Zari
ohodnotit

Kde padají hvězdy [TV seriál]

Rok:
1995
Délka:
184 minut, 7 x 26 min.
„Příběhy z prostředí ozdravovany pro děti s respiračními onemocněními“
Popis / Obsah / Info k filmu Kde padají hvězdy
1. Už to začíná

Do ozdravovny pro děti s respiračními onemocněními přijíždí nový turnus. Vstupní prohlídky v ordinaci MUDr. Kryštofa naznačují, které děti budou mít v příběhu dominantní role.
Je to především Sandra, sebejistá a úspěšná gymnastka, která se cílevědomně připravuje na závratnou sportovní kariéru. Přijela sem s nohou v sádře, ale svému zranění nevěnuje zvláštní pozornost.
Pak je to David, syn lékařky z rozvedeného manželství, který svou matku evidentně citově vydírá. Od dětí si okamžitě vyslouží přezdívku Foxl.
A konečně je to Lojza, sympatický kluk, který se chce stát žokejem. Vrací se do ozdravovny už potřetí.
Má tu věrnou kamarádku, Kristýnu Udlínkovou, neteř správce ozdravovny Kukala. Její matka žije ve Švýcarsku a ráda by měla dcerku u sebe. Kristýna ale ani nechce slyšet o tom, že by za ní odjela. Doručenku z pošty, která Udlínkovi anoncuje doporučený dopis ze Švýcarska, Kristýna otci úmyslně neodevzdá.

2. Cizinci

Sandra celkem snadno získala dominantní postavení v dívčím kolektivu, ale kluci jsou ke kouzlu její osobnosti naprosto nevšímaví. S tím se však Sandra nehodlá smířit. Kristýna ze strachu před záhadným autem, které jednoho večera, kdy má otec noční službu, objíždí jejich chalupu, přenocuje u strýce a tety v ozdravovně. Ráno najde svá koťata v popelnici, jen jedno ještě zachrání. Sandru popouzí, že se Lojza věnuje jenom Kristýně a vymýšlí pomstu. Kluci vymění v jídelně cukr za sůl a nedokáží se k tomu nejapnému žertu přiznat. Nahrají tak Sandře, která je obviní ze zbabělosti a posmívá se jim, že by se nikdy nedokázali vydat za noci do kaple a přinést odtud voskovou květinu. Zdá se, že na tuhle provokaci Lojza přece jen zabere!

3. V pasti

Nejen Sandra, ale také Foxl se snaží na sebe upoutat pozornost. Z dopisu, který psal Hynek domů Foxl ví, že Hynkův otec je zavřený. Vyhrožuje mu, že to rozhlásí po celé ozdravovně a Hynek se ho začíná bát. Lojza se rozhodl dokázat Sandře, že není zbabělec a vypraví se v noci do kaple. Kristýna ho věrně doprovází a pobyt v kapli ozářené svíčkami má pro oba kouzlo až do chvíle, kdy Lojza dostane alergický záchvat. Zámek ve dveřích kaple zapadl a děti se nemohou dostat ven.

4. Špatné zprávy

Otec Udlínek si koupil autobusový vrak. Věří, že až ho dá dohromady, bude mít svou soukromou autobusovou linku.
Kristýna se dozvěděla, že ji cizinci nechtějí odvést do Švýcarska, ale hlavu jí dělá, a nejen jí, že chtějí ozdravovnu koupit.
Foxl, kterého pro jeho nesnesitelnou povahu nikdo nemá rád, je neustále v patách Hynkovi.
Sandru i Lojzu odvezl doktor Kryštof na rentgen do nemocnice. Sandře sádru sundali, ale zkoušky na alergeny potvrdily, že je Lojza alergik na koňské chlupy a na seno. Lojza nechce věřit, že s koňmi končí.
Udlínek se dozví, co bylo v dopise, který si nevyzvedl na poště. Jeho žena zahynula při autonehodě ve Švýcarsku.

