Duben
ohodnotit

Karu Süda - Medvědí srdce

Karu Süda

Další název:
The Hearty of the Bear
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
25.10.2001
„Romantické drama v extrémních podmínkách sibiřské tajgy“
Popis / Obsah / Info k filmu Karu Süda - Medvědí srdce
Mladý Estonec Nika opouští stereotyp městského života a s vidinou dobrodružství a nových zážitků odjíždí na Sibiř, kde se chce stát lovcem. Mystika drsné sibiřské přírody a nutnost přežít v extrémních podmínkách ho učí novému pohledu na svět kolem i na sebe sama. Nachází pomoc i porozumění u místních domorodých obyvatel, objeví spřízněnou duši v obrovské divoké medvědici, učí se nést tíhu absolutní svobody a odpovědnosti za vlastní činy. Jeho osud ovlivní setkání se dvěma ženami, které reprezentují dva diametrálně odlišné světy -učitelkou Guityou a divokou domorodou "medvědí ženou". Hrdinův útěk od civilizace se ukáže být především touhou najít vlastní identitu.

"Tímto filmem jsem si splnil svůj životní sen. Nikdy předtím jsem netočil nic tak strašně těžkého. Medvědí srdce mě stálo několik let života, zdraví a skoro i život," říká přední estonský filmař Arvo Iho o zfilmování obsáhlého románu Nikolaje Baturina. Natáčení v extrémních podmínkách sibiřské tajgy a severního Uralu, v exteriérech vzdálených stovky kilometrů od nejbližší civilizace, znamenalo mimořádné nasazení celého štábu, který se musel vyrovnat mimo jiné se čtyřicetistupňovými mrazy a stálými improvizacemi s dopravou či zásobováním. Snímek vyznívá jako strhující poselství neznámého tajemného světa, donedávna zcela uzavřeného pohledu zvenku. Stejně jako mystika nádherné a drsné Sibiře uchvátila hrdinu filmu, uchvátí i ty diváky, kteří jsou otevřeni "blízkým setkáním třetího druhu". Spoluatorem scénáře filmu je renomovaný ázerbájdžánský scenárista Rustam Ibragimbekov, který spolupracoval například s Nikitou Michalkovem na jeho oscarových filmech Urga a Unaveni sluncem. K realizaci tohoto náročného projektu spojily své síly čtyři země. Z české strany se realizace zúčastnili dva producenti: Jana Tomsová /Studio Fáma 92/ a Zdenek Stehno /S4 Production/.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Karu Süda - Medvědí srdce
Mladý Estonec Nika opouští civilizaci a vydává se do tajgy za dobrodružstvím. Chce být lovcem, ale než se jím skutečně stane, musí se naučit žít a přežít v drsných podmínkách divoké Sibiře, naučit se snášet samotu a unést tíhu neomezené svobody, ale také odpovědnosti za své činy.
Ročenka 2001/95,

Autor/Zdroj: /ročenka 2001


Mladý Estonec Nika chce uniknout městskému stereotypu, a tak se vydává do sibiřské tajgy za dobrodružstvím. Než se stane skutečným lovcem, musí se naučit žít a přežít v extrémních podmínkách divoké Sibiře a unést tíhu samoty, absolutní svobody i zodpovědnosti za své činy. Jeho život však nejvíce ovlivní střet dvou světů – světa křehké učitelky Guity, s níž se ožení, a světa domorodé mladé "medvědí" ženy, s níž se sblíží uprostřed nehostinné zimy. Film vznikl na základě stejnojmenného románu estonského spisovatele Nikolaje Baturina.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Karu Süda - Medvědí srdce
Román předního estonského spisovatele Nikolaje Baturina okouzlil jeho krajana, režiséra, kameramana a fotografa Arva Iha tak, že ho okamžitě zatoužil filmovat. Tvůrce si svůj sen splnil, i když ne hned. Autor předlohy totiž zpočátku požadoval za filmová práva příliš velkou částku. Dalším problémem byl pěti set stránkový rozsah díla, zaplněného mnoha postavami a zápletkami. Vzniklo několik verzí scénáře. Tu poslední ještě upravil známý ázerbájdžánský scenárista Rustam Ibragimbekov - Mladý Estonec Nika opouští civilizaci a vydává se do tajgy za dobrodružstvím. Chce být lovcem, ale než se jím skutečně stane, musí se naučit žít a přežít v drsných podmínkách divoké Sibiře, naučit se snášet samotu a unést tíhu neomezené svobody, ale také odpovědnosti za své činy. - Natáčení probíhalo v extrémních podmínkách sibiřské tajgy a severního Uralu, daleko od civilizace a mnohdy za čtyřicetistupňových mrazů, kdy přestávala fungovat technika. Dalším náročným momentem byly scény s medvědem. Medvěd Malyš (česky Maličký; váha 430 kg, výška 2, 70 cm) sice nebyl před kamerou nováčkem, ale poprvé hrál ve volné přírodě a navíc dvojroli - divokého medvěda i medvědici, která se s hlavním hrdinou spřátelí. Z produkčního hlediska je film Karu Süda - Medvědí srdce unikátní tím, že se na něm zúčastnily čtyři země a dvacet národností. Role divoké "medvědí " ženy Emili je pro Iljanu Pavlovovou z východosibiřského městečka Tiksa filmovým debutem. Dnes tato Jakutka studuje v Moskvě a stala se populární zpěvačkou (nazpívala ostatně jednu z melodií filmu).
-kat- Filmový přehled 2001/10/13,

Autor/Zdroj: -kat-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10