Duben
ohodnotit

Katakomby

Žánr:
Rok:
1940
Délka:
89 minut
Premiéra v ČR:
23.2.1940
„Samorostlý úředník krůček po krůčku stoupá ke kariéře. S naprostou samozřejmostí a dokonalostí dokáže poučovat i své nadřízené.“
Popis / Obsah / Info k filmu Katakomby
"Katakomby". Stará Davisova veselohra tímto filmem ožila a stala se novým úspěchem Burianova pražského divadla, což bylo zajisté pobídkou k zfilmování. Ale i ve filmu zůstala především divadlem, veselým zábavným, se všemi těmi satirickými šlehy na úřednickou práci a život v kaceláři a na spodničkové protekcionářství, které tak často rozhodovalo o kariérách úředníků.

Vnější scéna se příliš nezměnila: děj se pohybuje mezi katakombami, ponurými sklepními úřadovnami s archivem velkého úřadu (v tomto filmu to byl Pozemkový úřad) a společenskými místnostmi jeho ředitele: na chvíli se přenese do jeho úřadovny a mihne se hotelovým pokojem krasavice Nasti. Exteriérové scény v tomto snímku zcela absentují, jednak asi proto, aby se zdůraznilo ovzduší úřednického živlu, jednak, že k nim děj nedává příležitost. A tak divák sledoval, jak se před ním střídají rozmanité typy tohoto prostředí: mladí, veselí lidé, kteří si i své katakomby dovedou zjasnit žerty a veselou písničkou, přísní a nafoukaní nadřízení, větrné korouhvičky, otáčející se podle větru, vanoucího shora, mladý doktor-aspirant, snaživý, ale bez protekce a pak ten oficiál, jak už léta srostl s archivem, poctivec, který se nebojí říci pravdu při partii karet ani presidentovi úřadu, mající pohotově výstižnou odpověď na všecko, tak jak to dovede podat jenom Vlasta Burian. Samozřejmě, že zůstává v popředí děje i zájmu diváctva.

Zmizí-li ze scény, jako by něco hned vázlo, ač ostatní, především Jaroslav Marvan, se snařili vyplnil své místo poctivými výkony. Skupinu veselých úředníků zpěváků vytvořili populární "Kocourkovští učitelé", jejichž úspěch zvýšila ovšem Burianova účast. Režie Martina Friče aspoň částečným střídání scén dala ději filmový život a spád.

Poznámka autora: Neodpustitelným přehmatem byl dopis mladého doktora Nasti, plný hrubých pravopisných chyb, tím nápadnějších, že německý překlad pro německé obecenstvo byl bez chyb.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Katakomby
Starý zkušený úředník, oficiál Borman, pracuje ve sklepních kancelářích Pozemkového úřadu. Mezi jeho kolegy je i mladý a pohledný doktor Marek, kterého občas navštěvuje kamarád, inženýr Rudík. Objektem jejich společného zájmu jsou dvě mladé ženy, objevující se za oknem protějšího domu - dcera ředitele úřadu Irenka a přítelkyně pana ředitele Nasťa. Když se koná slavnostní večírek na počest prezidenta úřadu, je pro nedostatek mužů, jež by dělali dámám společnost, pozván také doktor Marek. A protože ředitel je vášnivý karbaník, je přizván jako třetí do mariáše Borman. Zatímco Marek udělá dobrý dojem na ředitele i jeho choť a padne do oka slečně Nastě, odehrává se u stolku pravá karetní bitva. Přestože dostal Borman od pana ředitele instrukce, neřídí se jimi a nejvyššího nadřízeného bez milosti obehraje. Právě jeho nepodlézavost však udělá na pana prezidiálního dojem a získá mu nejen jeho důvěru, ale také nečekané ocenění, kterým zkříží nejeden plán.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Katakomby
Starý úředník, oficiál Borman, úřaduje ve sklepních kancelářích Pozemkového úřadu společně s dalšími oficiály a aktuáry. Mezi jeho kolegy je i mladý a pohledný doktor Marek, jehož přichází navštívit kamarád, inženýr Rudík. Objektem jejich společného zájmu se stanou dvě mladé ženy, objevující se za oknem protějšího domu. Jednou z nich je slečna Irenka, dcera ředitele jejich úřadu, druhá je Nasťa, přítelkyně pana ředitele. Když se koná slavnostní večírek na počest prezidenta úřadu, je pro nedostatek mužů, kteří by dělali dámám společnost, pozván také doktor Marek a protože ředitel je vášnivý karbaník, je přizván také Borman, jako třetí do mariáše. Zatímco Marek udělá dobrý dojem na ředitele i jeho choť, a padne do oka také slečně Nastě, odehrává se u stolku pravá karetní bitva. Přestože dostal Borman od pana ředitele instrukce, neřídí se jimi a dokonale v kartách obehraje vysokého představeného. Právě jeho nepodlézavost však udělá na pana prezidenta velký dojem. získá si tím jeho důvěru a nakonec je jmenován generálním tajemníkem celého úřadu.

Zdroj: TV Barradov


Popis / Obsah / Info k filmu Katakomby
V suterénním archivu pozemkového úřadu bydlí svérázný sklepní lid, který si ponuré pracovní podmínky zpestřuje jak jen umí. Oficiál Borman zkušeně utírá přednostu úřadu, hraje výborně mariáš a pravidelně zpívá s místním satirickým pšveckým sborem. Tím sborem jsou svého času mimořádně oblíbení Kocourkovští učitelé, oficiálem Bormanem Vlasta Burian v jedné z jeho nejlepších filmových rolí. A samozřejmě plejáda hvězd českého filmového nebe 40. let. Mimořádně zdařilá situační komedie.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10