Kalvárie (2004)

Kalvárie (Calvaire)
48 %
 
 

Calvaire

Další název: The Ordeal

    Žánr: drama / horor
    Země: Belgie / Francie / Lucembursko
    Délka: 88 min.
Frankofonní žánrová kinematografie zaznamenala značnou posilu, když se v ní v roce 2005 objevil belgický scenárista a režisér Fabrice du Welz a představil svůj nízkorozpočtový, ale velmi obratně inscenovaný a chytrý horor Kalvárie.

Zpěvák Marc neváhá kvůli výdělku se svojí produkcí navštěvovat i domovy důchodců, kde je ke své hrůze považován za mužný idol stařenek i personálu. Po jedné takové štaci spěchá před Vánocemi na jih za lepším výdělkem i za teplem. Jak je divákům brzo zřejmé, nikdy tam nedorazí. Jeho auto mu vypoví službu uprostřed lesů v Ardenách, kde to s ním jde rychle z kopce, protože neví, na koho z místních by si měl vlastně dát větší pozor. Ani netuší, že jeho „umělecká“ kariéra mu může získat hodně nebezpečné přátele.

Krvavá válečná historie Arden, navždy spojených s posledním zimním protiútokem hitlerovského Německa, zůstává nevyřčená v pozadí. Welzův civilně vykreslovaný, ale čím dál zvrácenější obrázek regionu stojí především na kombinaci psychologicky dobře ukotveného děsu a svérázného, uštěpačného smyslu pro humor. A také na hereckých výkonech. Jako Marc se představí Laurent Lucas, skvělou kreaci předvádí o něco méně známý Jackie Berroyer jako zhrzený Bartel. Obě dvě postavy žijí v zajetí svých představ, které hodlají do posledního dechu bránit. Marc je rozhodnutý si dál razit cestu ke slávě, Bartel žije v nikdy nezacelené ráně někdejšího vztahu.

Fabrice du Welz označil Kalvárii za začátek trilogie z belgicko-francouzského pomezí, kterou v roce 2014 rozvinul filmem s biblickým názvem Alléluia. Její spojnicí má být jak Laurent Lucas v hlavní úloze, tak zvrácená láska jako hlavní téma a prostředek společenské paraboly. Fanoušek Texaského masakru motorovou pilou (The Texas Chain Saw Massacre, 1974) a dalších legendárních amerických hororů každopádně už v prvním díle dokázal stvořit velmi dospělou evropskou variaci hrůzostrašného žánru.

Pavel Sladký
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Fabrice Du Welz
 
 
hraje:
Laurent Lucas (Marc Stevens), Brigitte Lahaie (slečna Vicky), Jean-Luc Couchard (Boris), Jackie Berroyer (Bartel), Philippe Nahon (Robert Orton), Jo Prestia (sedlák Mylène), Gigi Coursigny (paní Langhoffová), Philippe Grand'Henry (Tomas Orton), Marc Lefebvre (Lucien), Alfred David (Roland), Alain Delaunois (Gáant), Johan Meys (Rosto), Vincent Cahay (klavírista)
 
 
scénář:
Fabrice Du Welz, Romain Protat
 
 
kamera:
Benoît Debie
 
 
hudba:
Vincent Cahay
 
 
kostýmy:
Géraldine Picron
 
 
střih:
Sabine Hubeaux
 
 
zvuk:
Benoît Biral, Marc Engels
 
 
zvláštní efekty:
Alain Couty
 
 
vizuální efekty:
Stéphane Bidault, Christophe Chanvin
 
 
producent:
Michael Gentile, Eddy Géradon-Luyckx, Vincent Tavier
 
 
kaskadér:
Pascale Noël
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.