Kdo byl Kafka? (2006) [DVD]

Kdo byl Kafka? (Wer war Kafka?)
100 %
 
 

Wer war Kafka?

    Žánr: dokument - hraný
    Země: Švýcarsko / Francie
    Premiéra v ČR: 1.9.2006        
    Délka: 98 min.
Kdo byl doopravdy Franz Kafka? Právě tuto otázku se snaží zodpovědět švýcarský režisér Richard Dindo. Vychází z Kafkovým deníků a dopisů a z dokumentů lidí, kteří ho osobně znali, a v jakési fiktivní dokumentární reportáži sestavuje portrét této záhadné osobnosti.

Osobnost Franze Kafky byla a stále je zahalena spoustou tajemství. Mnoho literárních vědců, historiků, ale i filmařů se řadu let pokouší vysvětlit otazníky spojené s touto pro vývoj světové literatury tak záhadnou osobností. Jedním z nich byl i švýcarský dokumentarista Richard Dindo, který v roce 2006 natočil snímek s příznačným názvem Kdo byl Kafka? Pokud jde o žánr, zvolil kombinaci hraného dokumentu, fiktivní reportáže, uměleckého portrétu a didaktického filmu, což mu pomohlo vytvořit relativně mnohovrs-tevnatý portrét světově proslulého spisovatele. Prostřednictvím herců pak z plátna promlouvají Kafkův blízký přítel Max Brod, jeho obdivovatel - atomový fyzik Gustav Janouch, švýcarský grafolog Max Pulver a tň spisovatelovy životní lásky: Felice Bauerová, Milena Jesenská a mladičká Dora Diamantová. A také samozřejmě samotný Kafka, kterého tvůrce nahlíží vlastně velmi tradičně, s jeho temnými myšlenkami, fobiemi, stresy a vzpomínkami, jež cituje z jeho dopisů a deníků. „Dindovu pokusu o zmapování Kafkova života je třeba přiznat hodnotu jednoduchosti, s níž Kafkovu osobnost přibližuje těm, kteří o tomto člověku znají jen velmi málo. U nich může být zhlédnutí snímku Kdo byl Kafka? impulsem k hlubšímu zájmu o tohoto neobyčejného člověka a jeho dílo," charakterizuje hlavní přínos snímku recenzent Stanislav Buzek. Důležitou roli hrají ve filmu současné i archivní záběry Prahy, přírody i interiérů, dobové fotografie...
(Pb)
katalog 1. Festivalu nad řekou

režie:
Richard Dindo
 
 
hraje:
Eckhard Alexander Wachholz (Max Brod), Carl Achleitner (Gustav Janouch), Irene Kugler (Felice Bauerová), Peter Kaghanovitch (Max Pulver), Hana Militká (Milena Jesenská), Renata Stachowiczová-Brycká (Dora Diamantová)
 
 
scénář:
Richard Dindo
 
 
kamera:
René Baumann
 
 
hudba:
Maurice Ravel
 
 
střih:
Anne Lecour, René Zumbühl
 
 
zvuk:
Martin Moszkowitz, Dieter Meyer, Petr Šoltys
 
 
produkce:
Madeleine Hirsieger, Paul Riniker, Dana Hastier, Emelie De Jong, Werner Mezbacher, Ulrich Bär
 
 
titulky-česká verze:
Helena Čížková
 
 
mluví:
Ulrich Matthes (hlas)
 
 
vizuální efekty:
Swiss Effects
 
 
asistent režie:
Erika Hníková, Lisa Hellmann
 
 
výprava:
Maja Wieser Benedetti
 
 
výkonný producent:
Serge Lalou
 
 
casting:
Corinna Glaus
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.