5. Střelec

Za dětmi přijeli rodiče a příbuzní, jen za Foxlem a Hynkem nepřijel nikdo. Foxl si vybíjí svůj vztek tím, že z okna klukovského pokoje střílí vzduchovkou ptáky. Sestra Svatá jde na Foxla žalovat doktorovi Kryštofovi a ten vzduchovku zabavuje. Foxl tajně telefonuje matce, aby pro něj okamžitě přijela, jinak, že si něco udělá. Foxl se znovu soustřeďuje na týrání Hynka, ale tentokrát narazí na odpor kluků. Nešťastný Hynek svěří sestře Svaté, že otec je skutečně zavřený pro finanční podvody. Chlapec se za něj stydí a nenávidí ho. Ale přece jen Hynka potká štěstí. Maminka ho přijela navštívit. Také za Sandrou přijela matka. Zastihne ji v tělocvičně, kde spolu s babičkou procvičuje nohu, oslabenou po úrazu. Ctižádostivá maminka ale není s výsledky rehabilitace spokojena a Sandru hluboce raní. Ukáže se, že Kristýnina matka, univerzální dědička po zemřelé švýcarské babičce, nezanechala závěť. Dědicem je tedy podle zákona Udlínek, jak mu oznámil jeden ze záhadných cizinců. Právník jeho zemřelé ženy JUDr. Rosenbaum upozorňuje Udlínka, že dědictví je zatíženo velkým dluhem a že nejlepším řešením je majetek prodat.

6. Modlitba závodníka

Děti hrají soutěžní hru a díky Foxlovi družstvo kluků prohrává. Večer v umývárně svérázným způsobem trestají kluci Foxla za jeho věčné podrazáctví i za to, co provádí Hynkovi. Pro Foxla si přijela matka. Zdá se, že ani rozhovor s doktorem Kryštofem, který nedoporučuje přerušit chlapcův pobyh v ozdravovně, nedonutí Foxlovu maminku, aby nevyhověla svému jedináčkovi. Děti mlčky přihlížejí, jak sebejistý Foxl nastupuje do auta a nedokáže si odpustit poslední výstup. Pochlubí se, že zabil Kristýnino kotě. V tu chvíli matka mlčky vyndavá z auta Foxlovo zavazadlo a sama odjíždí domů. Teta Kukalová vyčte z dopisů, které psala otci Udlínkovi jeho žena ze Švýcar, že mezi Renatou a tajemníkem její matky, Kristýniny babičky, existovala jistá vazba. Ukáže se pak, že šofér právníka Vok je oním tajemníkem.

7. Co mě nezabije, to mě posílí

S tím, že se zhroutil její životní sen, loučí se Sandra mnohem bolestněji než Lojza. Ale i ona se dokáže vzpamatovat ze svého prvního velkého životního zklamání. Jistě i proto, že s ní Lojza a Kristýna začínají kamarádit. Kristýna projíždí s tátou příští trasu jeho autobusu a měří čas mezi zastávkami. Ačkoli to měla být jen jejich jízda, zastaví Udlínek Marii. Kristýna ví, že se Marie otci líbí a zachovává si náležitý odstup. Když se ale ukáže, že Marie má na prodej ozdravovny a podivnou dvojici ze Švýcar stejný názor jako ona, bere Kristýna svou budoucí matku na milost. Udlínek konečně pochopí, že kupcem, jehož jméno právník stále tají, je Vok – právníkův šofér, blízký přítel Udlínkovy ženy Renaty a její spolujezdec při autohavárii. Mírný a laskavý Udlínek dokáže Voka velmi rázně ze svého pozemku vykázat. Za prudkého deště končí oslava na rozloučenou s ozdravovnou. Děti tu načerpaly nové fyzické síly, poznaly cenu opravdového přátelství a domů si odvážejí mnoho důležitých poznatků pro život.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kde padají hvězdy
Sedmidílný TV seriál: 1. Už to začíná, 2. Cizinci, 3. V pasti, 4. Špatné zprávy, 5. Střelec, 6. Modlitba závodníka, 7. Co mě neezabije, to mě posílí sleduje osudy několika dětí - astmatiků přijíždějících na léčení do Luhačovic.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama