Duben
ohodnotit

K-19: Stroj na smrt

K-19: The Widowmaker

Další název:
K-19: Stroj na smrť; K-19 - Showdown in der Tiefe
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
138 minut
Premiéra v ČR:
21.11.2002
„Zkáza si našla svého hrdinu“
Popis / Obsah / Info k filmu K-19: Stroj na smrt
Harrison Ford a Liam Neeson v dramatickém thrilleru podle skutečných událostí z dob studené války, a to v rolích ruských námořních důstojníků jaderné ponorky. V roce 1961, v době kdy se svět zdál každý den na pokraji jaderné války, kdy by sovětské nukleární zbraně byly schopné zničit celou planetu dvakrát a americké dokonce desetkrát, se odehrává příběh o odvaze, cti, poslušnosti a zodpovědnosti, které se musí projevit za extrémních podmínek ohrožení nejen vlastních životů posádky, ale i mnoha dalších.

K-19: Stroj na smrt není filmem o válce, ale o principech, odvaze, srdci a mozku vojáka. Je to rovněž příběh o světě, v němž vládne technologie a oběti ve jméně národní bezpečnosti jsou běžné. Je to příběh o tom, jak snadno se rodí tragédie, ve válečném čase nebo i kdykoli jindy, náhodou, chybou přístrojů … anebo lidským selháním.

Inspirován skutečnými událostmi, vypráví film o hrdinství kapitána Alexeje Vostrikova (Harrison Ford), který je, v době vrcholící studené války, povolán převzít velení jaderné ponorky od jejího původního velitele, kapitána Michaila Polenina (Liam Neeson). Vostrikovým úkolem je rychle vypravit špatně připravenou ponorku na její první misi, přesně podle plánu, a to za jakoukoli cenu.

Vostrikov, Polenin ani oddaná posádka K-19 zdaleka netuší, co všechno je čeká. Cena za ruské gesto je skutečně vysoká a porucha nukleárního zařízení v politických důsledcích ohrožuje celou planetu… Od jaderné tragédie nedozírného dosahu, v době, kdy budoucnost stále balancuje na ostří nože, může svět zachránit pouze statečnost několika ruských námořníků.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu K-19: Stroj na smrt
Film vypovídá o hrdinství kapitána Alexeje Vostrikova, který je, v době vrcholící studené války, povolán převzít velení jaderné ponorky od jejího původního velitele, kapitána Michaila Poleninaa. Vostrikovým úkolem je rychle vypravit špatně připravenou ponorku na její první misi, přesně podle plánu, a to za jakouli cenu. Vostrikov, Polenin ani oddaná posádka K-19 zdaleka netuší, co všechno je čeká. Cena za ruské gesto je skutečně vysoká a porucha nukleárního zařízení v politických důsledcích ohrožuje celou planetu. Od jaderné tragédie nedozírného dosahu, v době, kdy budoucnost stále balancuje na ostří nože, může svět zachránit pouze statečnost několika ruských námořníků.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu K-19: Stroj na smrt
Snímek K-19: Stroj na smrt v sobě skrývá dva paradoxy. Prvním je skutečnost, že Američané natočili v podstatě oslavný velkofilm o hrdinství a vlastenectví sovětských námořníků v období studené války, druhým fakt, že ryze mužské téma zpracovala žena, Kathryn Bigelowová, která je ovšem specialistkou na akční filmy. – Příběh zaznamenává skutečnou a dlouho utajovanou historickou událost. Líčí průběh plavby první sovětské atomové ponorky K-19, během níž došlo v roce 1961 k tragickým událostem, spjatým s poruchou jaderného reaktoru. – Samotný snímek se nijak neodlišuje od ostatních „ponorkových“ filmů (mj. Ponorka – 1981, FP 4/93, Hon na ponorku – 1990, FP 6/92, Ponorka U-571 – FP 10/2000). Zachycuje dramatické okamžiky i všední život ve stísněných prostorách. Zároveň se soustřeďuje na spor mezi dosazeným kapitánem Vostrikovem, který se neústupností a maximálními nároky na mužstvo odlišuje od svého zástupce, původního kapitána ponorky Michaila Polenina, jenž svým lidským přístupem a přirozenou autoritou dokáže víc než on. Když však dojde k pokusu o vzpouru ve jménu záchrany lidských životů, zůstane Polenin kupodivu loajální. Dílo zároveň vypovídá o úskalích zodpovědnosti při nelehkém rozhodování, zda obětovat lidi ve jménu státu. V neposlední řadě se dotýká závažných politických a ideologických otázek ve vypjaté době, kdy se svět ocitl na pokraji 3. světové války. – Tvůrci popisují přípravy k vyplutí nové lodi, dále průběh samotné plavby a v epilogu připomínají dobu po roce 1989, kdy bylo poprvé možné promluvit o tom, co se před dvaceti osmi roky stalo. – Snímek má nespornou vnější souvislost i s havárií jiné ruské atomové ponorky Kursk z 12. srpna 2000, při níž zahynulo sto osmnáct námořníků. – Název připomíná přezdívku (doslova ovšem „stroj na vdovy“), jíž námořníci označili plavidlo ještě před odplutím. Skutečná K-19, zlikvidovaná až v roce 2002, měla prý později přezdívku Hirošima.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2002/12,

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Černé ovce (1992) [TV pořad]

17:40 - 18:00

15 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Velké stroje zblízka

17:45 - 18:35

10 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

25 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

0 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376372
Obsahů a biografií: 178206

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10