s pokladem. Charlie si jeho přítomnosti všimne, až když mu vyhládlý černý pasažér sní jídlo. Když navíc zjistí, že změnil kurz, zuřivě se s ním popere. Ve rvačce spadnou do vody a přijdou o člun. Doplavou k ostrovu, který by měl být tím, na němž je ukryt poklad, jenže není tak pustý, jak by měl být. Žije tu kmen, kterému vládnou královna Mama a její syn Anulu. I když přivítání není zrovna přátelské a Charlie se musí střetnout s Anulem, získá si dvojice náklonnost domorodců, když vesnici ubrání před nájezdem pirátů. Ovšem ne všichni ostrované jsou jim nakloněni, o čemž je přesvědčí střelba, která je překvapí při hledání pokladu. Zjistí, že na vrcholku ostrova je japonská pevnost z 2. světové války, kterou zuřivě brání zapomenutý voják Kamasuka, jenž netuší, že válka už dávno skončila. Brání každému v pokusu přiblížit se k pevnosti. Jenže právě tam Alan chce, protože je přesvědčen, že tam najde ukrytý poklad.

Zdroj: Nova

režie:
Sergio Corbucci
 
 
hraje:
Terence Hill (Alan Lloyd), Bud Spencer (Charlie O'Brien), John Fujioka (Kamasuka), Louise Bennett (Mama), Salvatore Borghese (Anulu), Kainowa Lauritzen (Ulla), Mirna Seya (Dimhea), Terry Moni Mapuana (Alua), Herb Goldstein (strýc Brady), Linda Prast (barmanka Linda), Kathy Lun (reportérka Flora z "Receptáře"), Arnie Ross (Waters, voják počítající peníze), Baba Subraniam (šaman), Jay Amor (pirát), Salvatore Basile (Frisco Joe), Giovanni Cianfriglia (Friscův zločinec), Giancarlo Bastianoni (Friscův zločinec (koktající)), Ottaviano Dell'Acqua (pirát), Alex Edlin (násilník v domě strýce Bradyho), Roberto Messina (pirát), Riccardo Pizzuti (Friscův zločinec), Claudio Ruffini (Kador, šéf pirátů), Sergio Smacchi (Friscův zločinec), Marcello Verziera (pirát), Tom Tully (major), Josi W. Konski (muž s triedrem na dostizích), Fred Buch (šéf interview firmy Puffin)
 
 
scénář:
Mario Amendola, Sergio Corbucci, Gene Luotto (dialogy)
 
 
kamera:
Luigi Kuveiller
 
 
hudba:
Carmelo La Bionda, Fratelli La Bionda, Michelangelo La Bionda
 
 
kostýmy:
Franco Carretti
 
 
střih:
Ashley Daleki
 
 
zvuk:
Len Hirscrit
 
 
dabing:
Jan Schánilec (Charlie O´Brien), Miriam Kantorková, Svatopluk Skopal (Alan), Vlastimil Zavřel, Jaroslav Kaňkovský, Zdeněk Mahdal, Miroslav Vladyka, Dalimil Klapka, Jiří Havel, Milan Slepička, Miloslav Študent, Luboš Bíža
 
 
zvláštní efekty:
Cass Gillespie
 
 
asistent kamery:
Antonio Annunziata
 
 
fotograf:
Ermanno Serto
 
 
výprava:
Marco Dentici
 
 
výkonný producent:
Victor Gillespie
 
 
producent:
Josi W. Konski
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.